Biserica cere guvernului compensații pentru facturile la gaze

582
0
14 octombrie 2021. Hramul orașului Chișinău. În scuarul Catedralei Mitropolitane. Foto: Natalia Munteanu

Mitropolia Moldovei, entitate subordonată Patriarhiei Moscovei, cere autorităților să aplice bisericilor și mănăstirilor aceleași compensații pentru facturile la gaze ca și pentru consumatorii casnici, „ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit”, scrie într-un comunicat pe pagina Mitropoliei, publicat pe 17 noiembrie curent, semnat de Mitropolitul Vladimir.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cererea este motivată de faptul că „pandemia a perturbat viața economică, culturală, socială și religioasă a oamenilor, iar criza gazelor naturale ne pune în față încă un obstacol cu greu de trecut”.

Inițiativa unei compensații vine și din practica unor țări membre ale Uniunii Europene, în care majoritatea populației o reprezintă creștinii ortodocși, precum Grecia, Bulgaria și România, unde statul sprijină bisericile și clerul, ca o recunoaștere a rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește instaurarea unui climat de moralitate și respect al legii în societate”, mai scrie în comunicat.

Potrivit Mitropoliei, „tariful majorat la gaze pune în dificultate marea majoritate a bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

Prețul de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor. Bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar marea lor parte, peste 700 – sunt monumente ocrotite de Stat – respectiv constituie patrimoniul național, de aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE