„O ladă de mere, pe o ladă de ruble?…”

1296
0

Guvernanții ne sigură că, în contextul războiului din Ucraina, prețurile la alimente vor crește, dar nimeni nu va muri de foame

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Din cauza conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, moldovenii se tem că vor rămâne fără produse alimentare, deoarece o bună parte din ele sunt importate din aceste țări, și golesc rafturile magazinelor. Experții economici susțin că Republica Moldova nu vă rămâne fără produse alimentare, agenții economici se vor orienta spre alte piețe de desfacere, scumpiri ne așteaptă, dar de foame nu va muri nimeni.

Nu se cunoaște deocamdată dacă vom mai putea importa produse din Rusia, din cauza sancțiunilor europene, însă Federația Rusă a anunțat că dorește să importe fructe din R. Moldova, după ce în ultimii ani a întors sau nimicit zeci de tone, invocând că acestea ar fi avut molia orientală. Economiștii și experții politici susțin că în primul rând acest lucru este imposibil, în plus aceste afirmații seamănă mai mult cu un gest de „mărinimie” pentru că R. Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor.

Odată cu începerea războiului în Ucraina pe 24 februarie, frica și panica au pus stăpânire și pe cetățenii din R. Moldova. Chiar în primele zile de război, mulți au luat cu asalt magazinele mari pentru a se aproviziona cu produse alimentare. În contextul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, R. Moldova riscă să nu mai poată importa o parte din produsele alimentare, la fel și din Belarus, stat care ajută Rusia în această agresiune și care de asemenea a fost supus sancțiunilor din partea țărilor europene. Importurile de produse au scăzut, reducându-se practic la zero în ultimele zile, ne spune Alexandru Donică, șeful Direcției comerț internațional și inspecție la frontieră din cadrul ANSA.

Importuri noi am avut și din Belarus, și din Ucraina, momentan sunt slabe de tot. Acestea nu au fost sistate, dar nu mai vin.

De la începutul războiului, pe 24, 25 și 26 februarie, produsele din Ucraina, Belarus, Rusia, intrau în R. Moldova, cele care deja erau pornite, în rest nu prea. Dacă produsele alimentare din țările CSI nu vor fi supuse sancțiunilor UE, acestea vor tranzita prin spațiul european. Deocamdată, nu știm nimic.

Carnea de pasăre și lactatele în marea majoritate erau importate din Ucraina. Cel mal probabil că agenții economici trebuie să se reprofileze spre piața europeană”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” Alexandru Donică.

 „Pâine o să fie, produse alimentare la fel o să fie, mai scumpe, dar foamete nu va fi”

Expertul economic Alexandru Fală a explicat pentru ziarul nostru că oamenii nu trebuie să intre în panică, produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din republică nu vor dispărea, dar, inevitabil, se vor scumpi, deoarece agenții economici vor trebui să le importe din alte state decât cele CSI. Acum ar fi un moment ca producătorii autohtoni de bomboane, lactate, sucuri să-și mărească producția și să se extindă acasă.

Pentru produsele alimentare sunt și avantaje pentru producătorii noștri care la multe produse concurau cu cei din Ucraina. Astfel, aceștia își pot consolida pozițiile pe piață. Da, vor fi cheltuieli în plus, din cauza crizei energetice, dar aceste probleme le au majoritatea statelor. Din acest motiv, prețurile vor fi mai mari, cum vor fi peste tot, nu doar în RM.

Da, acum nu vom găsi pe rafturile magazinelor unele paste italiene care, de fapt, erau produse în Rusia, însă vom procura paste din Italia.

De exemplu, nu vom mai avea ceaiuri, deoarece multe sunt produse în Rusia, dacă astfel de importuri nu vor mai fi posibile, ceaiul va fi importat din alte țări.

O altă problemă ar fi anul agricol, care, după cum spun agricultorii, se așteaptă să fie secetos, asta ar duce iarăși la creșterea prețurilor.

Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de grâu, unii dintre cei mai mari, și, în aceste condiții, ei nu vor putea exporta și acest fapt va duce din nou la costuri mai mari. Putem să acoperim piața internă deoarece avem rezerve. Autoritățile vor acționa, la sigur.

Pâine o să fie, produse alimentare la fel o să fie, mai scumpe, dar foamete nu va fi, nu trebuie să intrăm în panică”, menționează expertul.

 Și ulei vom avea pe piața internă până la noua recoltă

Oamenii au început să-și facă griji și în privința uleiului, de aceea, miercuri, 9 martie, grupul de companii Trans-Oil, care administrează cele trei mari fabrici de producere a uleiului de floarea-soarelui în Republica Moldova – Floarea Soarelui S.A. (Bălți), Trans Oil Refinery S.R.L. (Ceadîr-Lunga) și, în plină lansare, Danube Oil S.R.L. (Giurgiulești), au anunțat că nu sunt motive de îngrijorare.

Stella Ostrovețchi, directorul general Floarea Soarelui S.A., a declarat pentru Agrobiznes că întreprinderea garantează aprovizionarea completă a pieței interne a Republicii Moldova cu ulei de floarea-soarelui, pentru întreaga perioadă, până la noua recoltă 2022.

Chiar și în condițiile de creștere a consumului de ulei asociat cu fluxul de persoane în țară, rezervele de materie primă pot acoperi cererea emergentă. Mai mult, dacă este necesară înlocuirea completă a importului de ulei, țara poate fi aprovizionată cu ulei de floarea-soarelui, produs autohton.

Rosselhoznadzor vrea să reia importul de fructe din R. Moldova

Rosselhoznadzor a anunțat că din 5 martie anulează restricțiile introduse anterior și reia importul de produse reglementate în Rusia din mai multe țări. Din R. Moldova ar dori să importe sâmburoase și sămânțoase.

Rosselhoznadzor vrea să reia importul de fructe din R. Moldova, lucru imposibil, spun mai mulți experți, iar unii producători susțin că nu mai doresc să exporte în Rusia atâta timp cât Putin va fi la putere.

Ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, spune că Rusia promite anularea restricțiilor și taxelor la importul fructelor din R. Moldova și asigurarea unui coridor special prin Belarus, numai că oricine s-ar încumeta să profite de acest regim preferențial își va asuma eventualele riscuri. Ministrul se întreabă cum va fi efectuată plata deoarece totul este incert. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Alexandru Fală, expert economic susține că reluarea importului de fructe de către Federația Rusă, în special în contextul războiului, este absurdă și vor exista doar riscuri pentru producători.

„Cum să le ducă, dar în ce vor achita? În ruble? Ce să facă ai noștri cu rubla lor devalorizată? O ladă de mere, pe o ladă de ruble?”, se întreabă acesta.

Reluarea importurilor din R. Moldova de către Rusia are mai mult un aspect politic

Expertul politic Ion Tăbârță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că reluarea importurilor din R.Moldova are două aspecte – sancțiunile impuse de statele europene, dar și factorul politic.

„Aici sunt două momente. Când rușii sunt expuși la toate sancțiunile, apar probleme cu anumite produse, inclusiv fructe, legume, ceea ce puteau importa de la noi, dar le luau din altă parte. Deoarece Rusia vedea problema economică prin prisma politicului. Avem o relație disproporționată, ei pentru noi contează în mod special, ca piață de desfacere, agroalimentară, dar noi pentru ei nu contăm.

Un alt moment e cel politic. În așa mod, Federația Rusă ne mulțumește, arată un gest de mărinimie că R. Moldova nu s-a aliniat la sancțiuni”, explică Tăbârță.

Luni, 7 martie, când Rosselhoznadzor a anunțat că reia importul pentru unele produse din R. Moldova, producătorul Valentin Chilat Cornaci a scris pe pagina sa de Facebook că nu va livra niciun măr în Federația Rusă.

„Cică Federația Rusă reia importul de fructe din Republica Moldova. Nu mai spuneți! Chiar? Li s-au terminat vitaminele? Apoi să știe, cele câteva tone de mere care mi-au rămas le donez refugiaților din Ucraina și, dacă va fi posibil, armatei ucrainene.

De azi înainte nici un măr de al meu nu va fi exportat în Rusia, atâta timp cât ea va fi condusă de psihopatul din Kremlin”, a punctat producătorul.

Amintim că, în aprilie 2014, Federaţia Rusă a introdus embargo asupra produselor finite din carne de porc din Republica Moldova. În luna iulie a aceluiași an, a interzis importul de conserve cu fructe şi legume.

Autoare: Carolina Chirilescu

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE