Paste, o supă chioară, sferturi de legume, pulpe în sânge și o licoare ce seamănă a suc – acesta e un prânz obișnuit care îi costă circa 65 de lei pe părinții elevilor ce frecventează Liceul privat „Orizont” din sectorul Ciocana. Părinții nu au pretenții la costul alimentației, însă își doresc produse de calitate pentru odraslele lor.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMulți dintre aceștia au renunțat la alimentație și sunt nevoiți să stea flămânzi toată ziua, deoarece în incinta instituției nu se permite să vii cu pachetul de acasă. După ce unii părinți au descoperit că elevii sunt hrăniți în 2021 cu pulpe produse în Brazilia în aprilie 2020, s-au adresat cu un demers la directorul instituției, cerând un meniu sănătos și produse de calitate, deoarece plătesc circa 115 lei pentru alimentația zilnică.
În septembrie 2019, la aceeași instituție peste 100 de copii și profesori s-au adresat la serviciul medical al instituției cu intoxicație. A fost pornit și un dosar penal, care însă a fost clasat din lipsa componenței de infracțiune.
Mai muți părinți s-au adresat la „Gazeta de Chișinău” pentru a se face auziți în privința calității proaste a alimentației din cadrul Liceului privat „Orizont” din sectorul Ciocana. Aceștia spun că achită circa 115 lei pentru alimentația zilnică a elevilor, însă ceea ce este prezentat pe hârtie sau în meniul online pe care îl primesc nu corespunde cu ce li se pune în farfurii copiilor.
„Raportate la cantitate și calitate, prețurile sunt exagerate. Mă deranjează cel mai mult prânzul, dacă e să facem comparație cu un prânz întreg (business lunch) în oraș, care costă 65 de lei, cu cel de la școală – ce costă 60 de lei, unde peste o zi se dau paste, pulpe din 2020 importate din Brazilia, este o diferență foarte mare. Ei ne trimit nouă meniul pe două săptămâni, și ceea ce ne trimit nu coincide cu ceea ce mănâncă copiii”, ne spune un părinte al cărui copil frecventează instituția.
Acesta menționează că a fost nevoit să refuze prânzul, deoarece copilul are probleme de sănătate. De asemenea, sunt cazuri când copilul care nu mănâncă toată ziua își pierde cunoștința.
„Am renunțat la dejun și la cină, luăm doar prânzul, de care copiii nu sunt mulțumiți, ei nu se satură, e de calitate proastă”, punctează acesta.
„Sunt copii care se ascund în wc și mănâncă mâncarea de acasă”
Un alt părinte ne spune că nu are pretenții la prețul pe care îl achită pentru alimentație, însă își dorește ca aceasta să fie de calitate.
„Mai mulți părinți sunt nemulțumiți de calitatea alimentației. Carne de porc nu se permite, dar de vită este o dată pe săptămână, două, trei bucățele. Nu este voie să vii cu pachetul de acasă, să mănânci ceva în clasă. Așa că rămâi flămând. Sunt copii care se ascund în veceu și mănâncă mâncarea de acasă.
Noi am știut la ce venim, nu avem o problemă să plătim, dar vrem și calitate. De ce în oraș pentru 65 de lei ai un șnițel bun de pui, dar la noi, o bucățică de pulpă în sânge din anul 2020?”, se întreabă acesta.
Ni s-a comunicat că, acum câțiva ani, a fost depusă o sesizare și la Agenția pentru Protecția Consumatorilor în privința alimentației de la această instituție. Conform unor documente, bananele se cumpărau la prețul de 100 de lei kilogramul.
Pulpe în sânge, supă chioară și sferturi de legume, prânz de circa 65 de lei
La adresa redacției au fost trimise și câteva fotografii cu prânzurile primite de elevi de la începutul anului școlar, unde se demonstrează calitatea nesatisfăcătoare a prânzului de la Liceul „Orizont”. Mai mult, am primit și certificatele de comercializare a pulpelor. Conform acestora, pulpele sunt importate din Ucraina și din Brazilia, un lot fiind din aprilie 2020, având aprobarea Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor.
Am solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să ne spună dacă verifică produsele alimentare și cum decurge procesul de alimentare în instituțiile private de învățământ din municipiul Chișinău, însă nu am primit niciun răspuns timp de o săptămână. I-am telefonat repetat, luni, 15 noiembrie, lui Boris Harea, responsabilul de serviciul cu presa al ANSA, însă la fel nu ne-a răspuns la telefon.
Administrația liceului neagă orice acuzație privind calitatea proastă a alimentației
Doamna Valentina, medic la Liceul „Orizont”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că toată mâncarea este dietetică și că părinții au acces la meniu. Aceasta a negat cu vehemență proveniența pulpelor din Brazilia.
„Nu știu când au fost des paste, dacă punem o dată pe săptămână putem include în meniu o dată la prânz și în altă zi la cină, mai des nu se repetă pastele.
Noi punem meniul pe site, părinții îl văd și, dacă nu le place, să ne spună, mereu ne conducem după meniurile-model. La noi mâncarea este toată dietetică, nu se prăjește nimic
Nu avem pulpe aduse din Brazilia, nici nu lucrăm cu așa distribuitori. Cine v-a trimis acest act nu știu, dar nu avem așa produse, noi nu lucrăm cu Brazilia.
Dacă aveți alte întrebări, veniți la instituție deoarece nu vă pot da multe răspunsuri la telefon”, a menționat aceasta.
Cât despre intoxicația din septembrie 2019 care a avut loc la această instituție, medicul a declarat că aceasta nu s-a confirmat, a fost o enteroviroză.
În septembrie, mai mulți părinți s-au adresat directorului instituției cu un demers în care au solicitat revizuirea meniului. Aceștia au menționat lipsa legumelor, fructelor de sezon, au reclamat carnea de pui de calitate inferioară, prăjelile, igiena precară în cantină ș.a.
Ca răspuns la demers, directorul liceului a menționat că meniul este întocmit cu medicul liceului și nutriționistul CSP Chișinău și că acesta conține fructe, legume, mai multe feluri de carne, fiind coordonat de către ANSA și Ministerul Sănătății.
În 2019 s-au intoxicat peste 100 de copii și profesori
În perioada 11 și 12 septembrie 2019, peste 100 de copii și profesori din cadrul Liceului „Orizont” din sectorul Ciocana al Capitalei s-au adresat la serviciul medical al instituției cu acuze de vomă, dureri abdominale, dureri de cap și altele.
Cazul a ajuns și în vizorul procurorilor care au pornit un proces penal, dată fiind rezonanța evenimentului și numărul copiilor afectați. Se lua în considerare atât versiunea unei intoxicații alimentare, cât și o îmbolnăvire virală.
Solicitată de „Gazeta de Chișinău”, Mariana Cherpec, ofițer de presă din cadrul PG, a declarat că în acest caz procurorii de la Ciocana au dispus încetarea urmăririi penale și clasarea procesului penal din motivul lipsei consecutive a vreunei componențe de infracțiune.
Autor: Carolina Chirilescu
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE