Dulciuri cu iz de război

1006
0

Marți, 22 februarie, Compania „Dulcinella” a scos în vânzare, în toate patiseriile sale din republică și din România biscuiți sub formă de tancuri, steluțe, pistoale și epoleți sovietici, cu prilejul Zilei armatei sovietice, sărbătorită cu fast pe 23 februarie în Federația Rusă, dar și de o parte considerabilă de cetățeni moldoveni. Acțiunea patiseriei vizate i-a tulburat pe unii cetățeni. Reacțiile internauților i-au făcut pe patroni să retragă din vânzare, în aceeași zi, dulciurile impregnate de simbolistica militaristă sovietică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 22 februarie, într-o postare pe Facebook, internautul Dragoș Galbur a informat publicul că a rămas consternat de „postarea celor de la Dulcinella Moldova. Tancuri sovietice, steluțe comuniste, 23 februarie – ziua armatei sovietice… Biscuiți cu pistoale și epoleți sovietici, postate în ziua în care Rusia a invadat Ucraina… total nechibzuit, neinspirat și ofensator”.

Dragoș Galbur s-a adresat direct Cătălinei Pojoga învinuind-o că nesocotește „memoria colectivă a neamului românesc”: „Sunteți proprietara Dulcinella, aveți afaceri în România, v-ați făcut studiile la Cluj Napoca, vă întreb: vă vindeți și ultimul strop de demnitate pentru 100 de lei?! Chiar și dacă nu intra Putin în Ucraina, acest gen de marketing este o mizerie pentru că își bate joc de memoria colectivă a neamului românesc, mai ales din Republica Moldova”.

Internautul scrie că după atenționarea sa pe pagina patiseriei, postarea a fost ștearsă, iar produsele, din câte am înțeles, au fost scoase din vânzare.

Ori avem demnitate, ori nu o avem deloc”

Dragoș Galbur a îndemnat oamenii să boicoteze produsele Dulcinella atât în Republica Moldova, cât și în România. „Ori avem demnitate, ori nu o avem deloc. Nu există cale de mijloc!”, a conchis internautul.

Postarea lui Galbur a adunat sute de comentarii și distribuiri. Unii au rămas stupefiați de acțiunea neinspirată a managerilor patiseriei.

Zina Izbaș: „Offf, câtă demagogie politică în nişte dulciuri. Nu ai cum să scapi de ea când li se dă copiilor s-o mănânce.”

Dima Iacovlev: „Dragoș Galbur, de-acord! Înțeleg ca e o dată cunoscută de toate popoarele post-sovietice și se folosesc pentru a vinde… însă, când la 500 de km de noi e război, și tu promovezi cultura agresorilor…”

Aici trebuie coloană viguroasă, nu aluat…”

Mai mulți internauți au scris că vor boicota produsele patiseriei vizate.

Reacția proprietarei patiseriei nu a întârziat să apară printre sutele de comentarii:

Dragoș Galbur, nu ne implicați pe noi în politică! Noi suntem producători de dulciuri! Eu, de exemplu, sunt împotriva Halloween-ului și Sf. Valentin. Dar voi ce comentați atât de aprig biscuiții cu steluță cu siguranța ați serbat aceste sărbători, iar noi v-am fost alături. Până la urmă Moldova e o țară multinațională! Te rog să nu ne atribui nouă conotații politice! Sănătate!”, a scris proprietara de la „Dulcinella”, Cătălina Pojoga.

Internauta Olesea Roibu a scris drept reacție că „n-are treabă cu drama noastră… Aici trebuie coloană viguroasă, nu aluat”.

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi, cel care promovează produsele „Dulcinella” în România, a scris în comentarii că-i pare rău. „Nici eu nu m-am bucurat să văd o astfel de postare din partea „Dulcinellei”. Îi cunosc foarte bine pe proprietarii acestei patiserii, ei sunt promotorii altor valori. Din discuția avută cu ei, am înțeles că astăzi vor fi scoase din vânzare toate produsele cu tematica 23 februarie și înlocuite cu produse dedicate sărbătorii Dragobete. Va rog, nu-i criticați dur, se întâmplă, mai greșesc oamenii. Pace în lume și sănătate tuturor!”.

Am fost pe 23 februarie în două patiserii „Dulcinella” din capitală. În una dintre acestea, situată pe strada Bănulescu-Bodoni, vânzătoarea ne-a spus că produsele cu tematica zilei de 23 februarie au fost scoase din vânzare, iar în cea de-a doua, situată pe bulevardul Renașterii Naționale, vânzătoarea ne-a comunicat că „dulciurile pentru 23 februarie s-au vândut. Nu mai sunt”.

Ieri, 24 februarie, Rusia a declanșat, în zorii zilei, o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei: terestră, aeriană şi navală, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE