Deputat PAS: Lupta cu corupția este prioritară, iar o lege a lustrației nu mai este actuală după 30 de ani

823
0

PAS are în prezent ca prioritate națională lupta cu corupția mare, iar o lege a lustrației, așa cum o cere Consiliul Uniunii Scriitorilor într-un apel adresat noului Parlament nu mai este actuală, după 30 de ani de la căderea regimului sovietic. De această părere este deputatul PAS, Virgil Pâslariuc, istoric de profesie, care mai spune că amenințările la adresa securității R.Moldova ce pot veni din partea unor agenți ai altor state, despre care vorbește Uniunea Scriitorilor, trebuie tratate strict din punct de vedere juridic, pentru a evita eventuale cauze pierdute la CtEDO. „Loialitatea, trădarea, acțiunile care pot fi incriminate unora sunt fixate în lege. Există organe abilitate care trebuie să se ocupe de acest lucru. Nu vorbim despre acțiuni strict politice sau declarative, vorbim despre măsuri strict juridice, care trebuie să aibă la bază niște fapte”, a declarat Pâslariuc pentru „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Personal, împărtășesc această îngrijorare, dar, pe de altă parte, pot să afirm că PAS, ca partid de guvernare, are suficientă voință politică ca să evite aceste temeri ale Uniunii Scriitorilor precum că corupția nu va putea fi combătută fără această lege a lustrației”, mai spune deputatul.

El consideră că această lege trebuia adoptată și aplicată în primii ani după proclamarea independenței R.Moldova și amintește că, atunci încă fostul speaker al Parlamentului, Petru Lucinschi, declara că dacă o lege a lustrației va fi adoptată R.Moldova va rămâne fără o jumătate din intelectualitate. „Eu nu știu dacă anume această amenințare a funcționat, dar în orice caz, nu s-au găsit atunci mecanismele necesare. Și era vorba despre primul Parlament, care avea o majoritate confortabilă care putea să aplice această lege”, subliniază Pâslariuc.

În discuția cu reporterul de la „Gazeta de Chișinău”, deputatul a mai atras atenția asupra faptului că arhivele care ar putea demonstra colaborarea unor foști sau actuali funcționari cu serviciile speciale din URSS s-au „subțiat” simțitor, o parte dintre acestea fiind între timp duse în regiunea separatistă transnistreană.

Menționăm în acest context că miercuri, 8 iulie, Consiliul Uniunii Scriitorilor s-a adresat cu un apel președintei Maia Sandu și președintelui Parlamentului, Igor Grosu, privind necesitatea stringentă de a adopta o lege a lustrației. „În lipsa unei legi a lustrației, eficiența reformelor ar putea avea de suferit, iar cursul european periclitat, ținând cont de contextul geopolitic de confruntare între est și vest, de războiul hibrid pe care îl poartă moștenitoarea URSS cu vecinii săi pentru restabilirea sferei sale de influență. Votând legea lustrației, România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, s-au putut debarasa de trecutul lor comunist și au reușit să se integreze în Uniunea Europeană”, argumentează autorii apelului.

Potrivit acestora, „până și lupta cu corupția pare a fi o fantasmă atâta timp cât legea lustrației nu a fost adoptată și promulgată, cât nu sunt identificați cei care au fost în serviciul KGB, inclusiv în funcția de poliție politică. Șantajabili, ei pot îndeplini comenzi străine, în detrimentul societății și al statului”.

Vom aminti, totodată, că un ultim proiect cu privire la o lege a lustrației a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați ai PSRM la începutul lui decembrie 2020, la scurt timp după victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.

Socialiștii nu au mai amintit, însă, despre acest proiect după ce s-au aliat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie cu comuniștii lui Vladimir Voronin, fost ministru de Interne în ultimii ani de existență a puterii sovietice în RSS Moldovenească.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE