Fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „ La două de noapte, am vorbit cu Putin și i-am spus că noi nu suntem gata să semnăm”

1787
1
Vladimir Voronin este un politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, în present deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și fost președinte al Republicii Moldova (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009). Sursa foto: Mihaela Culcinschi

Fostul președinte comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acordat un interviu jurnalistului Pavel Păduraru de la portalul jurnal.md unde a făcut declarații în premieră despre atașamentul său față de Lenin și despre „raiul sovietic” în contextul deportărilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Liderul PCRM (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova) fuge deschis de unele întrebări, infirmă categoric adevărul istoric și se contrazice în mod repetat.

Vladimir Voronin a dezvăluit motivele care l-au făcut să refuze semnarea „Memorandumului Kozak”, în 2003, care presupunea federalizarea Republicii Moldova.

Noi căutam mai multe variante, căci trebuia să ieșim din această situație. La început, era un plan de măsuri pentru a hotărî problema reunificării țării, erau niște împuterniciri suplimentare pentru Transnistria și nu se numea Kozak. Am discutat și cu Putin, și cu președintele Ucrainei, și cu Lukașenko ne-am consultat. Federalizarea nu era concepută în acest document. Ea a apărut în ultimele zile, așa cum a apărut și ultimul articol al documentului, care a pus punct la toată intenția noastră. Kozak a venit cu documentul final, în care era adăugat ultimul articol, dar despre el nu s-a discutat niciodată. Articolul prevedea că contingentului de armată a Federației Ruse i se oferă statut de bază militară pe termen 20 de ani. Și atunci eu am spus că nu semnez așa ceva, că asta nu e problemă personală, dar e o problemă a țării și извинитe (scuzați)”, a declarat Voronin în același interviu.

În acest context, Voronin a fost întrebat dacă nu i-a fost frică să-l întoarcă din zbor pe Putin, care venea la Chișinău pentru a semna documentul. Fostul președinte comunist a răspuns că „atunci când pui mâna pe Constituție și răspunzi de ceea ce se întâmplă în țară, n-ai când te gândi la frică”.

Eu cu frica cam prost stau. Și atunci când pui mâna pe Constituție și răspunzi de ceea ce se întâmplă în țară, n-ai când te gândi la frică. Cu Putin a fost altfel. Primul avion, în care erau utilaje, tehnică, tot ce-l însoțește pe președintele Rusiei, ateriza la Chișinău. Dar eu, la ora două de noapte, am vorbit cu Putin și i-am spus că noi nu suntem gata să semnăm. A fost vorba trei minute, nu i-am explicat nimic, pentru că aceste lucruri nu se explică prin telefon. Și el a zis: „Ну хорошо, если не готовы, значит не готовы”. (Bine, dacă nu sunteți gata, înseamnă că nu sunteți gata – n.a.) Dar ce s-a întâmplat a doua zi dimineață? Cine a apărut primul pe treptele Președinției? Dmitri Braghiș. De unde a știut el că eu noaptea am vorbit cu Putin? Și pe urmă de ce el a fost numit ambasador la Moscova? Eu i-am scris scrisoare lui Serghei Lavrov, deja nefiind președinte, și i-am spus: cu ce ocazie ați primit scrisorile de acreditare ale lui Braghiș, care aprindea portretul lui Putin pe pragul Președinției? Știți cu cine a venit Braghiș atunci? Cu Natașa Morari, care a deschis телестудио în pușcăriile Moldovei. N-ai să reușești mata, dragul meu, să ajungi la capătul acestei probleme și nici eu n-am să reușesc. (Râde) După aceasta, relațiile mele cu Putin s-au rupt pe vreo patru luni de zile”, conchide Voronin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU