5 medalii pentru Moldova la Europenele U-23 de lupte

556
0
De la stânga la dreapta: Vitalie Eriomenco, Artiom Deleanu, Mihail Cucul (antrenor) și Semion Brekkeli

Luptătorii moldoveni și-au adjudecat 5 medalii de diferite probe la Campionatele Europene Under-23 de lupte, care se desfășoară în perioada 7-13 martie curent la Plovdiv (Bulgaria). Astfel, Artiom Deleanu (55 kg), Vitalie Eriomenco (60 kg) și Semion Brekkeli (82 kg) s-au învrednicit de distincții de bronz în stilul de lupte greco-romane, iar Anastasia Nichita (59 kg) și Irina Rîngaci (68 kg) și-au asigurat cel puțin „argintul”, accesând în finalele ce s-au disputat joi. De asemenea, la feminin pentru bronz va concura Mihaela Samoil (55 kg), luptătorii de stil liber urmând să intre și ei în concurs.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Al doilea „bronz” european pentru Artiom Deleanu

Artiom Deleanu în meciul său inaugural de la această ediție, cel din sferturile de finală, a trecut de grecul Ilias Zairakis. În debutul întâlnirii, el și-a adjudecat cu ușurință 4 puncte (plasarea la sol a adversarului cu rostogolirea acestuia: 2+2), după care a reușit o aruncare de 2 puncte (6-0). Apoi în două rânduri l-a scos pe sportivul elen în afara perimetrului saltelei de lupte, procedee recompensate cu câte un punct (1+1: 8-0). La acest scor, care marchează diferența de 8 puncte, meciul se încheie. Antrenorii sportivului din Grecia au înaintat o contestație, care a fost însă declinată, fapt pentru care partea cu pricina este penalizată cu un punct. Astfel, la scorul final de 9-0 conturile au fost încheiate încă în prima repriză.

În semifinale, Artiom Deleanu a primit replica luptătorului din Turcia, Emre Multu. Prima repriză s-a desfășurat cât se poate de bine pentru conaționalul nostru, care a preluat hotărât inițiativa, iar după scurgerea unui minut conducea cu 4-0 (mai întâi realiză o priză la mijlocul adversarului, cu o aruncare ulterioară, după care îl menținu în parter: 2+2). Apoi turcul a fost plasat de arbitri la sol (5-0), fapt de care sportivul nostru a profitat imediat, realizând un procedeu de rostogolire. Astfel, după prima repriză el conducea cu 7-0, fiind la un singur punct de victorie.

Însă, cu un minut și jumătate înainte de soneria finală, Artiom a fost scos în afara perimetrului saltelei, 7-1, fiind apoi plasat la sol de arbitri pentru eschivare (7-2); din această poziție turcul a reușit o priză la brațul drept al moldoveanului, efectuând un procedeu de aruncare și egalând astfel scorul. Condiția fizică mai bună a oponentului i-a permis să se desprindă, prin două procedee consecutive – de trecere în parter și, respectiv rostogolire, scor final 7-11 pentru viitorul câștigător al Campionatului continental.

Spre meritul lui, discipolul antrenorilor Mihail Cucul și Roman Zgardan își învinse sentimentele de regret, provocate de această înfrângere pe ultima sută de metri, reușind să se mobilizeze exemplar în vederea luptei pentru medalia de bronz, în compania germanului Steven Ecker. Primele două minute au decurs într-o luptă surdă, de uzură, neaducând vreo schimbare de scor. Apoi Deleanu reuși o priză la grumaz, cu două răsuciri ale adversarului (2+2: 4-0).

În a doua jumătate a meciului compatriotul nostru își mărește avantajul prin plasarea la sol a concurentului (6-0). În încercarea de a încheia partida înainte de termen, Artiom face o tentativă de priză la mijlocul rivalului, însă este prins pe contraatac și aruncat cu amplitudine (6-4). Astfel, diferența de scor a devenit cu totul nesemnificativă. Cu un minut înainte de final, sportivul nostru izbutește să-l scoată pe german în afara covorului de lupte (7-4), încercările disperate ale căruia i-au permis doar să reducă din diferență (7-6). Astfel, Artiom Deleanu a intrat în posesia medaliei de bronz, repetând performanța obținută în 2019.

Demonstrația de caracter a lui Vitalie Eriomenco

La rândul său, luptătorul de stil greco-roman Vitalie Eriomenco a excelat în categoria de greutate de 60 kg. În sferturi el l-a învins cu 7-2 pe sportivul din Israel, Melkamu Fetene. Mai întâi Vitalie a fost condus cu 0-2, după care însă nu a mai cedat inițiativa. În semifinale, el a cedat cu 0-9 (înainte de expirarea timpului regulamentar) în fața georgianului Irakli Dzimistarișvili, pentru ca în confruntarea pentru locul 3 să se dueleze cu reprezentantul redutabilei școli turcești de lupte, Mükremin Aktaş. Prima repriză se încheie cu un avantaj minim al sportivului nostru (1-0). În debutul părții secunde, adversarul făcu o agățare neregulamentară la picior, care a rămas nesancționată de arbitri, ceea ce i-a permis să preia conducerea (1-4). Un scor de-a dreptul descurajant, nu însă și pentru atletul moldovean. Acțiunile lui pline de dârzenie mai întâi i-au permis să egaleze scorul, iar apoi să se impună printr-o aruncare realizată în ultima secundă de joc: 6-4.

Medalie pe muchie de cuțit pentru Semion Brekkeli

În cântarul de 82 kg, clipe deosebite de bucurie pentru suporterii moldoveni a adus Semion Brekkeli. În calificări, el a trecut cu 7-4 de croatul Karlo Kodrić, medaliat cu bronz în 2019 la Europenele de juniori. Fiind condus în a doua parte cu 1-4, a găsit forțe mai întâi să răstoarne situația în favoarea sa (5-4), ca apoi să repurteze o victorie prin tuș asupra adversarului demoralizat.

În sferturi, compatriotul nostru cedă cu 0-8 în fața viitorului câștigător al competiției, Marcel Sterkenburg (Țările de Jos), campion mondial printre juniori în 2021. În partida pentru distincția de bronz, Semion a avut de înfruntat rezistența dârză a atletului din România, Vasile Daniel Cojoc, în 2019 campion continental la cadeți. Prima repriză îi aparținu oponentului de peste Prut (0-1), în a doua Semion reușind să egaleze și să se impună în acest meci extrem de echilibrat.

Fetele, din nou la înălțime

În concursul de lupte feminine, titrata Anastasia Nichita a acces în finală, depășindu-le prin tuș (în prima jumătate a partidei) pe reprezentanta gazdelor, Fatme Tahir Shaban, și pe poloneza Magdalena Urszula Glodek, în 2019 medaliată cu bronz la Mondialele de juniori; în finală, sportiva noastră a întâlnit-o încă o dată pe această din urmă atletă.

A impresionat și campioana mondială de anul trecut, Irina Rîngaci, care, într-un stil de zile mari, le-a învins pe Adina Ionela Irimia (România, 10-0), Noémi Szabados (Ungaria, 12-2), Sophia Schäfle (Germania, 10-0). În finală, ea s-a duelat cu Asli Demir (Turcia).

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE