Femei care au pierdut sarcina din cauza Covid-19. De ce trebuie să se vaccineze femeile însărcinate?

11115
3
O femeie însărcinată primește vaccinul împotriva Covid-19 la Skippack Pharmacy din Schwenksville, Pennsylvania, SUA. Foto: Reuters/Hannah Beier

Unsprezece femei și-au pierdut sarcina din cauza virusului Covid-19, în anul 2021, la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău (IMC). Una dintre ele a suferit un avort spontan, iar celelalte zece au fost internate pentru întreruperea sarcinii la indicații medicale. Pacientele erau fără comorbidități. Doar una era vaccinată, aflăm de la Iurie Carauș, șeful Centrului Perinatal nivel III de la IMC.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Doctorul Iurie Carauș menționează că „femeile gravide și lăuzele fac forme mai severe de boală, în comparație cu femeile care nu-s însărcinate, și au nevoie de internare în secțiile de terapie intensivă. Riscul de deces matern este de până la 2,2% la o sută de mii de nou-născuți vii”. Vârsta de peste 35 de ani, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, sistemice și diabetul zaharat sunt factorii de risc pentru o simptomatologie gravă a bolii Covid-19. În același timp, Iurie Carauș notează că „în sarcină se constată o creștere a incidenței mortinatalității și nașterii premature”.

Vaccinarea este ca un scut împotriva Covidului pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Prin intermediul vaccinării, feții sunt asigurați cu anticorpi prin placentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării, afirmă Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog. Maxim Calaraș spune că „vaccinarea împotriva Covid-19 se recomandă în trimestrul doi de sarcină”.

De vorbă cu femei însărcinate

Tatiana locuiește la Tallinn, Estonia, are un băiat de opt ani și este din nou însărcinată. S-a vaccinat cu prima doză înainte de a rămâne însărcinată, la rapel a fost după câteva săptămâni de sarcină și așteaptă vaccinarea cu a treia doză de vaccin. A decis să se vaccineze pentru a-și proteja familia și pentru a reduce riscul de a face o formă gravă de Covid-19. „Înțeleg că varianta Delta a virusului afectează și copiii, și gravidele. Abia aștept să-mi pot vaccina și fiul de opt ani”, spune Tatiana.

Viorica e însărcinată cu cel de-al treilea copil pe care-l așteaptă în decembrie. A primit serul anti-Covid în România. Nu a avut reacții adverse după vaccinare. „Medicul mi-a zis că e mult mai periculos să mă îmbolnăvesc de Covid în timpul sarcinii, decât vaccinul”, susține femeia. Mariana este însărcinată în 21 de săptămâni. S-a vaccinat cu prima doza când nu știa că e gravidă, iar după 12 săptămâni de sarcină, la recomandarea medicului, a mers la rapel. „Eu am suportat foarte ușor vaccinul. Soțul, mai greu. Nu mi-a fost teamă. Am vrut să fim ambii protejați”, zice ea.

Dumitrița este nevaccinată. La începutul procesului de imunizare, vaccinarea era nerecomandată femeilor gravide. „Eu sunt pro-vaccinare. Am mers în România cu soțul, care s-a vaccinat, am întrebat asistenta medicală dacă aș putea să mă vaccinez. Mi-a zis: Stai liniștită, nu te agita cu vaccinarea pentru că nu se știe cum influențează asupra copilului”, își amintește Dumitrița. După ce a citit studii, a discutat cu medici, Dumitrița a aflat că e permisă vaccinarea în sarcină și în perioada de alăptare.

Doar că eu nu mă vaccinez acum, deoarece sunt pe ultima sută de metri: am 36 de săptămâni. S-ar putea peste una-două săptămâni chiar să nasc. Am zis că mai bine stau calmă, nu-mi fac vaccinul, iar imediat după naștere merg să mă vaccinez pentru că e groaznic ce se întâmplă cu atâtea cazuri de Covid”, mărturisește Dumitrița.

Șeful Centrului Perinatal nivel III de la IMC, Iurie Carauș, mai spune, pentru GAZETA de Chișinău, că „au fost semnalate cazuri unice de prezență a ARN viral în lichidul amniotic, placentă și secrețiile vaginale. Cel mai des virusul se transmite în timpul nașterii sau în perioada imediată a acesteia (2,6 – 4% dintre nou-născuți)”.

Totodată, medicul obstetrician-ginecolog Maxim Calaraș a mai declarat, într-o sesiune de întrebări organizată de Ministerul Sănătății, că „gravidele fac parte dintr-o categorie de persoane mai speciale. Vaccinarea împotriva Covid-19 nu vă poate asigura 100% de o posibilă infectare, dar vă poate proteja de o formă gravă de Covid-19 și deces. Nu veți nimeri în categoria de 10% care are nevoie de terapie intensivă”.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a transmis că femeile însărcinate ar trebui să se vaccineze împotriva Covid-19, pentru că nu există un risc sporit de pierdere a sarcinii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

3 COMENTARII

  1. […] a fost desemnată „Cea mai bună reporteră de știri naționale”. Ea a scris inclusiv despreFemei care au pierdut sarcina din cauza Covid-19. De ce trebuie să se vaccineze femeile însărcina…. De asemenea, Natalia Munteanu a luat locul II, la categoria de concurs „Cea mai bună reporteră […]