Dionis Cenușă, analist politic: „Ședințele comune semnalează că relațiile bilaterale sunt într-o fază activă”

374
0

Mâine, 11 februarie, la Chișinău va avea loc ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României, unde vor fi semnate mai multe acorduri și protocoale de colaborare în mai multe domenii de interes pentru cetățenii ambelor state.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Un acord foarte important pe agenda ședinței comune e cel ce se referă la construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni. O cale de comunicare de o deosebită importanță, care va facilita mobilitatea, schimburile comerciale, dar va fi și o sursă de locuri de muncă. Un alt program foarte important este asistența financiară de 100 de milioane de euro. O mare parte din acești bani va fi alocată pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre, pentru dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, reabilitatea instituțiilor educaționale și culturale”, a declarat Maia Sandu.

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, analistul politic Dionis Cenușă a menționat că România are un rol considerabil în unul din aspectele principale ale integrării europene.

Ședințele comune semnalează că relațiile bilaterale sunt într-o fază activă. România are un rol considerabil în unul din aspectele principale ale integrării europene și anume cel al participării în comerțul cu UE. Totodată, asemenea ședințe ar trebui să aibă un caracter permanent pentru a permite instituirea unui mecanism de monitorizare a procesului. Mai mult ca atât, ca și în cazul asistenței venite de la UE, orice ajutor financiar acordat de România, chiar și cel nerambursabil, trebuie condiționat de progresul concret în implementarea unui set de reforme. În acest fel, autoritățile vor putea fi disciplinate și mai mult în domeniul reformelor”, a conchis Cenușa.

Amintim că ieri, în cadrul ședinței guvernului, a fost aprobată semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi cel al României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Documentul are drept scop consolidarea relațiilor de colaborare dintre cele două state prin intensificarea cooperării în sectorul energetic, transport și infrastructură de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și de infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-mediei, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare și turism.

Acordul urmează să fie semnat în cadrul ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și cel al României, care se va desfășura la Chișinău la 11 februarie 2022.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT