Conflict deschis între noua guvernare și Procuratură, generat de acuzațiile la adresa lui Stoianoglo

2243
0
Sediul Procuraturii Generale și al Consiliului Superior al Procurorilor

Noua putere de la Chișinău a intrat într-o confruntare deschisă cu exponenții Procuraturii, după ce marți, 10 august, președinta Maia Sandu a acuzat această instituție de inacțiune în dosarele de mare corupție, iar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat în Parlament, în calitatea sa de încă deputat PAS, un proiect de modificare a legislației care ar permite eliberarea din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Răspunsul deranjat al Procuraturii Generale, secondată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care vorbesc despre un „nivel neașteptat de slab” al înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept, a provocat replica acidă a lui Sergiu Litvinenco, care speră că „aceasta nu a fost redactată la Londra”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șefa statului s-a arătat indignată de faptul că la ședința de marți a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care l-a convocat pentru a discuta despre măsurile pe care le întreprind organele responsabile pentru a preveni fuga din țară a unor persoane anchetate în cazuri de mare corupție, s-a prezentat doar un reprezentant al Procuraturii Generale (PG), deși au fost invitați și cei ai Procuraturii Anticorupție (PA) și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Procuratura este în vacanță și la propriu și la figurat”, a răbufnit Maia Sandu.

Ea a precizat că a încercat să afle de la reprezentanții Procuraturii cum a fost posibil să plece peste hotare Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon și ce se întreprinde pentru readucerea lor în R.Moldova, dar a primit ca răspuns doar justificări cu privire la procedurile care nu le-ar permite procurorilor să restricționeze deplasarea unor persoane aflate sub anchetă.

Tot marți, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Legii Procuraturii, care prevede, printre altele, evaluarea activității procurorului general și un mecanism de răspundere disciplinară. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea CSP. De asemenea, el propune și o formulă de modificare a componenței Consiliului Superior al Procurorilor, care ar trebui să asigure o mai mare independență a acestui organ de autoadministrare.

Reacția PG nu a întârziat să apară. „Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, potrivit unei depeșe plasate pe site-ul oficial al instituției.

La unison, CSP a difuzat un comunicat în care se declară „profund contrariat” de modul în care, în ultima perioadă, este atacată instituția Procuraturii, prin acuzații grave, care „nu au nici un suport juridic și sunt de esență manipulatorii”. „În condițiile șirului interminabil de învinuiri nefondate și informații distorsionate despre activitatea procurorilor, emise în spațiul public de către reprezentanții forțelor de guvernare, atestăm că se periclitează ordinea de drept a țării, care stabilește clar regulile separației puterilor în stat și colaborarea acestora”, se mai afirmă în comunicat.

În replică, Litvinenco a calificat reacția Procuraturii ca „ușor obraznică” și a ținut să explice ce înțelege el prin stat de drept.

„Statul de drept este atunci când hoții stau la pușcărie, dar nu la Londra”, a scris el pe Facebook.

Menționăm în acest context că presa de la Chișinău a încercat să afle cine a dispus publicarea comunicatului prin care CSP ia apărarea Procuraturii Generale, reporterii de la Deschide.md constatând că nu toți membrii Consiliului au fost consultați în acest sens.

Adăugăm, de asemenea, că Biroul permanent al Parlamentului a decis să convoace o sesiune extraordinară a Legislativului, pe ordinea de zi a primei ședințe, care se va desfășura vineri, 13 august, fiind inclus și proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE