Stoianoglo nu vrea să plece de bună voie din funcție și se laudă că a schimbat în bine activitatea Procuraturii Generale

1485
0
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la tribuna Parlamentului R.Moldova

Procurorul general Alexandr Stoianoglo refuză să demisioneze din funcție de bună voie, așa cum i-au sugerat după alegerile anticipate din 11 iulie mai mulți foști și actuali politicieni, pentru că nu a făcut față speranțelor care s-au investit în el în legătură cu lupta împotriva corupției la nivel înalt. Stoianoglo afirmă că nu vede motive ca să plece din post, pentru că nu a încălcat legislația, și sugerează că ar fi adus un suflu nou în activitatea instituției pe care a ajuns să o conducă. „Din ce cauză eu trebuie să plec? Ce am încălcat eu? Procurorii precedenți au fost învinuiți că au făcut dosare la comandă. Eu nu numai că nu am făcut dosare la comandă, pe durata mandatului meu nu au fost dosare nici în privința oamenilor de afaceri, nici a jurnaliștilor, nici a reprezentanților societății civile, nici a reprezentanților puterii locale”, a declarat el într-o emisiune la N4.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tot acolo, Stoianoglo a vorbit despre persoane implicate în frauda bancară, care au fugit mai demult sau recent în străinătate – Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon – și despre aducerea cărora înapoi, în R.Moldova, procurorul general spune că se îngrijește.

„Noi am schimbat funcționalitatea Procuraturii în bine. Nivelul de corupție a scăzut de multe ori. Noi avem astăzi o altfel de Procuratură. Noi și acum avem o demotivare totală a oamenilor din Procuratură. Eu nu vreau să fiu trădător. Eu vreau ca oamenii care lucrează în Procuratură să aibă un viitor. Ca Procuratura să nu fie ca o minge la piciorul cuiva”, declară Stoianoglo cu privire la învinuirile ce i se aduc și la cererile de a demisiona.

Cu referire la cel mai recent caz, al afaceristului Veaceslav Platon, șeful Procuraturii Generale afirmă că acesta nu a avut interdicție de plecare din țară, că ar fi ajuns în Marea Britanie și că ar fi în interesul lui să revină în R.Moldova pentru a se prezenta în instanță ca să-și susțină nevinovăția în dosarele în care figurează.

„Nu înțeleg de ce un cetățean al R.Moldova nu poate să plece sau să intre în țară, pentru mine acesta este un proces normal. În același timp, dacă el nu va veni și nu va fi prezent în procesul penal, în privința lui va fi schimbată măsura preventivă și el va fi anunțat în urmărire internațională”, avertizează Stoianoglo.

Totodată, el a recunoscut că eforturile Procuraturii Generale de a-l da în urmărire internațională prin Interpol pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, au eșuat. „Materialele în privința anunțării în urmărire internațională au fost expediate la Interpol înainte de numirea mea în funcția de procuror general. Cred că materialul probator prezentat acolo nu a fost convingător pentru Interpol. Pe urmă am expediat materiale suplimentare, dar, cu regret, am primit un răspuns negativ. Acum noi căutăm posibilități pentru a găsi alte episoade și pornim procedura din nou”, spune procurorul general.

Stoianoglo susține că are informații, din surse neoficiale, că Plahotniuc s-ar afla în prezent la Istanbul, unde ar fi încercat să obțină cetățenia turcă, însă nu a reușit.

În privința lui Ilan Șor, el crede că e suficient ca acesta să revină în R.Moldova pentru a fi arestat.

„În privința lui Ilan Șor noi avem o situație deosebită. Avem deja un dosar în examinare la Curtea de Apel, fiind deja condamnat de prima instanță. El este sub arest, în acest caz nu avem nevoie de un acord suplimentar”, insistă Stoianoglo, deși mai spune că se va adresa noului Parlament cu încă o cerere de ridicare a imunității obținute de Șor ca urmare a faptului că a fost ales din nou deputat în Parlamentul R.Moldova. „Ministerul Justiției a făcut o solicitare acum doi ani de extrădare a domnului Șor și a primit un răspuns negativ. Acum căutăm soluții de condamnare fie aici, fie în Israel. Regula generală e că Israelul nu extrădează cetățenii săi, dar sunt și câteva excepții. Dacă el va fi condamnat în R.Moldova, noi am putea expedia sentința pentru executare în Israel”, a adăugat Stoianoglo, confirmând de fapt că fugarul se află în Israel.

Amintim că, săptămâna trecută, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, aleasă în Parlament pe lista PAS, a declarat că activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo va fi evaluată și nu este exclus că va fi demis după ce va fi modificată Legea Procuraturii.

Referințe la o posibilă demitere a lui Stoianoglo au făcut alți fruntași ai PAS – Igor Grosu și Dumitru Alaiba –, iar fostul premier Ion Sturza i-a cerut direct procurorului general să plece din funcție nesilit de nimeni, deoarece l-a decepționat atât personal, cât și pe cetățenii R.Moldova, în general. Ce-i drept, la numai o zi distanță, Sturza a venit cu o precizare în care spune că nu ar vrea ca „tâlharii” să decidă demisia lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE