Uniunea Europeană salută angajamentul reînnoit al R.Moldova de a realiza reformele asumate în domeniile cheie. Conform unui raport privind implementarea Acordului de Asociere UE – R.Moldova, publicat în ajunul celui de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Moldova, chiar dacă a doua jumătate a anului 2020 s-a soldat cu degradarea standardelor și reformelor statului de drept, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din R.Moldova au acordat un mandat clar și puternic forțelor pro-reformă pentru a urmări o agendă ambițioasă privind lupta cu corupția, instituirea unui sistem de justiție îmbunătățit și combaterea sărăciei. Totodată, raportul menționează că, la șase ani de la începerea investigației asupra fraudei bancare din 2014, niciunul dintre principalii vinovați nu se află în spatele gratiilor, iar activele pierdute nu au fost recuperate.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„În 2020 și 2021, procesele au fost amânate în mod repetat, acuzațiile au fost retrase împotriva acționarilor din băncile afectate, iar autorii condamnați au fost eliberați din închisoare mai devreme”, se arată în raportul elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană.
„Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro-reformator care a câștigat majoritatea parlamentară pentru prima dată în istoria Moldovei. Aceasta a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea în continuare a relațiilor UE-Moldova și pentru a lucra împreună la reformele mult așteptate, recâștigând încrederea publicului în sistemul judiciar și al administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții al țării”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, cu ocazia prezentării acestui raport.
La rândul său, Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a reconfirmat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini reformele din R.Moldova, precum și redresarea și dezvoltarea economică a țării.
„Planul de redresare economică pentru Moldova, care se va mobiliza până la EUR 600 de milioane în următorii trei ani, precum și Planul Economic și de Investiții pentru regiunea Parteneriatului Estic, inclusiv cele cinci inițiative emblematice pentru Moldova, vor fi factori importanți în acest sens”, a adăugat Olivér Várhelyi, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Raportul prezintă stadiul actual al implementării reformelor în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, de la ultimul raport din septembrie 2019, și că UE și Guvernul R.Moldova au continuat să colaboreze la reformele din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova / Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), în baza unor condiționalități stricte.
Serviciul European de Acțiune Externă și Comisia Europeană notează că, în perioada de raportare, R.Moldova a fost un beneficiar major al asistenței macrofinanciare din partea UE. 30 de milioane de euro au fost acordate în iulie 2020, urmate de 50 de milioane de euro în noiembrie 2020 pentru a acoperi nevoile urgente de finanțare rezultate din criza COVID-19. În urma unor progrese semnificative în ceea ce privește condițiile de reforme convenite, Comisia a alocat suplimentar 50 de milioane de euro pe 7 octombrie 2021. De asemenea, UE a rămas principalul partener comercial al R.Moldova, reprezentând 53% din comerțul său total, iar un nou Cod vamal a fost adoptat în 24 August 2021 care a deschis calea pentru viitoarea cooperare vamală și facilitarea comerțului.
În acest context, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a dat asigurări că R.Moldova este angajată pe deplin să realizeze reformele solicitate de cetățeni în procesul de integrare europeană.
„Actualmente, autoritățile întreprind eforturi în vederea impulsionării realizării angajamentelor asumate de țara noastră în relația cu UE. Importante acțiuni de reformă în domeniul justiției, combaterii corupției, asigurării statului de drept și a unui mediu de afaceri propice investitorilor sunt reflectate în acțiunile guvernării. Acestea vor face parte din Agenda de Asociere pentru perioada 2021 – 2027 care este la etapa de definitivare”, declară Popescu.
Menționăm că cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere UE-R.Moldova va avea loc pe 28 octombrie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE