Maia Sandu confirmă: Veaceslav Negruța, propus ca reprezentant al statului la „Moldovagaz”. Compania controlată de ruși ezită să dea un răspuns

1362
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Președinta Maia Sandu susține că participarea sa la „Platforma Crimeea” nu a avut nicio o influență asupra noului preț de import al gazelor din Rusia, la fel cum acesta nu putea fi coborât nici în cazul unei implicări timpurii a factorilor guvernamentali de la Chișinău în negocierile cu „Gazprom”. Declarații în acest sens au fost făcute vineri, 19 noiembrie, într-o conferință de presă, în care șefa statului a subliniat că „R.Moldova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și aceasta este poziția oficială a țării noastre”. Ea a reafirmat că implicarea sa în relațiile comerciale dintre doi agenți economici – „Moldovagaz” și „Gazprom” – ar fi fost inoportună și chiar în afara competențelor sale, iar Guvernul a intervenit doar în momentul oportun, atunci când s-a conturat o amenințare pentru securitatea națională a R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, Maia Sandu a insistat asupra unui control riguros al cheltuielilor „Moldovagaz”, o bună parte dintre care s-au transformat în datorii incluse în suma de peste 700 de milioane la care pretinde acum „Gazprom”.

În acest context, ea a confirmat că Veaceslav Negruța, consilierul prezidențial pentru probleme economice, a fost propus de Guvern în funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”. Problema e însă că administrația acestei companii, în care „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni, ezită deocamdată să accepte această propunere.

„Este adevărat că Guvernul l-a propus pe consilierul meu, domnul Negruța, în Consiliul de Observatori. Nu avem încă acceptul, dar cred că este o decizie bună, pentru că în această situație dificilă avem nevoie în Consiliu de un om care este bine intenționat, care înțelege ce se întâmplă acolo, anume pentru a avea suficientă informație despre ce se întâmplă în această instituție. De-a lungul anilor, statul a pus oameni în acel consiliu care au fost parte la toate mișmașurile care s-au întâmplat la „Moldovagaz”. Acum ne dorim să avem oameni acolo care înțeleg ce se întâmplă și care ne informează despre deciziile care se iau acolo”, a declarat Maia Sandu.

 

Solicitarea APP privind includerea lui Veaceslav Negruța în componența Consiliului de Observatori ai MoldovaGaz / Sursa: Jurnal.md

 

Întrebată ce crede despre modul în care este administrată compania, șefa statului a răspuns că nu are niciun motiv pentru a lăuda activitatea „Moldovagaz”.

„Moldovagaz” a fost o companie ținută departe de ochii lumii. Curtea de Conturi nu a reușit să ajungă acolo timp de 20 de ani, chiar și atunci când legea permitea acest lucru. Noi cu toții am citit în presa de investigație despre faptul că la „Moldovagaz” s-au întâmplat abuzuri și s-au făcut cheltuieli nejustificate de-a lungul anilor. Și aceste datorii pe care le prezintă „Gazprom” (709 milioane de dolari) sunt cu mari semne de întrebare din cauza administrării proaste a „Moldovagaz”. Cred că este nevoie de un control la „Moldovagaz” și e nevoie de un control pentru toată perioada în care noi bănuim că s-au întâmplat multe ilegalități”, a punctat șefa statului.

Menționăm în acest context că o primă solicitare cu privire la includerea consilierului prezidențial Veaceslav Negruța și a secretarului de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, în componența Consiliului de Observatori, în calitate de reprezentanți ai statului, a fost adresată „Moldovagaz” de către Agenția Proprietății Publice (APP) încă acum două săptămâni. Până acum, însă, compania, în care statul R.Moldova deține 35 la sută din acțiuni, nu a răspuns acestei cereri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE