Maia Sandu: „În aceste zile suntem cu ochii pe Ucraina”

1103
0

O reuniune urgentă cu Rusia și țările Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este solicitarea Ucrainei. Aceasta acuză Moscova că nu oferă informații despre deplasările trupelor sale masate la frontiera ucraineană, aflate în centrul unei grave crize ruso-occidentale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea şi deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre şi în Crimeea ocupată. Trebuie să-şi onoreze angajamentele în materie de transparenţă militară, pentru a reduce tensiunile şi a întări securitatea tuturor statelor participante”, a menționat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, transmite agerpres.ro.

Înainte de a se deplasa la Kiev şi ulterior la Moscova, Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut Rusiei „semne” în încercarea de a dezamorsa ameninţarea unei invazii ruse în Ucraina, comentează AFP.

Aşteptăm din partea Moscovei semne imediate ale dezescaladării”, a scris Scholz pe Twitter.

În acest context, mai multe ţări le-au recomandat cetăţenilor lor să evite călătoriile în Ucraina. Printre aceste state se află Italia, Ţările de Jos, Belgia, Suedia şi Spania. Anterior, recomandări similare au fost făcute de SUA, Regatul Unit, Letonia, Norvegia, Japonia, Canada şi Israel.

Și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj în contextul crizei regionale de securitate. Șefa statului anunță că, împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinează scenariile de dezvoltare a crizei și evaluează riscurile pe care le prezintă acestea, deoarece prioritatea este viața și siguranța oamenilor noștri.

Pentru Republica Moldova, pacea și stabilitatea în regiune sunt foarte importante. Ele ne permit să ne concentrăm pe soluționarea problemelor țării și ale cetățenilor. În aceste zile, însă, suntem cu ochii pe Ucraina. Tensionarea situației la frontiera țării vecine prietene ne îngrijorează profund”, menționează Președinta Maia Sandu.

În același mesaj șefa statului îndeamnă cetățenii să rămână solidari și uniți, să nu se lase manipulați de propaganda care cultivă dezbinarea.

Sper că tensiunile din regiune vor fi gestionate prin dialog și negocieri diplomatice pentru că noi știm cât de mare e prețul războiului. E un preț pe care nicio țară nu trebuie să-l plătească. Pacea e garanția viitorului regiunii și al țării noastre”, mai afirmă Președintele Republicii Moldova în mesajul adresat.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au anunțat că se pregătesc să primească refugiați din Ucraina în cazul în care Federația Rusă va ataca statul vecin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE