Drumul cu bucluc. O ceartă între vecini, motiv de a te plânge la redacţie

880
0
Drumul cu bucluc

Două vecine dintr-un sat din nordul republicii au ajuns să se certe ca la uşa cortului, ca până la urmă această ceartă să degenereze într-un conflict cu violenţe verbale şi fizice. Şi pentru că supărarea clocotea, treptat, au fost atraşi şi membrii familiei. Iar când s-a ajuns la apogeu din cauza unei construcţii, au început să implice, rând pe rând, funcționarii publici: primarul, poliţia, procurorii, judecătorii etc. Şi pentru că la o parte sau alta nu le convenea ceva, au încercat să atragă în conflict şi jurnaliştii. Iar ca să-i convingă „să le facă dreptate”, au început să curgă gârlă acuzaţiile de corupţie şi conflicte de interese la adresa funcţionarilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La sigur că ar fi fost normal să nu acordăm atenţie acestui subiect ridicol şi să abordăm teme mult mai serioase. Totuşi am admis acest precedent ca să se înţeleagă că jurnaliştii au o altă misiune decât a se implica în cearta dintre vecini şi chiar dacă se încearcă să ne impresioneze cu acuzaţii de corupţie, nu vom scrie un rând până nu vom verifica fiecare detaliu. Iar atunci când ne irosim timpul cu astfel de verificări, cineva chiar se confruntă cu probleme, se comit acte de corupţie sau injustiţie, se încalcă drepturile omului, se fură din banul public sau este hărţuit cineva.

Construcţia de la limita hotarului

Punctul culminant al neînţelegerilor dintre cele două vecine a fost atins în toamna anului trecut, când una din ele, Ana Albu, a construit o anexă la casă. Construcţia a fost extinsă până aproape de hotarul de la drumul care duce spre gospodăria Ludmilei Rusu, cu care se află în conflict.

Pilonii pentru electricitate

În gospodăria respectivă locuiesc trei generaţii, Ana Albu, mama sa, în vârstă de aproape 90 de ani, şi fiul cu soţia. Terenul şi gospodăria sunt înregistrate oficial pe numele Eugeniei Albu, mama Anei Albu.

Am fost la arhitectul de la raion şi am întrebat ce documente îmi trebuie ca să-mi fac un beci lângă casă şi o anexă. Arhitectul mi-a zis că dacă constucţia nu depăşeşte suprafaţa de 15 metri pătraţi, atunci nu am nevoie de certificat de urbanism sau autorizaţie de construire. Mi-a zis că pot să aduc piatra şi să mă apuc liniştită de construcţie”, susţine Ana Albu.

Femeia spune că distanţa de la peretele anexei până la hotarul terenului, dinspre drum, este de un metru şi nu a depăşit-o cu nici un centimetru.

Construcţia însă a deranjat-o pe vecina Ludmila Rusu.

Mi-a limitat calea de acces”

Ludmila Rusu locuieşte la cca 150 de metri de gospodăria familiei Albu. Femeia susţine că, după ce şi-a construit Ana Albu anexa la casă, i-a fost limitat accesul spre gospodărie. „Accesul ne-a fost îngreunat, va fi imposibil să trecem pe acolo cu un camion mai mare, să aducem roada sau materiale de construcţie, în caz de necesitate. Nu ştim ce se va întâmpla la iarnă, în caz de ninsori abundente. Nu vom avea pe unde trece!”, ne-a spus Ludmila Rusu.

Anexa la casa familiei Albu

Femeia susţine că acest drum a fost făcut din contul proprietăţii strămoşilor ei: „Terenul a aparţinut buneilor şi ei au cedat din proprietatea lor, ca acum să se extindă Ana Albu şi noi să nu avem pe unde trece”.

Femeia s-a arătat indignată şi de faptul că drumul a fost şi mai tare îngustat după ce au început lucrările de instalare a liniilor de înaltă tensiune. „Au pus pilonii practic în drum. Iar eu care am descărcat o maşină de pietriş pe care urma s-o împrăştiem pe drum, am fost amendată cu 2500 de lei. Primăria nu ne-a ajutat cu nimic niciodată. Facem din contul nostru, cu puterile proprii. Iar acum administraţia locală este de partea Anei Albu. Ea este fostă consilieră. Primăria a falsificat titlul de proprietate, că imobilul aparţine bătrânei şi au fost modificate hotarele, au introdus date eronate, că suprafaţa este mai mare”.

Ludmila Rusu ne-a mai declarat că a fost atacată în repetate rânduri de către Ana Albu, iar odată aceasta a venit la ea acasă împreună cu copiii ei şi au atacat-o fizic.

Eram în drum, iar ea şi-a rupt cămașa de pe dânsa, apoi a început să ţipe că am atacat-o noi”, şi-a spus versiunea Ana Albu.

Ludmila Rusu se plânge peste tot

După ce a văzut că nu a găsit susţinere la administraţia publică locală, Ludmila Rusu a început să apeleze la autorităţile raionale.

Drumul cu bucluc

Nu demult, femeia a depus o plângere la Procuratura raionului Edineţ, în care îl acuză pe primarul de Gordineşti, Victor Gurău, de fals în acte publice. „Consider că primarul satului Gordineşti, Victor Gurău, a intrat în cârdăşie cu cetăţeana Albu Ana, o ajută la falsificarea actelor, iar Ana Albu le prezintă poliţiei”, a scris Rusu în denunţul semnat pentru Procuratură.

Pentru a-şi demonstra dreptatea, Ludmila Rusu a apelat şi la o firmă specializată în efectuarea măsurărilor de teren, achitând 6 mii de lei pentru servicii.

Femeia susţine că specialiştii au depistat neconcordanțe cu datele cadastrale ale Primăriei. Iar administraţia locală a prezentat date eronate pentru instalarea pilonilor electrici.

Am vrut să-mi îngrădesc ograda, am instalat spalierele, dar ea a venit cu soţul şi le-a scos. Nu am, elementar, un gard! Nu mă lasă să-l pun şi gata! M-am săturat să vină în fiecare zi poliţia, de parcă ar avea serviciul anume pe uliţa noastră”, ni s-a plâns pe de altă parte Ana Albu.

Amenzi, anulate de Curtea de Apel Bălţi

Singurii care au dat curs plângerilor Ludmilei Rusu împotriva Anei Albu au fost specialiştii de la Inspecţia pentru supraveghere tehnică din Edineţ. Aceştia au constatat că Ana Albu a construit o anexă cu suprafaţa de peste 31 de metri pătraţi, în lipsa certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire. În cele din urmă, Judecătoria Edineţ i-a aplicat femeii o amendă de 3000 de lei pentru construcţie ilegală, fără demolare.

Săptămâna curentă, Curtea de Apel Bălţi a anulat decizia primei instanţe şi a trimis dosarul la rejudecare.

Au fost constatate erori. Nu eu sunt proprietara imobilului. Proprietară este Eugenia Albu. De ce să mă amendeze pe mine?”, ne-a declarat Ana Albu.

O altă versiune ne-a prezentat-o Ludmila Rusu: „Curtea de Apel a întors dosarul la rejudecare pentru că prima instanţă nu s-a pronunțat asupra demolării imobilului construit ilegal”.

Instanţa de judecată a scăpat-o şi pe Ludmila Rusu de amenda de 2500 de lei. Mai întâi a absolvit-o de pedeapsă Judecătoria Edineț, apoi şi Curtea de Apel Chişinău.

Ce spune primarul de Gordineşti

Victor Gurău, primarul satului Gordineşti din raionul Edineț, susţine că cearta dintre cele două femei durează de ani buni, iar construcţia anexei doar a aprofundat-o. „Nu a fost încălcat niciun hotar, nu este construcţia în drum, mai este până la gard, dar Ludmila Rusu susţine că a fost strămutat hotarul cu vreo 40 de centimetri. Au ajuns, cred că, să măsoare cu rigla. A găsit şi 6 mii de lei ca să-i măsoare gospodăria Anei Albu. Eu nu am vrut să semnez, pentru că nu Primăria a comandat măsurările şi este vorba de proprietate privată. Atunci am fost acuzat că am fost plătit de Ana Albu, că am falsificat actele. E bine, cel puţin, că cele două gospodării nu au hotar comun, altfel nu ştiu ce se întâmpla. Şi în gospodăria familiei Rusu sunt imobile construite ilegal. Această situaţie se referă la peste jumătate din gospodăriile din sat. Dacă se va decide demolarea imobilului construit de Ana Bejan, s-ar forma un precedent periculos, care ar afecta întreaga localitate”, ne-a spus primarul.

Întrebat dacă drumul respectiv a fost făcut din contul proprietăţii buneilor Ludmilei Rusu, Victor Gurău a declarat că este un drum public, care duce spre gospodăria familiei Rusu: „Sunt născut în Gordineşti, sunt primar de zece ani, dar nu am auzit. Poate să fi fost demult, pe când încă nici nu mă născusem”.

Edilul a mai comunicat că Ludmila Rusu se opune instalării liniei de înaltă tensiune care îi va alimenta cu energie electrică propria gospodărie: „În perioada sovietică se permitea instalarea pilonilor în curţile oamenilor, dar acum nu se mai poate, este proprietate privată şi dacă se defectează ceva şi gospodarul nu este acasă, rămâne tot satul fără lumină. Vin oamenii cu tehnică specială să instaleze pilonii, dar doamna Ludmila se opune, face scandal şi muncitorii pleacă. Dumneaei vrea ca pilonii să fie îngropaţi în ograda Anei Albu, dar nu se permite aşa ceva”.

Victor Gurău ne-a spus că a încercat în repetate rânduri să le împace pe cele două consătence, dar toate eforturile au fost în zadar.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE