Nu ești de orientare tradițională? Dar probe ai? Maiorul Petru Corciun: „În societate zilnic o mulțime de oameni declară că unu-i prinț, altu-i rege, dar nimeni nu este dacă nu are probe” (VIDEO)

957
0

Maiorul Petru Corciun, angajat al Ministerului Apărării al R. Moldova, la o ședință recentă a Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării (CPED), i-a adresat o solicitare lui Marin Pavlescu, tânărul care a recunoscut că este gay, în care îi cere poze sau un certificat medical care să confirme că este homosexual.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„O simplă declarație nu este temei că această persoană este de orientare homosexuală. Să demonstreze prin poze care reflectă acest lucru. Eu am doar plângerea făcută Consiliului, dar nici aici nu găsesc probatoriul că persoana într-adevăr este homosexuală. Doar o simplă declarație? În societate zilnic o mulțime de oameni declară că unu-i prinț, altu-i rege, dar nimeni nu este, dacă nu are probe”, a menționat maiorul Corciun în ședința Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării de săptămâna trecută.

După ce Ministerul Apărării a solicitat oficial dovezi care ar confirma orientarea sexuală a tânărului, apărătorii drepturilor omului au reacționat imediat.

Avocata organizației „GenderDoc M”, Doina Ioana Străisteanu, într-o postare pe Facebook, susține că nimeni nu are obligația să demonstreze ce orientare sexuală are.

„Persoana se bucură de dreptul la identitate care cuprinde nu doar numele, dar și orientarea sexuală pe care, dacă vrea, o face publică, iar dacă nu – nu. Acest reprezentant al Ministerului Apărării face de râs profesia de jurist, prin declarațiile sale aberante”, a conchis avocata „GenderDoc M”.

Violeta Gașițoi, avocată, candidată la funcția de Avocat al Poporului, într-un comentariu la postarea ministerului de resort, a opinat că ar fi fost mult mai onest dacă ministerul  ar fi recunoscut că a existat un asemenea caz.

„Atunci când ministerul a dat împuterniciri persoanei pentru a reprezenta ministerul în fața CPED împotriva plângerii depuse, conform legii, persoana care vă reprezintă și cui ați dat împuterniciri nu își expune punctul său de vedere, reprezentantul Dvs. vorbește în numele și în interesul Ministerului Apărării. Cu alte cuvinte, sincer, îmi este rușine că nu cunoașteți această normă ori regulă. Mai mult, cum trebuia să coordoneze reprezentantul Dvs. poziția sa? Să întrerupă ședința și să spună: stați că am idei, merg să sun la minister să îl întreb dacă e de acord cu așa idei să îi apăr? Procura ori împuternicirile eliberate de minister prevede ca reprezentantul Dvs. să coordoneze cu Dvs. poziția sa în fața comisiei? Era mult mai onest din partea ministerului să recunoască că un astfel de caz a existat, băiatul a fost discriminat pe criteriu de orientare sexuală la Dvs. în instituție și să îl repuneți în drepturi inclusiv prin achitarea prejudiciilor cauzate acestuia. Iar cu referire la reprezentantul Dvs. să recunoașteți că ați trimis la consiliu să vă reprezinte interesele o persoană care habar nu are ce înseamnă respectarea Drepturilor Fundamentale ale Omului, habar nu are ce înseamnă discriminare, habar nu are ce înseamnă bullying și probabil că nici nu știe că suntem în 2022 și nu în epoca de piatră. Deja e curios, are ori nu acesta studii juridice? În concluzie, ar fi onest să recunoașteți că a avut loc o discriminare, să-i sancționați disciplinar, cu demitere, pe cei ce se fac culpabili de această ilegalitate. Pe viitor, absolut pe toți să îi instruiți în acest domeniu, fie ei funcționari, fie ei simpli militari care doar au venit să-și îndeplinească datoria… și da, să mai dea și niște examene, să fiți siguri că au înțeles materia predată”, a punctat în comentariul său avocata Gașițoi.

Și Angelica Frolov, coordonatoarea programului „Lobby și Advocacy” la Centrul „GenderDoc M”, a venit cu o reacție pe o rețea de socializare în care își pune o serie de întrebări (retorice) pe marginea solicitării ministerului: „Ajutați-mă să găsesc logica celor de la Ministerul Apărării. Întâi distribuie fără acord înregistrarea discuției lui Marin Pavlescu cu iubitul lui, făcându-i „outing” nedorit, stârnind un val de homofobie. Apoi, după ce Marin se plânge pe hărțuire și tratament degradant din cauza homofobiei, aceștia îi cer probe că este homosexual?”, se întreabă Frolov.

După reacțiile în urma solicitării, Ministerul Apărării a scris o postare pe o rețea de socializare în care susține că: „Ministerul Apărării condamnă ideile prezentate și respinge orice formă de discriminare în cadrul structurilor sale, precum și orice ingerință în viața privată a militarilor.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a dispus o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului Militar, pentru a clarifica circumstanțele care au condus la exprimarea punctului de vedere personal al reprezentantului ministerului în cadrul ședinței, fără a fi fost coordonat în prealabil.

De asemenea, pentru prevenirea oricărei forme de bullying și discriminare, ministrul Apărării a dispus întreprinderea unor măsuri instructiv-educative, care să se adreseze atât militarilor în termen, cât și personalului Ministerului Apărării.

Instituția reiterează importanța respectării plenare a drepturilor fundamentale în cadrul serviciului militar”.

Amintim că, în noiembrie 2021, Marin Pavlescu, atunci în vârstă de 18 ani, anunța pe rețelele de socializare că refuză să se întoarcă în unitate, preferând să fie judecat pentru dezertare decât să fie batjocorit din nou pentru orientarea sa sexuală, așa cum a fost în ultimele șase luni. „Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice. Eu îmi datorez, în primul rând mie, respect și o șansă la fericire”, a scris Marin pe pagina lui de Facebook.

Diana BOTNARU

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE