Sheriff a furnizat marea surpriză în Liga Campionilor

833
0
Sheriff înainte de meci

Sheriff Tiraspol s-a impus pe 17 august curent, cu un neverosimil 3-0, în prima manșă a fazei play-off din cadrul Ligii Campionilor la fotbal, cel mai prestigios turneu european intercluburi. Campioana Moldovei a surclasat redutabila Dinamo Zagreb – formație cu un lot estimat de 11 ori mai bine decât cel al jucătorilor lui Sheriff (131,8 milioane de euro contra a 11,93 milioane) –, dând peste cap cotele bookmakerilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Primele semnale

Pe arena internațională, valoarea echipei de pe malul Nistrului și-a găsit o confirmare mai evidentă încă săptămâna trecută, în etapa precedentă a UEFA Champions League, când a surclasat fosta campioană europeană Steaua Roșie Belgrad (Serbia). De remarcat că aceasta din urmă a reușit marți să bată fără drept de apel campioana României, CFR Cluj, scor 4-0, în prima manșă a play-off-ului Europa League.

Antrenorul Yury Vernydub și Dimitris Kolovos, marcatorul golului cu numărul doi

Confruntarea cu formația croată încă din primele minute a ținut microbiștii cu sufletul la gură, inclusiv pe cei peste cinci mii de spectatori prezenți în tribunele Complexului sportiv „Sheriff”. Astfel, în minutul 7 „viespile” realizează o interceptare în jumătatea adversă de teren și pornesc hotărât în atac, Henrique Luvannor scăpând într-o audiență solitară cu portarul, însă mingea șterge bara laterală din stânga și se prelinge în out. Acesta a fost primul semnal al intențiilor ofensive nutrite de discipolii antrenorului ucrainean Yury Vernydub. Rapid veni și al doilea: Un fundaș al echipei croate în încercarea disperată de a degaja balonul din propriul careu a comis un henz cât se poate de evident, însă arbitrii de la sistemul VAR nu i-au semnalat să intervină centralului din Turcia, Cüneyt Çakir, neacordându-se astfel un penalty clar pentru jocul cu mâna.

După primul sfert al partidei, presiunea oaspeților crește, devenind de-a dreptul îngrijorătoare. Totuși contraatacurile celor de la Sheriff temperează întrucâtva elanul discipolilor antrenorului croat Damir Krznar. Jocul bun pe flancuri al echipei din Tiraspol ține adversarii într-un șah permanent, care totuși reușesc în minutul 34 să-și creeze o fază de gol, Lovro Majer trimițând mingea elegant cu piciorul stâng pe lângă portarul Georgios Athanasiadis, însă intervenția fundașului brazilian Cristiano da Silva se dovedi a fi salvatoare. În același timp, impresionează capacitatea „șerifilor” de a ieși cu calm, dar în mare viteză, din defensivă și a institui un presing sufocant în jumătatea adversă. Ei plimbă cu lejeritate mingea de la un flanc la altul, alternând aceste acțiuni cu pase razante și lungi pe diagonală, care iau prin surprindere apărarea balcanicilor. Iar în ultimul minut al reprizei veni și încununarea unor eforturi complexe și perseverente: Cristiano da Silva săvârșește o incursiune sclipitoare prin simplețe și viteză de execuție, îi pasează pe flancul drept lui Adama Traoré, care trage pe jos din careu la colțul lung, portarul Dominik Livaković rămânând neputincios: 1-0 pentru Sheriff.

Lecția contraatacului

Mitanul al doilea a început cu un presing energic al oaspeților, dorința de revanșă mânând înainte întreaga echipă și lăsând spații neacoperite în propria defensivă. Echipa tiraspoleană nu s-a lăsat mult rugată, hărțuind pe contraatacuri apărarea dinamoviștilor. Iar în minutul 54, respectând logica evenimentelor din teren, veni și al doilea gol: stranierul din Guineea al lui Sheriff, Momo Yansane, primi o pasă de la mijlocul terenului, se deplasă rapid pe flancul stâng în adâncul careului advers și centră în zona punctului cu var, unde se afla elenul Dimitris Kolovos, care, cu un șut imparabil din voleu, a trimis pe centrul porții mingea în plasă, scor 2-0.

Parcă nevenindu-i să creadă că lucrurile au ajuns aici, echipa slavă cu întregul efectiv se avântă să reducă din handicap, însă gazdele, spre meritul lor, nu s-au închis în apărare, ci au continuat să muște periculos pe contre, menținând această tactică până la sfârșitul meciului, un succes incontestabil al managerului echipei. Iar cu 10 minute înainte de fluierul final, această metodă extrem de profesionistă de a trata jocul și-a adus roadele scontate, atacantul din Mali al „viespilor”, Adama Traoré, realizând dubla: mai întâi el reuși o interceptare în propria jumătate de teren, îi pasă brazilianului cu cetățenie moldovenească Henrique Luvannor, apoi se avântă într-un suflu înainte; primi la rândul lui pasa și se pomeni față în față cu goalkeeperul advers, trimițând printre picioarele acestuia mingea în poartă și stabilind scorul final de 3-0. În sezonul 2021, acesta este al IV-lea său gol în 7 meciuri din cadrul Ligii Campionilor.

Paza bună ca lecție de atitudine

Ar fi cazul să nu ne culcăm pe o ureche și să dăm dovadă de un entuziasm mai temperat, căci Dinamo Zagreb, constituită aproape în întregime din jucători autohtoni, este o echipă care la ea acasă este extrem de greu de stăvilit. E suficient să amintesc optimile de finală din ediția precedentă a Ligii Europei, când croații în prima manșă au cedat cu 2-0 în fața redutabilei formații engleze Tottenham Hotspur, ca în retur să-i administreze la Zagreb o înfrângere pe cât de usturătoare, pe atât de frustrantă, scor 3-0, discipolii lui José Mourinho rămânând astfel în afara întrecerii. Atunci discipolii lui Damir Krznar au cedat doar în fața lui Villarreal (Spania), viitoarea câștigătoare a competiției. Cred că și acum lotul dinamovist va face tot ce-i stă în puteri să se revanșeze în fața propriilor suporteri, renumiți prin frenezie și spirit combativ, în caz contrar demisia antrenorului și reformarea echipei devenind cu adevărat inevitabile.

În sensul celor spuse, este îmbucurătoare atitudinea tehnicianului Yury Vernydub, care după meciul de la Tiraspol a declarat, dând dovadă de prudență și bună chibzuială, că „trebuie să uităm cât mai repede această victorie, căci am făcut doar primul pas, următorul căutând să finalizeze efortul de până acum. Este absolut necesar să ne păstrăm forțele, spiritul de echipă și capacitatea de concentrare, dacă vrem să realizăm obiectivul propus”.

Meciul retur se va desfășura în data de 25 august, la ora 22:00.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE