Apel către Igor Grosu: „Cerem să se implementeze un model de comportament civilizat al deputaților”

1429
0

Un grup de deputați din Primul Parlament, votanți ai Declarației de Independență, se solidarizează cu colegul lor, Alecu Reniță, insultat și amenințat grav, într-o ședință publică de către Alexandru Trubca, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Foștii deputați așteaptă reacția conducerii Parlamentului la asemenea abuzuri grave în exercitarea funcției de deputat și fac apel către Igor Grosu, președintele Parlamentului, care s-a aflat o perioadă și în fruntea domeniului educației, cerându-i „să implementeze un model de comportament civilizat al deputaților, cel puțin la nivelul Primului Parlament”.

Publicăm mai jos textul Declarației.

 Declarația unui grup de deputați din Primul Parlament

Societatea noastră și-a dorit foarte mult să scape de bădărănia, nesimțirea și incultura politică a lui Dodon și a tovarășilor săi. Mulți am crezut că, odată cu eliminarea lor de la putere, în instituțiile de bază ale statului vor veni demnitari civilizați, fără aroganța tradițională și fudulia afișată de șefi „atotștiutori”, demnitari care vor promova un comportament cult în spațiul public și în relațiile cu cetățenii. Cu regret, în loc de competență, în prim-plan vedem tot mai des mojicia, primitivismul și agresivitatea unor pretinși „europeni”, care compromit enorm imaginea partidului de guvernământ.

În pofida declarațiilor debordante, legate de edificarea statului de drept, de lupta cu șantajul, corupția, intimidarea, dosare la comandă, observăm că devin tot mai frecvente cazurile când unii înalți demnitari, cu mandate de deputat, își permit și azi să folosească  „uneltele” criminale de ieri, pentru a bruia vocea celor incomozi, celor care spun adevărul, celor care nu pot fi indiferenți față de abuzurile și crimele economice, sociale, ecologice, care sunt infiltrate în proiectele de legi și planurile de activitate din diferite ministere.

Sincer, ne exprimăm regretul că mijloacele antidemocratice, murdare și  criminale de intimidare ale lui Plahotniuc se regăsesc în stilul, activitatea și mintea unor deputați din fracțiunea majoritară a Partidului Acțiune și Solidaritate. Ceea ce s-a produs la ședința publică a Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională e dovada, e ceva incalificabil, din punct de vedere al statului de drept. A transforma o dezbatere publică în atacuri la persoană, în șantaj și amenințări, folosind mandatul de deputat și tribuna Parlamentului, pentru a închide  gura participanților, nu este nimic altceva decât depășirea gravă a atribuțiilor de serviciu și utilizarea instituției de bază a statului pentru promovarea unor interese neclare, personale sau de clan.

Deputatul PAS Alexandru Trubca, de pe poziții de forță, și-a permis în stilul „Voronin-Plahotniuc-Dodon”, să amenințe atât persoane cu funcții importante în stat – avocatul poporului, doamna Bănărescu, precum și reprezentanți notorii ai societății civile – pe colegul nostru, domnul Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament, votant al Declarației de Independență.

În afară de câțiva analfabeți și răuvoitori, toată R.Moldova  cunoaște că Alecu Reniță luptă de o viață cu abuzurile și fărădelegile tuturor regimurilor, apărând palma de pământ pe care trăim cu toții. Încă din anii  ”80 ai secolului trecut „s-a luat de piept” cu regimul sovietic, cu Jucenco, președintele Academiei de Științe, cu regimul agrarian, cu regimul lui Voronin, cu regimul lui Plahotniuc, cu regimul lui Dodon.  De fiecare dată a riscat pe cont propriu, apărând ființa noastră, pământul, râurile, apele, aerul, pădurile, pășunile, stâncile, monumentele naturii, etc., etc. Vocea lui în Parlament era respectată de toți: și de putere, și de opoziție. Alecu Reniță și-a dedicat circa 40 de ani de viață naturii și a educat cei mai devotați ecologiști cauzei ocrotirii mediului înconjurător, nu pentru a fi insultat din Parlament.

Șantajul suburban al lui Alexandru Trubca la adresa dlui Alecu Reniță este foarte grav, fiindcă vine din partea unui deputat al puterii! Evident, nu e vorba de exprimare nereușită, ci de amenințare directă a comunității de mediu, care luptă pentru interzicerea incinerării deșeurilor, cauciucului pe teritoriul R. Moldova. Încă nu cunoaștem, e  comandă sau doar o poftă uriașă a „experților” de la putere – din comisie și minister – de a reduce la tăcere comunitățile locale din raionul Rezina și cele câteva voci, care au mai rămas pe dimensiunea de mediu și, în primul rând, a jurnaliștilor. Șantajul lui Alexandru Trubca e categoric – Ori închideți gura ori vă trimit controale până o să închideți gura!  Cine să mai îndrăznească să participe la asemenea dezbateri publice, atât de „democratice”?

Avem și câteva alte întrebări:

  1. Prin ce se deosebește fapta lui Alexandru Trubca de acțiunile polițiștilor cuplului „Dodon-Plahotniuc”, care au trântit la pământ unul dintre combatanții de la Nistru din 1992, care protesta împotriva regimului criminal?
  2. Dacă Europa renunță la incinerarea cauciucului, de ce Parlamentul acceptă un lucru atât de periculos în R. Moldova?
  3. Acest lobby nu este legat de anumite persoane, clanuri, agenți ai economiei tenebre, care plătesc bani grei? Ce aviz a dat Centrul Anticorupție la incinerarea deșeurilor?
  4. Pentru ce merite Alexandru Trubca a ajuns să fie deputat în Parlament, extrăgând lunar, pentru „activitățile de șantajist” cam cu 38 000(!) lei din bugetul public? Or, cu 38 000 de lei pe lună, jucându-se pe mobil în timpul unor ședințe, mai poate fi vorba de salvarea onoarei partidului și instituției prin depunerea mandatului nemeritat?

Noi, un grup de deputați din Primul Parlament, votanți ai Declarației de Independență, solidarizându-ne cu colegul nostru supus amenințărilor, condamnăm cu vehemență incultura parlamentară, compromiterea imaginii Legislativului, depășirea gravă a atribuțiilor de serviciu și apucăturile de șantajist ale lui Alexandru Trubca, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Așteptăm reacția conducerii Parlamentului la asemenea abuzuri grave în exercitarea funcției de deputat și, facem Apel către domnul Igor Grosu, care s-a aflat și în fruntea domeniului educației, să implementeze un model de comportament civilizat al deputaților, cel puțin la nivelul Primului Parlament.

    Deputați din Primul Parlament, votanți ai Declarației de Independență față de imperiul rus:

   Valentin Dolganiuc

   Anatol Țăranu

   Alexandru Arseni

   Pintilie Pârvan

   Ion Neagu

   Nicolae Morari

   Constantin Culea

   Ion Madan

   Dumitru Todoroi

   Ion Palii

   Boris Carandiuc

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE