Cine este noul șef al CNA

1857
0
CNA

Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru o perioadă de cinci ani, începând cu data de 7 februarie 2022. Iulian Rusu este secretar de stat la Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Noul șef al CNA a fost ales de Parlament cu votul a 57 de deputați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În plenul Parlamentului, Iulian Rusu a depus jurământul în fața deputaților.

De profesie jurist, Iulian Rusu este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă de peste 20 de ani, inclusiv în domeniul justiției. În ultimii trei ani, a deținut funcția de director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și a contribuit cu expertiză valoroasă la mai multe proiecte și activități legate de sectorul justiției și anticorupție, conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Justiției.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2021, Iulian Rusu a primit venituri în valoare de 742.532 de lei sub formă de salariu de la IPRE. Dacă facem un simplu calcul aritmetic, aflăm că Iulian Rusu a avut un salariu lunar de aproximativ 61.000 de lei. Acesta a mai avut venituri în valoare de circa 13 mii de euro din prestarea serviciilor juridice și consultanță. Familia Rusu deține două apartamente, două garaje și două autoturisme: Mercedes B250E și AUDI A4.

Pe 18 noiembrie 2021, ex-directorul CNA, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 – septembrie 2021. Parlamentul a constatat atunci o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a CNA în prevenirea și combaterea corupției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE