Ministrul Justiţiei al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco: „România își reafirmă sprijinul de a contribui la realizarea unei justiții care să răspundă nevoilor concrete ale cetățenilor noștri”

540
1

Vineri, 11 februarie, în cadrul ședinței comune a guvernelor Republicii Moldova și României, care va avea loc la Chișinău, va fi semnat un Plan de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României pentru perioada 2022-2024, scrie în comunicatul emis de Ministerul Justiției al Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, apreciază deschiderea autorităților române de a susține reforma justiției, lupta împotriva corupției și asigurarea accesului la o justiție echitabilă și transparentă în Republica Moldova.

„Acest Plan a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană, dar și de necesitatea continuării implementării măsurilor de consolidare a statului de drept și a reformei în domeniul justiției. Astfel, România își reafirmă sprijinul pentru valorile europene şi internaţionale, precum şi dorința de a contribui la realizarea unei justiții care să răspundă nevoilor concrete ale cetățenilor noștri”, a menționat Litvinenco.

Conform planului, pentru următorii trei ani sunt prevăzute mai multe acțiuni, care urmează a fi realizate în comun de către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României. Printre acestea se numără:

– acțiuni comune de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate;

– schimb de bune practici şi informații în domeniul evidenței şi analizei statisticii judiciare privind activitatea instanțelor judecătorești;

– preluarea de bune practici şi acordarea suportului tehnic sistemului penitenciar din Republica Moldova, în mod special pe aspectele ce țin de evaluarea funcționalității sistemului administrației penitenciare, asimilarea bunelor practici de management al resurselor, automatizarea și digitalizarea proceselor în cadrul sistemului administrației penitenciare prin utilizarea unor tehnologii avansate, elaborarea programului de reducere a violenței în penitenciare;

– oferirea asistenței administrative Inspectoratului Național de Probațiune;

– schimb de bune practici în domeniul profesiilor juridice conexe.

Acesta va fi al treilea Plan de acțiuni în domeniul justiției semnat până acum între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României, se menționează în comunicat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU