Republica Moldova a participat la cea de-a 40-a sesiune a „Evaluării Periodice Universale” a drepturilor omului

300
0

Delegația Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerului Justiției, Iulian Rusu, a participat vineri, 28 ianuarie, la cea de-a 40-a sesiune a Evaluării Periodice Universale a drepturilor omului (EPU) a Organizației Națiunilor Unite (ONU). În cadrul acesteia a fost examinată situația drepturilor omului în țară, precum și progresul atins în domeniu în ultimii cinci ani.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Contactați de „Gazeta de Chișinău”, membrii Asociației „Promo-LEX” au menționat că această evaluare reprezintă un schimb de practici pozitive între state.

Este unul dintre cele mai universale mecanisme internaționale de monitorizare a drepturilor omului. Această evaluare se deosebește de alte mecanisme prin faptul că ONU monitorizează toate standardele pe care Republica Moldova le-a acceptat prin aderarea la anumite convenții internaționale”, conchide Nicoleta Hriplivîi, avocată „Promo-LEX”.

În cadrul evenimentului care s-a desfășurat în format hibrid au fost prezentate progresele obținute de guvern în diverse domenii – reforma judiciară și accesul la justiție, acțiuni pentru promovarea egalității, toleranței și non-discriminării în societate, prevenirea traficului de ființe umane, combaterea violenței domestice și de gen, dar și situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Puține progrese, spre deloc, pe domeniul combaterii violării drepturilor omului în regiunea Transnistreană. Aici avem foarte multe datorii și promisiuni pe care le-a făcut Republica Moldova în cadrul adoptării PNADO (Planul Național de Acțiuni ale Drepturilor Omului)”, menționează Nicoleta Hriplivîi, pentru „Gazeta de Chișinău”.

La eveniment au participat reprezentanți a peste zece instituții de stat, printre care a Cancelariei de Stat, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Consiliului Superior al Magistraturii.

La sesiune, în cadrul dialogului interactiv, au luat cuvântul 72 de state formulând 215 recomandări specifice, atât cu privire la angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, cât și recomandări tematice sau cu privire la structura instituțională la nivel național.

Republica Moldova urmează pe 1 februarie 2022 să vină cu un discurs, în care să spună dacă acceptă sau nu recomandările formulate în sesiunea Evaluării Periodice Universale a drepturilor omului (EPU) a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

EPU este un proces complex de evaluare a situației drepturilor omului în statele membre ONU. Republica Moldova a trecut de două ori prin acest exercițiu – în 2011 și 2016, fiind în prezent la cel de-al treilea ciclu de evaluare.

Diana BOTNARU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT