În R. Moldova peste 10.000 de copii au fost vaccinați împotriva virusului Sars-CoV-2. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din municipiul Chișinău. În restul republicii se atestă un număr scăzut de copii vaccinați, din cauza că mulți părinți se tem de efectele adverse post vaccinare induse de mulțimea de știri neveridice care circulă pe internet. Medicii epidemiologi susțin că nevaccinarea copiilor ar putea provoca noi focare, deoarece aceștia sunt o sursă de infecție. Specialiștii portalului Stop Fals îndeamnă părinții să analizeze critic orice informație despre vaccinarea contra Covid-19.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMinisterul Sănătății a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că la data de 14 februarie în Republica Moldova erau administrate 10.376 de doze de vaccin contra Covid-19, dintre care 7.580 la copii cu vârsta cuprinsă între 16-17 ani și 2.796 la cei care au între 12 și 15 ani.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică prezentate pentru ziarul nostru, cei mai mulți copii cu vârste de 12-17 ani, vaccinați cu cel puțin o doză, sunt din Chișinău – 2.251, pe locul doi se află r-nul Hâncești – 351, după care urmează Dubăsari – 232, Briceni – 188, Bălți – 173, Orhei – 161. Cei mai puțini copii imunizați cu o singură doză sunt la Taraclia – 28, Șoldănești – 35 și la Leova – 39.
Valul 5 al pandemiei Covid-19 în RM a afectat un număr foarte mare de copii
Medicul epidemiolog Veaceslav Guțu din cadrul ANSP a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că valul 5 al pandemiei Covid-19 în RM a afectat un număr foarte mare de copii.
Din numărul cazurilor active de Covid-19 – 36.012 cazuri la 13 februarie, 3.053 de cazuri sunt în rândul copiilor de 0-17 ani, ceea ce reprezintă aproximativ 8,4%. Din aceste 3.053 de cazuri, 997 sunt copii cu vârsta de 12-17 ani, ceea ce reprezintă 32,6%, spune medicul.
Guțu menționează că nevaccinarea copiilor ar putea afecta sistemul educațional prin închiderea școlilor, grădinițelor, trecerea la regimul online.
„Copiii pot fi o sursă de infecție pentru părinți, bunici din considerentul că ei sunt mereu în colective mari, de unde se pot infecta foarte ușor. Îmbolnăvirea copiilor poate crea stres în rândul acestora, în rândul părinților, poate afecta sistemul medical prin spitalizarea acestora într-o perioadă scurtă de timp. Odată cu vaccinarea adulților și protejarea acestora, copiii, fiind nevaccinați, ar putea deveni din nou focare de infecție de Covid-19”, ne explică medicul.
Imunitatea după boală este de scurtă durată și nu previne reinfectarea cu alte tulpini
În rândul populației persistă ideea că virusul Sars-CoV-2 este suportat mai ușor de copii și că afectează doar persoanele mai în vârstă. Din acest motiv rata de vaccinare în rândul minorilor este destul de mică, ne spune Veaceslav Guțu.
„O altă cauză este faptul că părinții prezintă temeri față de efectele adverse post imunizare, cele mai frecvente reacții adverse la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au fost durerea la locul injectării (97%), cefaleea (78%), oboseala (75%), mialgia (54%), frisoanele (49%), umflarea/ sensibilitatea axilare (35%), artralgia (35%), greața /vărsăturile (29%), umflarea la locul injectării (28%), eritem la locul injectării (26%) și febră (14%)”, enumeră Guțu.
Printre persoanele reticente mai persistă și părerea că imunitatea după boală este mai eficientă decât vaccinarea, ceea ce este incorect. Cu atât mai mult cu cât imunitatea după boală este de scurtă durată și nu previne reinfectarea cu alte tulpini, menționează medicul.
„Vaccinurile anti-Covid-19 administrate copiilor sunt sigure și eficiente. Vaccinarea lor este unica șansă să îi ținem departe de îmbolnăvirea cu virusul Sars-CoV-2”, punctează medicul epidemiolog Veaceslav Guțu.
Majoritatea copiilor fac boala fără simptome
Experta internațională în sănătate publică Ala Tocarciuc, într-o analiză pentru IPN, menționează că copiii sunt nu doar purtători și transmițători buni, ei sunt și cel mai mult expuși infectărilor și, respectiv, fac boala cu simptome. Numărul copiilor spitalizați cu Omicron este totuși mai mic comparativ cu numărul copiilor spitalizați cu Delta. Din 100 de copii infectați cu Delta, ajungeau în spital trei copii, în mare majoritate cu afecțiuni pulmonare. Cu Omicron, din 100 de copii infectați, ajunge în spital doar 1 copil și cel mai des fără afectare pulmonară.
Partea bună este că toți acești copii, trecuți prin infecție, o să rămână cu o anumită protecție imună împotriva Covid-19, care va fi valabilă pentru următoarea jumătate de an. Partea proastă este anume cunoașterea limitată a consecințelor acestui Omicron pe termen lung asupra organismului unui copil în creștere, susține experta.
Virusul versus lipsa accesului la sistemul de sănătate
Conform Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2021, numărul copiilor în Republica Moldova a constituit 559,7 mii sau aproape fiecare a cincea persoană era în vârstă de până la 18 ani. Ala Tocarciuc ne îndeamnă să presupunem că 99% din acești copii sunt nevaccinați împotriva Covid-19.
„Foarte mulți dintre ei sunt în subnutriție zilnică, nu primesc vitamine sau suplimente alimentare. Majoritatea acestor copii nu au fost văzuți de un medic în ultimul an de viață, pentru un control profilactic, au un acces limitat la serviciile pediatrice, care au fost „reformate cu succes” în ultimii ani.
Cred că nu o să greșesc dacă o să afirm că jumătate din acești copii au părinții plecați la munci peste hotare, locuiesc cu bunici sau persoane terțe.
Infecția cu Omicron este privită în primele zile ca o simplă răceală la acești copii. Se tratează fără medicamente, cu remedii naturiste”, spune Tocarciuc.
Neîncrederea oamenilor, alimentată de pseudo-experți de pe rețelele de socializare
Foarte mulți părinți sunt împotriva vaccinării nu doar pentru minori, dar în general, invocând mulțimea de știri nedocumentate, din surse fantomă în special de pe internet, despre pericolele vaccinări. Lilia Zaharia, coordonatoarea editorială a portalului Stopfals.md, gestionat de Asociația Presei Independente, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că aceasta infecție este relativ nouă și părinții încă nu au încredere într-un ser pediatric.
„Neîncrederea oamenilor este alimentată, din păcate de diverși pseudo-experți care sunt «specialiști» în rețelele de socializare și inventează fel de fel de efecte adverse sau, mai grav, boli.
Și acei părinți cu o gândire critică slabă nu verifică informația la specialiști în domeniu, precum pediatri sau virusologi, dar dau crezare acestor falsuri răspândite de pseudo-experți. Le recomand părinților ca decizia să fie luată în favoarea sănătății copiilor”, spune Lilia Zaharia.
Autoare: Carolina Chirilescu
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE