CSE a adoptat o serie de măsuri pentru controlul prețurilor și pentru asigurarea eficientă a protecției refugiaților din Ucraina

673
0

Comisia Situații Excepționale (CSE) a adoptat, vineri, 25 februarie, o serie de măsuri pentru prevenirea creșterii nejustificate a prețurilor, dar și pentru asigurarea eficientă a protecției cetățenilor care vin din Ucraina refugiindu-se de consecințele războiului din țara vecină, se spune într-un comunicat difuzat de Guvernul Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, membrii CSE au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial, măsura fiind necesară pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Lista existentă anterior a fost completată  cu alte produse, inclusiv  carne de porc pe os; carne de pasăre; pește congelat; zahăr din sfeclă; paste; ouă; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Decizia CSE interzice comercianților impunerea/solicitarea furnizorului oricăror plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, cât și în contextul reușitei vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa retururilor sau lichidării).

Prin această măsură, produsele social importante se vor comercializa cu un adaos comercial ce nu depăşeşte 20%, iar pentru pâine şi colaci, adaosul comercial nu va depăşi 10%.

Începând cu data de 1 martie 2022 și pe toată perioada stării de urgență, se interzice exportul din Republica Moldova a grâului, zahărului și a unor produse medicale, inclusiv seringi,  soluții perfuzabile, medicamente de uz sistemic (antibiotice, antiinflamatoare, anticoagulante, analgezice).

Pentru a asigura stabilitatea prețului la energia electrică Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea procesului de achiziție a energiei electrice și prelungirea contractelor de vânzare-cumpărare aflate în derulare, precum și menținerea condițiilor financiare și contractuale existente până la 31 martie 2023.

CSE a luat decizii pentru sporirea securității infrastructurii critice, inclusiv în domeniul securității informaționale și a numit un nou administrator la SRL Avia-Invest, pe perioada stării de urgență.

De asemenea, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elabora un program de compensare țintită a cheltuielilor pentru energia electrică a populației social-vulnerabilă.

O altă decizie adoptată la 25 februarie se referă la facilitarea intrării în țară a loturilor de ajutoare. Astfel, Serviciul Vamal va simplifica procedura de import a ajutoarelor umanitare.

Autoritățile publice locale vor fi implicate în procesul de gestionare a fluxului de străini care vin din Ucraina, inclusiv cu suport logistic și administrativ.

Cetățenii străini aflați pe teritoriul Republicii Moldova, cărora le expiră termenul de ședere, sau valabilitatea actelor de identitate eliberate de autoritățile Republicii Moldova, nu vor fi trași la răspundere.

Deciziile au fost luate în considerarea eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a-i sprijini atât pe cetățenii proprii aflați în situații vulnerabile, cât și pe cei străini afectați de situația din regiune, se spune în comunicatul difuzat de Guvernul Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE