Doi foști președinți moldoveni despre războiul din Ucraina

3458
0
24 februarie 2022. Soldat ucrainean, pe șoseaua de centură a orașului Odesa. Foto: Diana Mocanu

Armata rusă a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie, începând cu ora 4:45, la ordinul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. La Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa, Podilsk, Tulcin și în alte orașe ucrainene au fost raportate explozii și focuri de armă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a introdus legea marțială în toată țara.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Am discutat cu ex-președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, și ex-președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, despre ultimele evenimente din țara vecină. I-am întrebat cum comentează situația din Ucraina.

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu, ex-președinte interimar al R. Moldova: Greșeala care-i costă pe ucraineni și ar putea să ne coste și pe noi e că Ucraina a avut posibilitatea să adere la NATO, dar n-a făcut-o în acea perioadă. S-au jucat. S-au ocupat de bani, ca și la noi unii. Au trecut 30 de ani, iar noi n-am vrut să înțelegem că Rusia niciodată n-a renunțat la acest teritoriu și n-am făcut Unirea. Dacă ne-am fi reunit, acum n-am fi avut probleme și eram liniștiți ca cetățenii din România, care sunt sub scutul NATO. Rusia nu poate rezista să intre în război cu NATO. Ei cunosc foarte bine puterea NATO, financiară, economică și militară.

Acum chiar dacă ar vrea România să ne ajute, nu se poate întâmpla fără ca președintele R. Moldova să facă un apel către România. Aici depinde iarăși de noi, de curajul și caracterul pe care nu l-am avut până acum. Dar cine uită istoria are șanse să i-o amintească alții, din păcate”.

Mircea Snegur

Ex-președintele R. Moldova, Mircea Snegur: Situația desigur este foarte alarmantă. Rușii nu-și schimbă năravul și lozinca lor că ei chipurile luptă pentru pământurile străvechi rusești.

Această situație mă readuce la evenimentele de la Nistru de acum 30 de ani, când separatiștii, având îndemnul și întreaga susținere politică, logistică, militară din partea reprezentanților ostili ai Federației Ruse, au provocat un război sângeros. Mă miră faptul că unii au uitat de acest lucru și chiar ne îndeamnă să nu mai facem referire la implicarea Rusiei în Războiul de la Nistru.

În legătură cu aceasta, eu le-aș aminti celor cu memoria scurtă că rușii au fost implicați din primele zile: mai întâi înarmându-i pe separatiști și ulterior ieșind cu dânșii sub formă de instructori pe poziții. Situația aceasta fiind legiferată, dacă putem spune așa, la 19 mai 1992, printr-o dispoziție a fostului ministru rus Pavel Graciov, care le-a ordonat celor din conducerea armatei a 14-a să apere pământul Transnistriei pentru că acesta e pământ rusesc. După care timp de două ore raioanele din stânga Nistrului au fost ocupate.

Au trecut 30 de ani, au avut loc mari schimbări politice pe glob, din păcate însă cercurile oficiale din Federația Rusă nu țin cont de acestea și în 2014 au provocat mișcări separatiste în Donbas. Au ocupat Crimeea, parte componentă a țării vecine. Și tot timpul aici în zonele de est ale Ucrainei a mocnit acest conflict ca astăzi să ne trezim cu război în Ucraina.

Ca și toată lumea rațională, condamn, bineînțeles, această invazie și ocupare a Ucrainei de către Federația Rusă. Nu-mi închipui cum un politician ca Putin să poată degrada în așa un mod: să nu țină cont de opinia mondială.

Ne apropiem de 2 martie, când a început războiul în stânga Nistrului. Diferența e că nouă ne-a ajuns rațiune să curmăm conflictul la scurt timp după izbucnirea lui. Comparativ cu alte conflicte, a fost cel mai scurt, ținând seama de condițiile inegale de luptă, de cele necesare care ne lipseau în acel moment. De atunci au trecut 30 de ani – trebuia ca responsabilii de menținerea unui echilibru pașnic în lume să se dezmeticească. Dar vedem că rușii nu se mai schimbă”.

În anii 90, Mircea Snegur, fiind întrebat despre eventualitatea unirii R. Moldova cu România, a spus că nu există deocamdată condițiile necesare și că ne va spune el „când se va coace unirea”. La aceeași întrebare adresată astăzi, Mircea Snegur a răspuns: „Întrebarea are drept de existență. Dar trebuie de consultat voința poporului. Eu personal sunt pentru. Și dacă se pune întrebarea, votez pentru unire. Principalul e să fie întreaga susținere a populației”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE