Drepturi de asigurări sociale. Ce pensii vom avea dacă am cotizat puțin?

2493
1
Pensionari stau la rând la CTAS pentru a-și recalcula pensia. Foto: Natalia Munteanu

Subiectul pensiilor este unul sensibil pentru mulți moldoveni. Ei se îngrijorează pentru sumele pe care le vor primi după împlinirea vârstei de pensionare. Ce alocație vor avea cei care n-au cotizat, care-i formula de calculare a pensiei pentru cei care au un stagiu de cel puțin 15 ani, cum se obține indemnizația de creștere a copilului și alte drepturi de asigurări sociale, pentru că despre ele vă relatăm în acest articol.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Persoanele care n-au cotizat deloc, dar și cele care au plătit contribuții sociale mai puțin de 15 ani, vor primi de la stat o alocație socială în valoare de 565 de lei sau 50% din pensia minimă pentru limita de vârstă, care de la 1 aprilie 2020 constituie 1.131 de lei. Odată cu modificarea pensiei minime, la 1 aprilie și 1 octombrie ale fiecărui an, se recalculează și alocația socială pentru cetățenii ajunși la vârsta de pensionare, aflăm de la Olga Mihaeș, șefa Direcției generale pensii și alocații de la Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova (CNAS).

Pensia celor care au cotizat mai puțin de 15 ani

Toți cei care au realizat un stagiu mai mic de 15 ani „pot semna un contract individual de asigurări sociale cu CNAS, pentru a avea dreptul la calcularea pensiei, dacă sunt de părerea că au un salariu mai mare și, respectiv, ar putea primi o pensie mai mare decât alocația socială pentru persoanele vârstnice”, precizează Olga Mihaeș. În anul 2020, valoarea acestui contract este de 10.740 de lei, inclusiv pentru cetățenii care lucrează în baza patentei de întreprinzător. Moldovenii care dețin cotă de pământ (după împroprietărirea țăranilor cu pământ în anii 90), plătesc 2.736 de lei.

Potrivit Liubei Rotaru, șefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din sectorul Centru al mun. Chișinău (CTAS), în formula de calculare a pensiei, contractul individual de asigurări sociale nu influențează contribuțiile plătite la stat în perioada de muncă, ci doar numărul de ani cotizați. Deoarece persoanele care n-au minim 15 ani de stagiu, nu au dreptul să-și stabilească pensia.

Cum se calculează pensia

După reforma sistemului de pensii, a fost egalat stagiul de cotizare și vârsta de pensionare. Atât femeile, cât și bărbații vor fi pensionați la 63 de ani, iar stagiul de cotizare, pentru pensia deplină, constituie 34 de ani. „De la 1 aprilie 2017, pensia este calculată după o nouă formulă care ia în calcul toți anii de activitate cotizați, iar salariul se ia din baza de date CNAS, începând cu 1 ianuarie 1999”, ne spune Liuba Rotaru, șefa CTAS Centru. Potrivit acesteia, valoarea pensiei este influențată de doi indici: numărul de ani și mărimea salariului. Bărbații deja au egalat vârsta de pensionare, iar femeile în anul 2028 se vor pensiona la 63 de ani.

P = 1,35% x Tt x Vv este formula de stabilire a pensiei. Unde Tt înseamnă numărul de ani, Vv este venitul valorizat, iar 1,35% este rata de acumulare pentru anii de cotizare, conform Legii privind sistemul public de pensii. „Pentru a calcula Tt se adună numărul de luni pentru toți anii lucrați oficial, care se împart la 12 luni, iar ca rezultat aflăm numărul de ani cotizați. Vv este venitul pentru fiecare lună, înmulțit cu coeficientul de valorizare, stabilit de Guvern anual, la 1 aprilie”, explică Liuba Rotaru. CNAS deține o bază de date unde sunt înregistrate contribuțiile și salariile fiecărei persoane.

În stagiul de cotizare sunt incluse și perioadele necontributive, precum perioada de trei ani pentru îngrijirea copilului și intervalul în care asiguratul a beneficiat de indemnizație de incapacitate temporară de muncă, dar banii pentru că a fost bolnav nu se iau în calcul. „Dacă e buletin de boală, se scoate din calcul. O femeie a fost bolnavă mai mult de șase luni într-un an. Nimeni nu întoarce nimic”, exemplifică ea.

Cetățenii Republicii Moldova care au lucrat până în anul 1998 trebuie să știe că stagiul de muncă se va lua în calcul la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă. Doar că în cazul acestora formula de calculare a pensiei e diferită. Potrivit Olgăi Mihaeș, pentru ca pensia să fie calculată din venitul valorizat, persoanele trebuie să confirme cel puțin cinci ani cotizați după 1 ianuarie 1999.

„Dacă nu confirmă acești cinci ani, se calculează în baza coeficientului nivelului profesional. Avem un clasificator al profesiilor din R. Moldova, fiecare are un coeficient. Se ia coeficientul celei mai înalte profesii deținute de persoană în ultimii 15 ani de activitate. Coeficientul se raportează la salariul pe care l-a avut în acea perioadă deoarece noi nu mai utilizăm salariul din Uniunea Sovietică”, precizează Olga Mihaeș.

Cum se obține parola de acces la contul personal de asigurări sociale

Persoanele care achită contribuții la stat beneficiază de toate riscurile de asigurări sociale. Indemnizația de maternitate, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația pentru îngrijirea copilului, buletinul de boală, foia de odihnă la sanatoriu, pensia pentru pierderea întreținătorului, pensia de invaliditate, pensia de vârstă și indemnizația de deces se achită din bugetul asigurărilor sociale. Este important ca toate contribuțiile să fie transferate lunar la bugetul asigurărilor sociale.

Uneori, contabilii nu transferă pe contul CNAS contribuțiile sociale în cuantum de 6% din salariul brut al angajatului și 23% plătite pentru fiecare salariat de către angajator. Potrivit șefei CTAS, fiecare persoană poate avea o parolă de acces la contul său de asigurări, pe care-l poate verifica oricând pe cnas.md. „Sunt două modalități de a primi o parolă: contabilul firmei prezintă lista tuturor angajaților la CNAS și primește parola, în plic sigilat, pentru fiecare angajat. Nu are dreptul nimeni să deschidă plicul. A doua modalitate: persoana cu buletinul se adresează la CTAS, depune cerere, iar noi trimitem informația la CNAS. Parola se primește individual”.

Alte riscuri sociale

Indemnizația de maternitate este primul risc asigurat. Aceasta se stabilește doar pentru persoanele asigurate, adică angajate în câmpul muncii. „Se face media salariului pentru ultimele 12 luni, până la luna deschiderii acestui buletin. Se achită 100% din salariul mediu. Indemnizația de maternitate se plătește doar o dată pentru o perioadă de 126 de zile”, menționează Liuba Rotaru. Dacă mama este neasigurată, atunci indemnizația de maternitate o poate lua tatăl copilului.

Toți părinții moldoveni, indiferent dacă sunt asigurați sau nu, beneficiază de o indemnizație unică la nașterea copilului, care, de la 1 ianuarie 2020, constituie 8.299 de lei. Suma acestei indemnizații este fixă și revăzută anual de Guvern, potrivit Legii privind indemnizaţiile şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Indemnizația de creștere a copilului

Părinții neasigurați primesc o indemnizație pentru îngrijirea copilului până la doi ani în sumă fixă de 640 de lei pe lună. Cei asigurați pot beneficia de această indemnizație calculată în baza contribuțiilor sociale acumulate de beneficiar. Potrivit Liubei Rotaru, pentru primul an de viață al copilului, indemnizația lunară constituie 60% din salariul mediu pe ultimele 12 luni de muncă. După doi ani și două luni, aceasta este de 30%, iar în ultimele zece luni se păstrează locul de muncă, fără indemnizație.

Șefa CTAS Centru ne spune că părinții asigurați pot alege să-și stabilească indemnizația lunară în mărime de 30% din salariu pentru primii trei ani ai copilului. Și tatăl are dreptul la o indemnizație paternală, timp de 14 zile. Aceasta se achită când tatăl își ia concediul paternal pe parcursul a 56 de zile de la nașterea copilului. Indemnizația paternală constituie tot 100% din salariul mediu pentru patru luni, fiind ultima indemnizație de care beneficiază o familie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU