Gavriliță anunță rectificarea bugetului, pentru a putea majora pensia minimă și a suplini fondurile de rezervă și de investiții

1010
0

Noua prim-ministră, Natalia Gavriliță, dă asigurări că situația bugetară a țării, până la sfârșitul acestui an, este sub control, chiar dacă recunoaște că fondurile de rezervă și de investiții ale Guvernului au fost golite. În acest context, una dintre acțiunile imediate ale Guvernului va fi rectificarea bugetului, pentru a suplimenta aceste fonduri, dar și pentru a reorienta cheltuielile de la programe care nu au fost executate la proiecte noi, spune ea. „Avem un angajament ferm pentru creșterea pensiei minime și va trebui să alocăm bani chiar în acest an”, a declarat Natalia Gavriliță, într-o emisiune la ProTV Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Premierul a precizat că, pentru a reechilibra situația bugetară, Guvernul mizează pe finanțările externe, în valoare de circa 8 miliarde de lei, incluse în bugetul de stat adoptat în decembrie, de Guvernul Chicu, dar care nu au fost încă acordate.

„Avem vești bune de la FMI. Moldovei îi vor reveni 236 de milioane de dolari, care vor intra la sfârșitul lunii august. Asta ne permite să compensăm finanțarea care nu a venit. Vom negocia pe programul nou ca să accesăm bani adiționali din partea FMI. Avem acțiuni până la sfârșitul lunii august pentru a primi asistența macrofinanciară de 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Ăștia sunt banii care intră direct în buget, când cheltuielile statului depășesc veniturile”, a explicat Gavriliță.

De asemenea, ea speră că programul Guvernului, de combatere a corupției și promovare a independenței justiției, va asigura condițiile necesare pentru o creștere economică stabilă pe viitor și atragere a investițiilor în R.Moldova.

„Pentru perioada 2022-2023, credem că acțiunile noastre ferme de combatere a corupției vor asigura acumulări adiționale în buget. În plus, restricțiile pandemice au dus la oficializarea activităților comerciale și veniturile din acest an au fost mai mari decât cele prognozate. În primele 6 luni ale anului, veniturile la buget au crescut cu 20%. În plus, vom stimula crearea locurilor de muncă pentru a avea venituri adiționale la buget”, a argumentat Natalia Gavriliță.

Menționăm că programul de asistență specială pentru R.Moldova a fost convenit cu Misiunea FMI în vara anului 2020, de către Guvernul Chicu. Atunci însă, Parlamentul a refuzat să aplice condițiile prealabile ale FMI – numirea vicepreședinților BNM și modificarea Codului vamal. Drept urmare, programul nu a fost aprobat. La sfârșitul lunii iulie a acestui an însă, după o discuție cu președinta Maia Sandu, Kristalina Georgieva, șefa FMI, a dat asigurări că FMI este disponibil să colaboreze în continuare cu R.Moldova, iar finanțarea va fi debursată după aprobarea Consiliului de administrare al Fondului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE