Viceprim-ministrul Andrei Spînu răspunde acuzațiilor „Gazprom” cu privire la auditul datoriei S.A. „Moldovagaz”

616
0

După ce compania rusească „Gazprom” a acuzat autoritățile de la Chișinău de abordare unilaterală în ceea ce privește organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, specificând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vine cu o reacție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astăzi, viceprim-ministrul Andrei Spînu a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatele auditului ar putea să nu fie aprobate de către Consiliul de Observatori.

„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctul 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021, privind organizarea auditului independent al datoriilor SA „Moldovagaz” față de SAP „Gazprom” și SRL Factoring-Finance.

Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului.

Informațiile respective au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP „Gazprom”, care, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor.

Voi continua discuțiile cu SAP „Gazprom” pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”, scrie Spînu.

Și consilierul Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța, care este și membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, a scris pe pagina sa de Facebook că: „Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor  înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședință, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii”.

Amintim că ieri compania rusească „Gazprom” anunța că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să fie coordonate abordările de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului R. Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE