Jurnalistă de la „Gazeta de Chișinău”, premiată pentru fotografii și articole despre implicarea cetățenilor în soluționarea problemelor comunitare

1129
0

Reportera Natalia Munteanu de la „Gazeta de Chișinău” a devenit laureată a concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active”, organizat de Asociația Presei Independente (API). Colega noastră a primit luni, 25 octombrie, premiul III la categoria presa scrisă și online, pentru o serie de articole, printre care și un reportaj despre cum „Locuitorii din Onișcani si-au creat condiții ca la oraș” și premiul I la cea de-a treia categorie din concurs – Fotografie, pentru fotografii care conving oamenii să nu mai arunce gunoiul la întâmplare. În concurs au fost depuse 27 de dosare ale unor jurnaliști din presa națională și locală, care au abordat subiectul implicării cetățenilor în soluționarea problemelor comunitare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Locul I în categoria presa scrisă și online i-a revenit jurnalistei Georgeta Carasiucenco, de la Moldova.org, pentru articole jurnalistice care promovează bune practici când localnicii au fost convinși să plătească pentru serviciul de evacuarea a deșeurilor.

Pe locul 2 s-a clasat Svetlana Cernov, de la ziarul Est-Curier din Criuleni, pentru o serie de articole despre managementul deșeurilor solide și soluțiile găsite de unele comunități pentru acest domeniu, iar locul III a fost împărțit de Natalia Munteanu cu Aliona Ciurcă, de la Ziarul de Gardă, care a scris despre activiștii de mediu care spun „NU” arderii frunzelor.

La Categoria Audiovizual pe locul 1 s-a clasat Anatolie Eșanu de la Ziarul de Gardă pentru ancheta Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești. Pe locul 2 s-a clasat Irina Glușco, compania „MIR-Moldova”, pentru reportaje care prezintă acțiuni de activism social și voluntariat pe timp de pandemie. Locul 3 le-a revenit jurnaliștilor Evghenii Gurgurov, Bas TV, Basarabeaca, pentru materiale despre promovarea sortării deșeurilor și Renatei Lupăcescu de la TV Studio-L, Căușeni, pentru o serie de reportaje, unul dintre subiecte fiind despre un grup de cetățeni din Baccealia care au reușit să atragă în școala din sat peste 300 de mii de lei pentru reconstrucția acesteia.

Cea de-a treia categorie din concurs a fost Fotografie, aici locul 1 i-a revenit Nataliei Munteanu, Gazeta de Chișinău, pentru fotografii care conving oamenii să nu mai arunce gunoiul la întâmplare. Locul 2 i-a revenit Tatianei Beghiu de la Moldova.org pentru fotografii care descriu povestea unui maestru în sport, care antrenează gratuit peste 15 copii de pe ambele maluri ale Nistrului. Locul 3 este împărțit de Vadim Șterbate, Observatorul de Nord, Soroca pentru fotografii care prezintă problema alimentării cu apă a unei zone din Zastânca și Elena Stepanova, activistă civică de mediu, Dubăsari, pentru un fotoreportaj care prezintă o acțiune de înverzire a orașului Dubăsari.

De asemenea, API a oferit două certificate de apreciere pentru dedicație și implicare în activități de abilitare, informare și sensibilizare a cetățenilor privind serviciile publice de calitate în regiuni, jurnalistelor Felicia Crețu, Cu Sens și Irina Soltan, Agora.md.

La concurs au fost depuse 27 de dosare cu materiale la una sau mai multe categorii ale concursului, care reflectă contribuția cetățenilor și activismul civic în identificarea și rezolvarea unor probleme reale din comunitățile lor.

Materialele au fost evaluate de un juriu de profesioniști, format din reprezentanți ai societății civile, comunicatori și experți media. Scopul concursului a fost stimularea promovării de către mass-media a spiritului civic și a inițiativelor cetățenești la nivel local și regional care conduc la îmbunătățirea condițiilor de trai și la îmbunătățirea serviciilor publice locale.

Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE