Criza gazelor: Vicepremierul Andrei Spînu va face o nouă vizită în Rusia, de această dată pentru a discuta cu șeful Gazprom

852
0

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului, va merge din nou în Rusia, pentru a continua discuțiile privind un nou contract de livrare a gazelor în R.Moldova. Anunțul a fost făcut de acesta luni, 25 octombrie, într-o conferință de presă, în care a precizat că pe 27 octombrie are programate discuții cu șeful Gazprom, Aleksei Miller, la Sankt-Petersburg. Între timp, la rampă a ieșit și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care susține că Moscova dorește să continue discuțiile cu Chișinăul pe tema gazelor, iar partea rusă ar avea o poziție extrem de limpede – una comercială.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate și cu respectarea interesului cetățenilor Republicii Moldova. Am mers pentru a discuta despre un contract pe termen lung cu Gazprom. După discuția de la Moscova, noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazprom”, a declarat Andrei Spînu, în legătură cu vizita pe care a întreprins-o împreună cu vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, la Moscova.

Acolo ei s-au întâlnit cu șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, cu directorul general al companiei Gazprom Export, Elena Burmistrova, și cu ministrul Energeticii al Federației Ruse, Nikolai Șilghinov.

„Aceste discuții sunt dificile”, a subliniat Spînu, precizând că unul dintre subiectele cele mai complicate ține de datoria comercială de peste 700 de milioane de dolari, la care pretinde Gazprom, dar care s-a acumulat începând din 1994. „Suntem gata să continuăm discuțiile despre datorie, dar poziția rămâne aceeași, să fie efectuat un audit corect și internațional în legătură cu aceste datorii”, a mai declarat oficialul moldovean.

Menționăm că, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a revenit de la Moscova, ministrul Spînu anunța că oferta Gazprom-ului nu este în avantajul cetățenilor R.Moldova. „Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termene restrânse a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a scris el pe Facebook, precizând că sunt căutați furnizori alternativi, pentru a asigura țara cu volumul necesar de gaze și a diversifica sursele de aprovizionare.

În acest context, „Ukrainska Pravda” anunță luni că întreprinderea de stat moldovenească „Energocom” a semnat cu compania ucraineană „Naftogaz” un contract de livrare, în caz de necesitate, a 700 de milioane de metri cubi de gaze. „Spre deosebire de cele 15 milioane de metri cubi pe care Ucraina le „împrumută” R.Moldova, având în vedere situația excepțională din țară, în cazul dat este vorba despre livrări exclusiv contra cost”, precizează publicația ucraineană.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că și Rusia, deopotrivă cu Gazprom-ul, ar fi ghidată în negocierile cu autoritățile de la Chișinău de interese strict comerciale. „De asta noi, desigur, sperăm că discuția va continua, într-un fel sau altul”, spune Peskov, citat de TASS. Totodată, potrivit acestuia, președintele rus, Vladimir Putin, nu intenționează deocamdată să se întâlnească cu conducerea R.Moldova pentru a discuta acest subiect.

Amintim că sâmbătă, 23 octombrie, Gazprom a anunțat că este dispus să continue tratativele cu Chișinăul doar dacă vor accepta să achite, timp de trei ani, datoria istorică și penalitățile, pe care gigantul energetic rus le estimează la 709 milioane de dolari. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaz nu va fi plătită integral și un contract nou nu va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova”, a amenințat Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei.

Vineri, 22 octombrie, Parlamentul a instituit stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova în legătură cu situația excepțională privind aprovizionarea țării cu gaze naturale. Decizia a fost luată în condițiile în care Gazprom a redus livrările în R.Moldova, iar rezultatul negocierilor cu gigantul energetic rus este incert.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE