Cine este noul șef al CNA

1070
0

Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru o perioadă de cinci ani, începând cu data de 7 februarie 2022. Iulian Rusu este secretar de stat la Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Noul șef al CNA a fost ales de Parlament cu votul a 57 de deputați.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În plenul Parlamentului, Iulian Rusu a depus jurământul în fața deputaților.

De profesie jurist, Iulian Rusu este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă de peste 20 de ani, inclusiv în domeniul justiției. În ultimii trei ani, a deținut funcția de director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și a contribuit cu expertiză valoroasă la mai multe proiecte și activități legate de sectorul justiției și anticorupție, conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Justiției.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2021, Iulian Rusu a primit venituri în valoare de 742.532 de lei sub formă de salariu de la IPRE. Dacă facem un simplu calcul aritmetic, aflăm că Iulian Rusu a avut un salariu lunar de aproximativ 61.000 de lei. Acesta a mai avut venituri în valoare de circa 13 mii de euro din prestarea serviciilor juridice și consultanță. Familia Rusu deține două apartamente, două garaje și două autoturisme: Mercedes B250E și AUDI A4.

Pe 18 noiembrie 2021, ex-directorul CNA, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021. Parlamentul a constatat atunci o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a CNA în prevenirea și combaterea corupției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT