Pensia de urmaș: cui i se acordă și în ce condiții? Ce pensii vor avea cei cu stagiu incomplet

50028
8
Olga Mihaeș, șef adjunct la Direcția generală pensii și alocații de la Casa Națională de Asigurări Sociale/Foto: Natalia Munteanu

Persoanele care sunt aproape de vârsta de pensionare și au un stagiu incomplet de cotizare pot „cumpăra” vechime în muncă. În 2021, „anul de lucru” costă 11000 de lei. Pensia soțului decedat poate reveni soțului supraviețuitor. Copiii au dreptul la pensia de urmaș, indiferent dacă părinții au fost sau nu pensionari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pentru a avea o pensie completă, bărbații trebuie să aibă stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Dacă au plătit contribuții sociale la stat timp de 34 de ani, li se garantează pensia minimă de 2000 de lei. O pensie mai mare înseamnă cotizații mai mari, calculate din salariu mai mare! Pentru femei va fi obligatoriu stagiul de cotizare de 34 de ani în anul 2024. Ele vor egala cu bărbații vârsta de pensionare de 63 de ani în anul 2028.

Dacă stagiul de cotizare este mai mic de 34 de ani, pensia se calculează proporțional din cuantumul pensiei de 2000 de lei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. „Formula de calculare a pensiei incomplete: 15 ani se împart la 34 de ani, rezultatul se înmulțește cu 2000 de lei. Însă pentru 15 ani cotizați pensia nu poate fi mai mică de 1000 de lei”, explică Olga Mihaeș, șef adjunct la Direcția generală pensii și alocații de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), cu care am discutat despre ce pot face cei care n-au anii pentru o pensie completă, cui i se acordă pensia de urmaș etc.

Ce pensii vom avea dacă am cotizat puțin?

Cei care au plătit contribuții sociale mai puțin de 15 ani au dreptul la o alocație socială în valoare de 1000 de lei – 50% din pensia minimă care de la 1 octombrie 2021 este de 2000 de lei. CNAS le dă dreptul moldovenilor care au un stagiu incomplet de cotizare să poată „cumpăra” vechime în muncă pentru a li se putea calcula pensia completă.

Moldovenii pot încheia un contract individual de asigurări sociale cu CNAS și achita o taxă fixă anuală. Potrivit Legii privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, această taxă este de 11000 de lei. Moldovenii care dețin cote de pământ (după împroprietărirea țăranilor cu pământ în anii 90) plătesc 2800 de lei pe an. Banii pot fi achitați eșalonat până iese persoana în cauză la pensie sau integral când ajunge la vârsta de pensionare.

Anii de lucru” procurați influențează doar numărul de ani, nu suma pensiei primite, deoarece i se garantează pensia minimă de 2000 de lei. Mai simplu spus, oamenii acumulează ani pentru a avea stagiul complet, nu adună venit pentru o pensie mai mare. Contribuțiile sociale, inclusiv ale celor angajați, nu pot fi cedate și nu se restituie.

Pensia de urmaș

Pensia de urmaș se cuvine copiilor de până la 18 ani sau până la 23 de ani în cazul în care aceștia sunt studenți cu frecvență la zi, indiferent dacă părinții erau sau nu pensionari. Pensia minimă pentru dizabilitate severă constituie 1500 de lei, adică 75% din pensia minimă de 2000 de lei. Fiecare copil va primi 75% din 1500 de lei. „Pensia de urmaș e mai mult gândită pentru copii”, afirmă Olga Mihaeș.

Soțul supraviețuitor poate primi 50% din pensia soțului pensionar decedat, dacă au avut cel puțin 15 ani de căsătorie, pe parcursul a cinci ani de la data decesului dacă împlinește vârsta de pensionare sau a fost încadrat în gradul I sau II de dizabilitate și nu s-a recăsătorit. Dacă depășește termenul de cinci ani, nu are dreptul la pensia de urmaș. Soțul/soția alege una din două pensii: cea de urmaș sau a ei/lui de facto, după criteriul „care pensie e mai mare: cea a soției sau 50% din pensia soțului decedat”.

Timp de cinci ani de la moartea unuia dintre soți, dacă împlinește vârsta de pensionare, soțul/soția se poate adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale pentru stabilirea pensiei de urmaș. „Contractul de asigurări sociale nu este inclus la determinarea pensiei de urmaș, deoarece acesta acordă dreptul doar la pensia pentru limita de vârstă”, menționează Olga Mihaeș. Pensia de urmaș oricum se va indexa în fiecare an, nu rămâne în cuantumul calculat inițial.

Pensia de urmaș mai poate fi stabilită și soției, timp de trei ani, în cazul în care ea se află în concediu pentru îngrijirea copilului, iar soțul a murit. Poate fi stabilită atât copilului, cât și mamei sau tutorelui care are nevoie pentru a crește copilul.

Două prestații sociale care se plătesc concomitent”

În Republica Moldova, de la 1 ianuarie 2020 există indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți. „Pentru a beneficia de această indemnizație e necesar să întrunești unele condiții: persoana decedată trebuia să fi fost obligatoriu beneficiară de pensie pentru limita de vârstă și să fi beneficiat de această pensie mai puțin de cinci ani. Dacă a primit pensia mai mult de cinci ani – această prestație socială nu poate fi stabilită. Pentru soțul supraviețuitor e nevoie de 15 ani de căsătorie, pensionar sau nepensionar, iar decesul soțului trebuie să survină după 1 ianuarie 2020. Nu poate fi stabilită pensia de urmaș și indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți. Persoana trebuie să solicite ori indemnizația, ori pensia de urmaș. Indemnizația se stabilește în cuantumul pensiei, adică 100% din pensia decedatului”, spune funcționara.

Exemplu: un bărbat a decedat la 65 de ani. Timp de doi ani a beneficiat de pensie pentru limita de vârstă. Soția sa, având 15 ani de căsătorie cu el, fiind beneficiară de pensie pentru limita de vârstă, primește o pensie incompletă, cuantumul căreia este de 1000 de lei, poate solicita indemnizația soțului încă pentru trei ani. Ea va beneficia atât de pensia ei, cât și de această indemnizație în cuantum de 100% a pensiei soțului decedat, timp de trei ani. Numai în cazul dat pot fi două prestații sociale care se plătesc concomitent”, explică Mihaeș.

În Republica Moldova mai există pensia de dizabilitate (afecțiune generală, accident de muncă și boli profesionale) și pensiile speciale (funcționari publici, judecători, procurori etc.). Dacă persoana cu grad de dizabilitate nu confirmă stagiul de cotizare de minim 15 ani – i se acordă o alocație socială în mărime de 80% din pensia minimă de dizabilitate, în funcție de gradul I, II sau III.

Cui i s-a majorat pensia la 2000 de lei

De la 1 octombrie 2021, pensia minimă constituie 2000 de lei. Această pensie se acordă doar persoanelor care au atins vârsta de pensionare și au avut stagiul complet de cotizare la data ieșirii la pensie. Pensionarilor cu stagiu de muncă incomplet le-a fost acordată pensia proporțional, calculată din 2000 de lei sau li s-a indexat pensia. „A influențat stagiul de cotizare la care a fost raportată pensia stabilită în anul în care s-a pensionat”, susține Olga Mihaeș.

Din ianuarie 2022 moldovenii vor putea depune cerere online doar pentru stabilirea pensiei pentru limita de vârstă, utilizând semnătura digitală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

8 COMENTARII

  1. Putin spre sustinerea omului. Cand opriti bani din salariu nu puneti conditii si nu intrebati de oameni, dar aici: dati cu lingurita!!!!
    Bine, dar lumea carea a fost redusa de la lucru si a ramas pe drumuri (nu de buna voie)??? Si nu a mai avut posibilitatea sa se reangajeze! De birja nu reprosati!
    Acolo se astupa bortile, la care nimeni nu se gaseste sa lucreze! Cu o mana dati si cu doua luati!!!

  2. Interesant…
    Nu poți pretinde concomitent la pensia de urmaș și la îndemnizația în cazul decesului unuia dintre soți.
    Între pensia de urmaș și pensia ta (care e mai mare) trebuie să renunți la pensia de urmaș, care evident e mai mică ca și sumă deoarece e în cuantum de 50%.
    Iar îndemnizația în caz de decesul soțului se acordă doar dacă ai o pensie incompletă.
    Deci, de facto rămâi și fără pensie de urmaș și fără îndemnizație!
    Corect am înțeles?

  3. E clar ai zis bine!de fapt cotizezi la stat 40 ani ca tata si 38 ca mama si tata moare la 4 ani ce a esit la pensie mama aramas cu munca de 38 ani si o pensie de1000 si citiva bani pensie de rahat 38 de ani in magazi constitutia Modovie de ris bodjocura de parintii nostri care au ramas in Moldova sii voteaza in continuare nu le e rusine ss traesti cu 1500 lei pai mori de foame