Kozak vine din nou la Chișinău, pentru a se întâlni cu reprezentanții noii puteri din R.Moldova

2587
0
Șeful adjunct al Administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak

Șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, se va afla miercuri, 11 august, într-o vizită de lucru la Chișinău. „Oficialul rus se va întâlni cu reprezentanții puterii de la Chișinău pentru a discuta temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse”, se arată într-o scurtă depeșă a Ministerului de Externe al R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși Ministerul de Externe nu a oferit niciun alt detaliu, cu privire la programul acestei vizite, președinta Maia Sandu a confirmat că va avea o întrevedere cu Kozak.

„Președintele este responsabil de politica externă sau are prerogative importante pe partea de politică externă. Eu voi avea o întâlnire, la care va participa și ministrul de Externe (Nicu Popescu – n.red.), și viceprim-ministrul pe problemele conflictului transnistrean (Vladislav Kulminski – n.red.), pornind de la domeniile lor de competență”, a precizat șefa statului în cadrul unei conferințe de presă, după ședința de marți a Consiliului Suprem de Securitate.

Menționăm că Dmitri Kozak este și reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru relațiile comercial-economice cu R.Moldova, începând din 2018.

Mult mai cunoscut el este, însă, ca autor al planului rusesc de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut ca „Memorandumul Kozak”. Planul prevedea federalizarea R.Moldova, crearea unui parlament bicameral care ar fi oferit, de fapt, reprezentanților Tiraspolului drept de veto asupra deciziilor adoptate de autoritățile centrale de la Chișinău, precum și semnarea unui acord care ar fi legalizat staționarea trupelor rusești pe teritoriul țării. Sub presiunea străzii, dar și a diplomațiilor occidentale, președintele de atunci, Vladimir Voronin, s-a văzut obligat să renunțe în ultimul moment, chiar dacă liderul de la Kremlin, așa cum relata presa, urcase deja la bordul unui avion pentru a veni la Chișinău ca să semneze acest memorandum.

De asemenea, Dmitri Kozak s-a făcut remarcat, în iunie 2019, alături de comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, și directorul Oficiului pentru Afaceri Est-Europene al Departamentului de Stat al SUA, Brad Freden, ca unul dintre artizanii alianței ACUM-PSRM și, implicit, al învestirii Guvernului Maia Sandu.

Johannes Hahn, Dmitri Kozak și Brad Freden / Sursa COLAJ: Agora.md

Atunci, Kozak declara la Chișinău că speră ca această coaliție să guverneze un mandat deplin, pentru ca, după demiterea Guvernului Sandu, să se arate mirat că acest Executiv a rezistat tocmai cinci luni.

Adăugăm că, după victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din R.Moldova, înalți demnitari ruși s-au lansat într-un șir de amenințări la adresa Chișinăului, invocând inclusiv așa-zisul „factor transnistrean”, care ar putea fi activizat pentru a stăvili o turnură pro-europeană și pro-NATO a R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE