Centrala de la Cuciurgan a redus livrările de energie electrică pentru malul drept. Deficitul este suplinit din Ucraina

589
0

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, proprietate a grupului rusesc „Inter RAO”, a redus începând de luni, 25 octombrie, volumul de energie electrică livrat din Transnistria pe malul drept al Nistrului. Anunțul a fost făcut de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, care spune că, în aceste condiții, R.Moldova s-a văzut obligată să suplinească deficitul cu energie electrică importată din Ucraina. Reprezentanții companiilor distribuitoare din R.Moldova confirmă acest fapt, dar dau asigurări că nu vor fi afectați consumatorii finali.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Din informația mea, azi Termocentrala Cuciurgan, având avertizarea de la Tiraspoltransgaz, micșorează volumele energiei electrice livrate malului drept al Nistrului. Prin urmare, începând cu 25 octombrie, va fi sporit importul energiei electrice din Ucraina, orientativ cu 2 milioane KWh/zi. Acest lucru transpare deja în cifrele de pe pagina Moldelectrica, la capitolul Starea sistemului energetic al R.Moldova”, declară Slusari.

Fruntașul Platformei DA mai spune că, deocamdată, nu este clar dacă energia electrică este livrată de Ucraina cu titlu de împrumut sau Kievul va cere semnarea unui contract comercial, având în vedere situația incertă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R.Moldova.

Directorul tehnic al RED Nord, Viorel Corbu, a informat presa de la Chișinău că în prezent rețelele de distribuție funcționează în regim normal, deoarece, chiar dacă Cuciurganul a redus volumul energiei livrate, acesta este suplinit din Ucraina cu necesarul pentru întreprinderile energetice de pe malul drept al Nistrului.

Menționăm că, anterior, tot Alexandr Slusari a făcut publică o scrisoare prin care administrația Centralei de la Cuciurgan avertiza că volumele energiei electrice livrate pe malul drept al Nistrului vor fi reduse, sub pretextul insuficienței de gaze, necesare pentru producția acesteia.

La scurt timp, Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, a confirmat recepționarea acestei scrisori, afirmând totodată că nu vor exista probleme cu volumele necesare pentru consumatorii din R.Moldova.

Amintim, de asemenea, că pe 19 octombrie, în cadrul unei discuții pe care premierul Natalia Gavrilița a purtat-o la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ultimul ar fi dat asigurări că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan își va îndeplini toate angajamentele contractuale cu privire la livrările de energie electrică în R.Moldova.

Vineri, 22 octombrie, Parlamentul a instituit stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova în legătură cu situația excepțională privind aprovizionarea țării cu gaze naturale. Decizia a fost luată în condițiile în care Gazprom a redus livrările în R.Moldova, iar rezultatul negocierilor cu gigantul energetic rus este incert.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT