Marcarea în Republica Moldova a Zilei Armatei Române (FOTO)

578
0

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel IONIȚĂ, a participat în data de 25 octombrie 2021 la o serie de evenimente dedicate Zilei Armatei Române.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Primul eveniment a fost organizat în localitatea Sofia, raionul Hâncești, și a constat într-o ceremonie de reinaugurare și sfințire a cimitirului Eroilor Armatei Române. La această acțiune, au participat: atașatul apărării militare și aero al României în Republica Moldova, col. Cristi LADANIUC, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie NOSATÎI, primarul localității Sofia, Ioan MÎRZA, Vasile COJOCARI, veteran de război, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova și ai autorităților regionale și locale, precum și reprezentanți mass-media, informează într-un comunicat de presă Ambasada României în Republica Moldova.

Ambasadorul Daniel IONIȚĂ a subliniat în discursul său importanța pe care o are data de 25 octombrie pentru Armata Română, precum și comemorarea celor care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea națiunii și a statului român. Totodată, a evidențiat rolul jucat de Alianța Nord-Atlantică în modernizarea și pregătirea Armatei Române, precum și responsabilitatea statului român de a contribui la consolidarea stabilității regionale în Sud-Estul Europei.

De asemenea, a mulțumit Armatei Române pentru implicarea, în contextul eforturilor generale ale Guvernului României, în combaterea pandemiei de COVID-19. „…Trăim vremuri care ne obligă să privim armata dintr-o altă perspectivă, aceea în care militarii sunt angajați într-un altfel de război, cu un inamic nevăzut și foarte dificil de combătut – noul CORONAVIRUS. Implicarea Armatei Române în acest efort național, încă de la debutul pandemiei a fost exemplară.

Ambasadorul României a mulțumit și autorităților din Republica Moldova pentru sprijinul medical recent oferit României, în context pandemic, subliniind „…că sângele apă nu se face și totodată că atunci când suntem împreună, suntem puternici”.

În același context, atașatul apărării militare și aero al României în Republica Moldova, col. Cristi LADANIUC, a menționat: „ În cadrul campaniei militare de eliberare a Basarabiei din vara anului 1941 a fost angajat și Regimentul 2 Dorobanți „Vâlcea”, care a dus acțiuni de luptă și pe raza localității Sofia, cu prețul vieții a 64 de eroi români (41 identificați și 23 neidentificați). Eroii români au fost înhumați în acest cimitir în anul 1941, în două morminte individuale și patru gropi comune. Prin efortul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din România, cu sprijinul Ministerului Apărării al Republicii Moldova și al autorităților locale, acest loc a fost restaurat”.

Menționăm că în cadrul evenimentului organizat în localitatea Sofia a luat cuvântul și Vasile COJOCARI, veteran al Armatei Române care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și care, la venerabila vârstă de 102 ani, se află încă alături de noi.

Cel de-al doilea eveniment dedicat Zilei Armatei Române a fost ceremonia de reinaugurare și sfințire a monumentului dedicat Eroilor Armatei Române – Cișmeaua general George P. Ion”, situat în Parcul Valea Morilor din Chișinău, la baza Scării Cascadelor.

La ceremonia de la Chișinău au participat: atașatul apărării militare și aero al României în Republica Moldova, col. Cristi LADANIUC, ministrul culturii al Republicii Moldova, Sergiu PRODAN, reprezentantul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, generalul Ion COROPCEAN, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhatului Plaiurilor, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, precum și reprezentanți mass-media.

E.S. Daniel IONIȚĂ a adresat felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciul activ, veteranilor, celor în retragere, precum și eroilor, fără a căror contribuție România nu ar fi fost un stat membru, respectat, al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice. Totodată, a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova și a mulțumit pentru gestul de solidaritate și empatie al autorităților de la Chișinău pentru sprijinul acordat în context pandemic.

De asemenea, ambasadorul român a adăugat: „…Dați-mi voie să adresez felicitări tuturor celor care au contribuit la edificarea acestui monument foarte frumos, care este o pavăză în calea uitării. Este extrem de important să nu uităm și este important să folosim diversele prilejuri pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în memoria celor care mișelește și pe nedrept au fost uciși”.

Generalul GEORGESCU Pavel Ion s-a născut la 25.12.1883 (d. 1956). În perioada 1926-1928 a fost profesor și comandant al Școlii de Artilerie din Timișoara, iar în perioada 1930-1931 comandant al Arsenalului Armatei. A urmat cariera militară fiind comandat al Brigăzii 1 Artilerie din Chișinău (1932-1937). În perioada interbelică a fost ex-președintele Ligii Culturale din Chișinău, ridicând monumentul în semn de prețuire față de eroismul Armatei Române, la 20 de ani după victoria de la Mărăști și Mărășești, pentru pomenirea tuturor celor care s-au jertfit în luptele purtate.

Monumentul era amplasat pe drumul care lega orașul Chișinău de localitatea Buiucani. Avea o înălțime de aproximativ șapte metri, la baza sa erau construite patru trepte care facilitau accesul la gura izvorului, iar în vârf avea o cruce. Era ridicat din piatră de Putna, varul a fost adus din Muntenia, lemnul din Ardeal și nisipul din Basarabia. Monumentul a fost distrus după al Doilea Război Mondial, fără să se cunoască data exactă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE