Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie electrică pentru malul drept. Deficitul este suplinit din Ucraina

891
0

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, proprietate a grupului rusesc „Inter RAO”, a redus începând de luni, 25 octombrie, volumul de energie electrică livrat din Transnistria pe malul drept al Nistrului. Anunțul a fost făcut de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, care spune că, în aceste condiții, R.Moldova s-a văzut obligată să suplinească deficitul cu energie electrică importată din Ucraina. Reprezentanții companiilor distribuitoare din R.Moldova confirmă acest fapt, dar dau asigurări că nu vor fi afectați consumatorii finali.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Din informația mea, azi Termocentrala Cuciurgan, având avertizarea de la Tiraspoltransgaz, micșorează volumele energiei electrice livrate malului drept al Nistrului. Prin urmare, începând cu 25 octombrie, va fi sporit importul energiei electrice din Ucraina, orientativ cu 2 milioane KWh/zi. Acest lucru transpare deja în cifrele de pe pagina Moldelectrica, la capitolul Starea sistemului energetic al R.Moldova”, declară Slusari.

Fruntașul Platformei DA mai spune că, deocamdată, nu este clar dacă energia electrică este livrată de Ucraina cu titlu de împrumut sau Kievul va cere semnarea unui contract comercial, având în vedere situația incertă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R.Moldova.

Directorul tehnic al RED Nord, Viorel Corbu, a informat presa de la Chișinău că în prezent rețelele de distribuție funcționează în regim normal, deoarece, chiar dacă Cuciurganul a redus volumul energiei livrate, acesta este suplinit din Ucraina cu necesarul pentru întreprinderile energetice de pe malul drept al Nistrului.

Menționăm că, anterior, tot Alexandr Slusari a făcut publică o scrisoare prin care administrația Centralei de la Cuciurgan avertiza că volumele energiei electrice livrate pe malul drept al Nistrului vor fi reduse, sub pretextul insuficienței de gaze, necesare pentru producția acesteia.

La scurt timp, Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, a confirmat recepționarea acestei scrisori, afirmând totodată că nu vor exista probleme cu volumele necesare pentru consumatorii din R.Moldova.

Amintim, de asemenea, că pe 19 octombrie, în cadrul unei discuții pe care premierul Natalia Gavrilița a purtat-o la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ultimul ar fi dat asigurări că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan își va îndeplini toate angajamentele contractuale cu privire la livrările de energie electrică în R.Moldova.

Vineri, 22 octombrie, Parlamentul a instituit stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova în legătură cu situația excepțională privind aprovizionarea țării cu gaze naturale. Decizia a fost luată în condițiile în care Gazprom a redus livrările în R.Moldova, iar rezultatul negocierilor cu gigantul energetic rus este incert.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE