Leonida Ambrosi sau povestea unui destin împlinit

1099
0
Nicolai și Leonida Ambrosi împreună cu nepoțelele

Destinul este cel pe care și-l clădește omul. Fiecare își croiește drumul vieții după chibzuința și temeinicia caracterului său, după priceperea de a trece peste obstacolele și vitregiile sorții.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dar absolut toți au nevoie la începuturi, la primii pași pe întortocheatele căi ale vieții, de un sprijin, de o îndrumare, de un sfat bun, părintesc, care valorează uneori mai mult decât tot aurul din lume.

Protagonista acestor rânduri, Leonida Ambrosi (născută la 24 octombrie 1951), a avut din partea părinților tot suportul și încurajarea acestora, ca și ceilalți cinci copii ai familiei Anastasiei și a lui Ilieș Dabija din satul Țânțăreni, Telenești. Cu toții au avut, ca să zicem așa, siguranța zilei de mâine, însă să crești, să ridici și să pui la cale șase copii nu a fost deloc ușor. După cum ne spunea însăși Leonida, „Părinții ne-au dat totul. Dar mai cu seamă dragostea lor și căldura sufletească. Din păcate, tata nu mai este, dar îi păstrăm vie memoria. Mama a trecut hotarul celor 90 de ani, și noi, copiii ei, am atins vârste onorabile, dar îi suntem mereu alături. Încercăm dacă nu să-i alinăm, cel puțin să-i diminuăm durerile bătrâneților. Să vă mai spun ceva: la un moment anume eram trei studenți în familie. Cheltuieli peste cheltuieli pentru părinți. Cu toate că nu era deloc ușor să ne întrețină, simțeam marea lor bucurie că făceam carte serioasă (ulterior îmbrățișasem profesii în care matematica și fizica erau științe de bază)”. Alți trei frați și surori mai mici au absolvit și ei instituții de învățământ superior. Și toți au preluat de la părinți atitudinea responsabilă și binevoitoare față de muncă, pentru lucrul bine făcut, precum și respectul față de oameni.

Leonida Ambrosi

Alte repere sigure și modele de urmat pentru Leonida, dar și pentru soțul ei Nicolai, au fost oamenii Cetății, veritabili fii ai acestui neam: Boris Melnic, rectorul Universității de Stat din Chișinău; Grigore Popovici, patriarhul sportului național; Ștefan și Taisia Panfilov, prorectorul Universității de Stat și, respectiv, directorul Școlilor nr. 22 și nr. 25 din Chișinău; Paul Bran, primul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova; Vasile Șoimaru, prim-prorector al ASEM; Victor Căun, prorector al ASEM; Eugen Hrișcev, al doilea rector al ASEM; Alexei și Ala Rusu, două nume sonore ale sportului și radioului național. De la ei Leonida și Nicolai au învățat ce înseamnă verticalitatea și dragostea de neam. Prin grai viu, prin exemplu personal, prin fapte concrete aceste personalități le-au dezvăluit rostul și esența vieții, atașamentul spiritual față de valorile umane perene.

Nu ne vom referi pe larg la activitățile desfășurate de Leonida Ambrosi în cele circa patru decenii de muncă la USM și ASEM, în aceeași funcție de șef al Secției planificare economică și finanțe. Suficient e să menționăm că eforturile ei au fost distinse cu numeroase diplome ale Ministerului de specialitate, iar în 2013 i s-a conferit Ordinul „Gloria Muncii”.

De câțiva ani Leonida este la pensie. Trăiește pentru familie și pentru cele cinci nepoțele, de la cele două fiice: Natalia, doctor în economie, conferențiar universitar, și Violeta, stabilită în SUA. Natalia are trei fete (Daniela, Victoria și Ruxanda), iar Violeta are două fiice, ambele pasionate de sport: Nicole face baschet de performanță și e studentă la Universitatea de Medicină din California, fiind multiplă medaliată la competiții naționale; Isabella este elevă și practică cu succes voleiul.

Bunica Leonida comunică permanent cu fiicele prin rețele de socializare, le dă rețete de bucate naționale, oferindu-le din preaplinul inimii sfaturi de omenie. Nimic nu poate să despartă o familie atât de unită, familia Ambrosi, nici deportările, nici oceanele, fiindcă membrii acesteia sunt uniți prin mii de fire sufletești. În ceea ce o privește, Leonida Ambrosi continuă să rămână energică, fermecătoare, comunicabilă și binevoitoare, creând în jurul personalității sale o aură cu adevărat venerabilă de atașament și de comuniune.

Autori: Pavel BRĂDESCU și Iulian BOGATU

Latinii spuneau „Omul doct este prin sine însuși o avere”. M-a fericit Providența să am marele noroc de a întâlni în calea mea un astfel de om, istoria vieții căruia are un parcurs prodigios de șapte decenii. Indiscutabil, nașterea unui copil e motiv de beatitudine incomparabilă. Nașterea omagiatei a constituit, cred, o sursă de fericire cel puțin pentru două universuri familiale. Pentru mine Leonida Ambrosi a devenit un exemplu demn de urmat, fiind cel mai doct profesor în materie de omenie, cumsecădenie și inteligență.

Lucia Cepraga, conf.univ. dr., șefa Secției studii, dezvoltare curriculară și management al calității, ASEM

La ceas aniversar, când doamna Leonida Ambrosi împlinește o vârstă frumoasă, vin către domnia sa cu un mesaj de pace, bine și sănătate. Leonida Ambrosi este o figură marcantă în domeniul educației, încununând un florilegiu ce o distinge drept ilustră personalitate, manager, un desăvârșit exemplu al demnității neamului nostru, contribuind în mare măsură la prosperarea învățământului autohton. Domnia sa este o fire sensibilă la nevoile aproapelui, mereu făuritoare și receptivă, știind să iubească, să respecte, să persevereze, să dăruiască.

Gheorghe Mustea, compozitor, academician, prof.univ., Artist al Poporului

Respectul meu pentru Leonida Ambrosi s-a născut spontan și firesc. A fost o reacție promptă de admirație, când am cunoscut-o pentru prima dată, cu 36 de ani în urmă la Universitatea de Stat din Chișinău. A intrat în birou, salutându-ne cu un zâmbet îmbietor. Imediat ne-a cucerit pe toți. Se impunea prin ținuta distinsă și eleganță. Este o personalitate specială, deosebită și puternică. Vă doresc ani fericiți, sentimente durabile de satisfacție și inepuizabilă energie creatoare.

Raisa Borcoman, conf.univ. dr., ASEM

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE