Campionatul național de lupte și-a desemnat laureații

972
0

Luptele sunt cunoscute și practicate din cele mai vechi timpuri ale istoriei omenirii, iar meleagurile noastre constituie cel mai elocvent exemplu în acest sens. Tradițiile acestei îndeletniciri sunt adânc înrădăcinate în genofondul poporului nostru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tradiții care sunt perpetuate cu multă grijă și forță până în prezent. Iar efectul educativ al acestei ocupații străvechi nu poate fi nicidecum neglijat, el fiind formator de caractere și purtător de demnitate, atât la nivel individual, cât și la cel național.

În topul mondial

Luptătorii moldoveni au demonstrat în repetate rânduri că sunt vrednici de cele mai remarcabile distincții pe plan internațional, inclusiv la competiții de cel mai înalt rang, fie că este vorba de Campionatele Mondiale sau Europene, fie de Jocurile Olimpice. Ne aflăm în topul mondial la capitolele calitatea instruirii, pregătire fizică și tehnică, cu rezultate de excepție, cu adevărat mari. Toate aceste realizări se datorează sportivilor, antrenorilor de lot, conducerii Federației de Lupte din R. Moldova, precum și specialiștilor care activează în cadrul Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale (CSPLT).

Luna februarie pentru luptătorii noștri cu vârste de până la 23 de ani (Under-23, a.n. 1999-2003) este una plină de evenimente competiționale, Campionatele naționale aflându-se printre concursurile prioritate; în urma rezultatelor demonstrate, urmează să fie selectați atleții ce ne vor reprezenta țara la întreceri internaționale. Actualmente ei se află într-un proces de pregătire pentru Campionatele Europene ce se vor desfășura în perioada 7-13 martie la Plovdiv, Bulgaria.

Rezultate

Campionatele Republicii Moldova din acest an au beneficiat de un nivel organizatoric excelent, datorită în mare parte eforturilor venite din partea Federației de profil, competițiile la luptele de stil liber având loc în primitoarea și spațioasa sală a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău.

În cea mai ușoară categorie de greutate, de până la 57 de kilograme, s-a impus Demian Luțcanov, discipolul Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale (originar din Taraclia, a.n. 2001). În celelalte cântare au ieșit învingători Leonid Colesnic (61 kg, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice, Hâncești, 1999), Pavel Andrușca (65 kg, Ungheni, 2002), Nicolae Grahmez (70 kg, CSPLN, Comrat, 1999), Vasile Diacon (74 kg, ȘSRO, Leova, 2000), Stanislav Novac (79 kg, CSPLN, Hâncești, 2001), Lilian Balan (86 kg, ȘSRO, Cimișlia, 2002), Ion Demian (92 kg, CSPLN, Leova, 2002), Radu Lefter (97 kg, ȘSRO, 2001) și Daniel Pirtachi (125 kg, ȘSRO, Soroca, 2001).

De remarcat că în anul trecut Nicolae Grahmez și Radu Lefter au cucerit medalii de argint la Campionatul European U-23 de la Skopje, Macedonia de Nord, Stanislav Novac a devenit vicecampion european printre juniori (U-21) la Dortmund, Germania, iar Pavel Andrușca și-a adjudecat distincția de bronz la această din urmă competiție. De asemenea, Radu Lefter a câștigând medalia de argint, iar Nicolai Grahmez – cea de bronz la Mondialele U-23 de la Belgrad, Serbia.

Să ne referim acum la rezultatele Campionatului republicii în proba de lupte greco-romane, găzduite în incinta Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale. Astfel, de trofeul principal s-au învrednicit Artiom Deleanu (55 kg, CSPLN, Bender, 1999), Vitalie Eriomenco (60 kg, ȘSRO, Căușeni, 2003), Corneliu Rusu (63 kg, ȘSRO, 2001), Alexei Hohlovschi (67 kg, ȘSRO, Ștefan-Vodă, 2003), Valentin Petic (72 kg, ȘSRO, 1999), Mihail Petic (77 kg, ȘSRO, 1999), Semeon Brekkeli (82 kg, Tiraspol, 2001), Gabriel Lupașco (87 kg, Speranța Chișinău, 2002), Roman Balchivschi (97 kg, Tiraspol, 2002) și Alexandr Chirilicenco (130 kg, Bender, 2003). La ceremoniile de premiere ale ambelor competiții (de lupte libere și de cele greco-romane), campionii au intrat în posesia de diplome și medalii, oferite de forul de profil.

Reamintim că în sezonul trecut Gabriel Lupașco a devenit vicecampion european, iar Corneliu Rusu a urcat pe treapta a III-a a podiumului de premiere la competițiile continentale printre juniori (U-21) ce au avut loc la Dortmund, Germania. Mai recent, la sfârșitul lui ianuarie curent, Vitalie Eriomenco a câștigat Grand Prix-ul de la Zagreb, Croația.

Alexei ȚURCAN, antrenor de lupte libere, ȘSRO,

Maxim GÂLCĂ, antrenor de lupte libere, LIMPS,

secretar principal al Campionatelor Moldovei

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE