Maia Sandu: „Puterea noastră este în generozitatea cu care împărțim din puținul pe care îl avem cu cei care au nevoie de sprijin. Sunt mândră de voi”

792
0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adresat cetățenilor cu îndemnul la unitate și ajutor pentru Ucraina, subliniind că „astăzi trebuie să fim cu toții solidari cu ucrainenii”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Republica Moldova a arătat că este alături de oamenii din Ucraina, care au nevoie de ajutorul nostru”, se spune în mesajul video difuzat de Președinție.

Astfel, Președinta Maia Sandu le-a mulțumit cetățenilor pentru generozitatea și solidaritatea de care dau dovadă în această perioadă grea. „În vremuri tulburi, trebuie să putem conta unii pe alții. Oamenii sunt alături de oameni. Puterea noastră este în capacitatea noastră de a fi uniți, în omenia de care dăm dovadă, în generozitatea cu care împărțim din puținul pe care îl avem cu cei care au nevoie de sprijin. Sunt mândră de voi”, a conchis Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a spus că „autoritățile Republicii Moldova s-au mobilizat rapid și lucrează în regim de alertă”, continuând să monitorizeze îndeaproape evoluțiile războiului din Ucraina, inclusiv evoluția situației în raioanele de nord și sud ale Republicii Moldova, unde impactul a fost imediat prin sosirea unui număr neobișnuit de solicitări de intrare în țară. „În vremuri grele, acționăm cu calm și responsabilitate, pentru a asigura, în primul rând, siguranța cetățenilor noștri”, a adăugat Maia Sandu.

Șefa statului i-a îndemnat pe concetățeni să fie solidari cu ucrainenii. „Republica Moldova a arătat că este alături de oamenii din Ucraina, care au nevoie de ajutorul nostru. În ultimele 24 de ore, au intrat în Moldova peste 16.000 de cetățeni ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească țara pentru a scăpa de urgia războiului.

Mulți dintre cei sosiți au venit la rude și prieteni. Dar instituțiile statului sunt pregătite să ajute persoanele care intră din Ucraina și nu au pe nimeni în țara noastră. Aceștia primesc provizii și pachete cu obiecte de primă necesitate. La fel, există transport și locuri de cazare pentru ca fiecare persoană care a traversat frontiera să poată ajunge la adăpost, dacă are nevoie de acest lucru”, a declarat președinta Maia Sandu.

Domnia sa a dat asigurări că, „dacă în următoarele zile fluxul de oameni din Ucraina va crește, îi vom primi pe toți cei care ne vor cere ajutorul” și a apreciat atitudinea cetățenilor moldoveni care nu au rămas indiferenți față de tragedia vecinilor noștri:

În același timp, m-a bucurat enorm să constat o mobilizare exemplară din partea cetățenilor noștri, a autorităților centrale și locale, a mediului de afaceri din țara noastră pentru a ajuta oamenii veniți din țara vecină. Mulți concetățeni de-ai noștri sunt dispuși să acomodeze în casele lor refugiații. Mulți sunt pregătiți să se implice în calitate de voluntari. Primării, pensiuni și hoteluri din toată țara oferă locuri de cazare gratuit pentru cetățenii ucraineni fugiți din calea urgiei. Companiile din diferite sectoare își oferă serviciile, gratuit sau la prețuri mici, ucrainenilor sosiți în Moldova în ultimele zile.

Am remarcat și apreciat în mod deosebit activitatea intensă și eforturile semnificative ale angajaților de la punctele de trecere a frontierei suprasolicitate de traficul crescut prilejuit de refugiați și doresc să le mulțumesc colegilor polițiști de frontieră și angajați ai vămii pentru dăruirea de care dau dovadă în această perioadă dificilă. Și nu trebuie să-i uităm pe angajații forțelor de ordine care au primit misiuni suplimentare în această perioadă și veghează permanent la siguranța cetățenilor noștri”, a conchis șefa statului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE