Platon donatorul şi „Solnîşko” sau relații patologice în jurnalismul moldovenesc

5913
1

Dezvăluirea „bombă” a Nataliei Morari că tatăl băiețelului ei este controversatul Veaceslav Platon nu a şocat chiar toată lumea. Despre relaţia dintre Morari şi Platon se vorbeşte mai demult, iar primele zvonuri că micuţul Rem este fiul lui Platon au apărut cu vreo două luni în urmă. Se creează impresia că părinţii bebeluşului au pregătit din timp dezvăluirea „senzaţională” a mamei-jurnaliste, care s-a victimizat în anunţul său că este şantajată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prin această dezvăluire, Natalia Morari nu a făcut decât să dea apă la moara fugarului de la Londra şi să arunce o piatră în noua guvernare care o „şantajează” prin intermediul celor de la SIS. Felul cum a procedat Natalia Morari însă nu pare a fi o consecinţă a activităţii celor de la SIS, dar se aseamănă mai mult cu metodele lui Platon care de câteva luni se tot chinuie să ne demonstreze că „regina este goală”.

De fapt, problema nu constă în faptul cine este tatăl micuţului, dar că cea care l-a adus pe lume s-a folosit de statutul de jurnalist independent şi integru la o televiziune independentă finanţată la greu din bani europeni, ca să promoveze imaginea amantului şi a acoliţilor săi, pe de o parte, şi să o şifoneze pe a celor care nu erau pe placul iubitului.

Donatorul” de spermă

Natalia Morari a folosit pe larg sarcina şi naşterea bebeluşului pentru PR, asemenea divelor de la Hollywood. Noutatea că este însărcinată, problemele de gravidă, retragerea în concediu de maternitate au fost motive de ştiri pentru TV 8 şi presa de cancan. În timp ce majoritatea mămicilor fac tot posibilul ca să-şi ascundă pruncii pentru a-i feri de ochiul cel rău, Natalia Morari a postat o poză cu el pe reţelele de socializare imediat ce şi-a revenit după naştere.

Şi chiar dacă nu prea stătea lumea la rând să afle cine este tatăl copilului Nataliei Morari, aceasta a declarat, la vreo trei luni după venirea micuţului pe lume, în spaţiul public, că nu cunoaşte cine este tatăl copilului şi că este un oarecare donator de spermă. „Băiatul este Rem Morari. Sunt multe întrebări despre tată. Pe de o parte sunt firești atâta timp cât sunt persoană publică, dar în același timp, îmi par un pic nu la locul lor. Rem a avut un tată- donator, pentru că nu toți au posibilitatea să nască în mod obișnuit și în familie. Am deja 37 de ani și nu mai voiam să amân nașterea copilului până voi întâlni bărbatul visurilor mele”. Așa se întâmplă că nu la toți le este dat să trăiască fericirea ca la carte. Femeile trebuie să înțeleagă că fericirea lor nu trebuie să fie condiționată de bărbatul de alături. Eu am trăit în familie divorțată, dar am fost cel mai fericit copil în lume, pentru că mă simțeam mereu iubită. Anul trecut am decis să-mi construiesc propria fericire și l-am născut pe Rem. Cum va fi mai departe – viața va arăta”, a fost mesajul emoţionant al Nataliei.

Solnîşko”

Fiul Nataliei Morari s-a născut la mai puţin de zece luni după eliberarea dubioasă a lui Platon din puşcărie. Jurnalista de la TV 8 a fost prima care a reuşit să facă un interviu cu controversatul afacerist, la 29 iulie 2019. Veaceslav Platon avea un ton familiar, de parcă s-ar fi cunoscut de ani buni, i se adresa neprotocolar, per tu, „Nataşa”, şi chiar cu „solnîşko” (Soarele meu – n.a.). Ce-i drept, jurnalista a reacţionat: „Ia ne solnîşko”, iar Platon şi-a cerut scuze. Tot cu „solnîşko” Platon o dezmierda şi pe soţia sa, fosta miss Ucraina, Evgenya Tulchevskaya. Acesta îi trimitea mesaje tandre din puşcărie şi îi promitea că degrabă vor fi împreună. Doar că, după ce a scăpat din închisoare, Platon nu a fost văzut niciodată cu ucraineanca.

Episodul cu „solnîşko” ne amintește într-un fel de cazul în care Alexandr Stoianoglo i s-a adresat pe un ton prietenos lui Platon „Slava” atunci când acesta a fost adus încătuşat în biroul său. După acest caz mai multă lume și-a dat cu părerea că nu mai este mult până la eliberarea lui Platon.

Prima dată Platon s-a scăpat cu vorba că are un copil pe la începutul lunii mai. Acesta a anunţat grefiera unui magistrat că nu poate să vină la proces pentru că trebuie să ducă copilul la spital. Cei care aşteptau în sala de judecată au rămas uimiţi, deoarece ştiau că Platon nu are copil mic, cei doi băieţi ai lui sunt mari şi pot să meargă singuri la medic.

Pe la începutul lunii iulie, în spaţiul online apar tot mai multe postări că relaţia dintre Veaceslav Platon şi Natalia Morari este mai mult decât una de prietenie şi că tatăl copilului este controversatul afacerist.

La sfârşitul lunii iulie, când se afla deja la Londra, Platon a publicat o postare pe pagina sa de Facebook, în care vorbeşte că este aşteptat de familie şi anexează o poză cu bebeluşul Nataliei Morari. Internauţii reacţionează imediat, comentariile curg gârlă, iar comentariul inițial este şters în scurt timp. A urmat mai apoi un comentariu semnat de Platon în care îşi cere scuze şi susţine că a postat poza din greşeală şi că i-a trimis-o o persoană terţă.

Urmează postarea fugarului de peste Prut, Mihai Cristian Rizea, de pe Instagram, în care afirmă că Natalia Morari a fost văzută de mai multe ori ieşind dimineaţă devreme din blocul în care locuia Platon.

Pe rețelele de socializare s-a vehiculat și că Natalia ar fi fost văzută la Londra, după fuga lui Platon.

Interesele SIS-lui şi ale lui Platon

Natalia Morari a explicat că a fost nevoită să divulge cine este tatăl copilului pentru că ar fi fost şantajată de SIS. De fapt, prin aceasta jurnalista, a aruncat indirect o piatră în actuala guvernare. Printre rânduri, se întrezăreşte mesajul că, uite, este urmărită de SIS, şantajată, la fel ca pe timpul guvernării lui Plahotniuc, că iată este nevoită să se retragă din televiziune, ceea ce nu s-a întâmplat nici pe vremea PDM-lui.

Care ar fi interesul SIS-lui ca o jurnalistă să spună la toţi cu cine a făcut un copil? Dacă urmărim emisiunile Nataliei, vedem că în ultima perioadă au fost invitaţi aproape toţi fruntaşii de la PAS, inclusiv şefa statului. În schimb, cei de la SIS au efectuat câteva operaţiuni în urma cărora au fost afectate interesele lui Platon. Este vorba de reţinerea oamenilor din anturajul afaceristului în dosarul filării magistratei Angela Bostan, descinderile din casa de la Malina Mică, în care a fost descoperit un cuib de troli de ai lui Platon şi deconspirarea intenţiei afaceristului de a posta în spaţiul online un filmuleţ trucat că Maia Sandu ar fi luat mită de la Ilan Şor.

În orice caz, în serviciul respectiv nu lucrează cei mai proşti şi ar fi găsit o mie de metode ca să se afle acest lucru fără ca să se compromită prin șantaj o jurnalistă.

Declaraţia Nataliei Morari se încadrează mai mult în felul de a acţiona al lui Veaceslav Platon şi în strategia sa de a discredita cu orice preţ actuala guvernare cu care se află la cuţite.

Victima revoluţiilor” şi de ce se revoltă breasla

Scandalul cu Platon nu este o premieră pentru Natalia Morari. De vreo 13 ani, de când a revenit din Rusia, jurnalista a fost subiectul mai multor scandaluri, întrecându-i în acest sens pe toţi colegii de breaslă. De fiecare dată, s-a victimizat, creându-şi o imagine de jurnalistă corectă care este persecutată pentru că îşi face onest meseria.

Prima apariţie a Nataliei Morari în spaţiul public moldovenesc a fost în 2007, când declara că a fost expulzată din Rusia şi nevoită să se despartă de soţ, fiind persecutată de serviciile secrete ruseşti pentru că a scris o investigaţie prin care au fost afectate interesele Kremlinului.

În martie 2008, Natalia Morari a depus o plângere la poliția moldovenească cum că ar fi primit telefonic amenințări cu moartea.

Natalia Morari apare în forţă la evenimentele din aprilie 2009. Aceasta se află pe linia întâi şi este văzută la tribune. Ulterior, Natalia se plânge că i s-a intentat dosar penal, că îi este frică şi că a fost plasată în arest la domiciliu. În timp ce au loc acţiuni de tortură în masă a tinerilor participanţi la revolte, oamenii o cred şi o compătimesc.

Mai târziu însă ies în vileag relaţia amoroasă cu Mark Tkaciuk şi complicitatea cu Eduard Baghirov în organizarea Revoluţiei Twitter. Care a fost interesul Nataliei? Nu se ştie. Dar se ştie că principalul beneficiar al răscoalei tinerilor a fost în cele din urmă Vladimir Plahotniuc care şi-a făcut apariţia în forţă după înlăturarea lui Vladimir Voronin. Ulterior, Natalia a lucrat o perioadă ca moderatoare a emisiunii Fabrika de la televiziunea oligarhului.

După plecarea de la Publika TV, Natalia Morari ajunge moderatoare la TV 7 al lui Chiril Lucinschi cu care leagă o relaţie amoroasă. Lucinschi figurează în Raportul Kroll, iar pe numele său este pornit un dosar penal, iar relaţia cu Plahotniuc ajunge una ostilă. Anume în această perioadă Natalia Morari se situează pe poziţia de luptătoare înflăcărată împotriva regimului oligarhic al lui Plahotniuc.

Dar Chiril Lucinschi falimentează, nu mai are bani să finanţeze o televiziune şi astfel apare proiectul TV 8, finanţat din banii europenilor care şi-au dorit o televiziune independentă la Chişinău.

Între timp, Natalia Morari se implică în mai multe proiecte pentru mass-media, luând şi diferite premii prestigioase pentru jurnalişti.

În ultimul an, breasla nu a putut să treacă cu vederea faptul că TV 8 a promovat imaginea lui Platon. De ceva timp chiar se vehiculează că Natalia Morari ar fi luat bani grei de la Platon. Anume acest fapt a indignat breasla când Natalia Morari a dezvăluit cine este tatăl copilului. Nu că a avut o relaţie cu acesta, dar că s-a folosit de poziţia avută la o televiziune finanţată din bani europeni, că a profitat de încrederea auditoriului şi a promovat interesele iubitului penal aşa cum şi-a dorit el, că a făcut parte din maşinăria unui escroc care a folosit presa în interesele sale, că nu i-a păsat de colegii din presa independentă care supraviețuiește din finanțările externe şi care ar putea să rămână fără proiecte după ce a compromis o instituție media plătită din afara țării ca să fie independentă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. Bravo, doamnă Julieta, demult, aș zice char tare demult, era timpul de a dezumfla, în sfârșit, acest pretins mit (de altfel și evident plăzmuit de înseși băgăreața peste tot Natașa Morari) despre sine ca fiind o ”primă a jurnalisticii moldovenești”, un revoluționar în mass-media din RM… Or, cei cu capacități de a analiza adecvat, la rece vasta și contradictoria informație ce se referă la CV-ul Nataliei Morari din ultimii vreo 15 ani, la multiplele semne de întrebare vizavi de prestația, adesea chiar prea suspectă a dânsei pe la televiziunile de la noi etc etc, au știut dintotdeauna că Natalia Morari, de fapt, e alta decât cum se erijează, demonstrativ, pentru publicul credul. Aș zice, că a fost cam totdeauna un fel de cal troian, posibil detașat în RM de către niște ”colegi și prieteni” de ai ei de la răsărit…