Fostul premier Sturza, cu îndemn pentru procurorul general Stoianoglo: „E timpul să pleci!”

2668
2
Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo

Fostul premier Ion Sturza îi sugerează lui Alexandr Stoianoglo să demisioneze nesilit de nimeni din funcția de procuror general. Mesajul său, în care îl spune lui Stoianoglo aluziv doar pe prenume – Alexandru –, vine în contextul în care în timpul sau imediat după alegerile anticipate de pe data de 11 iulie din R.Moldova au plecat mai multe personaje controversate – Veaceslav Platon, Vladimir Anadronache, Gheorghe Cavcaliuc – ale căror dosare se află în gestiunea procurorilor. „Ești cea mai mare dezamăgire din ultimii ani. Am crezut că ai ambiție, ești profi și vei face față mafiei din sistem. Cândva mi-ai promis personal. Nu a fost să fie. Cel mai trist – ești unul dintre ei… Ai sfidat nu un președinte – repetat și arogant –, ai sfidat o întreagă țară. Noi am rămas ca proștii, hoții au devenit „ai voștri”, i se adresează Sturza lui Stoianoglo, pe Facebook.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

El mai adaugă: „Tovarăși hoți! Londra nu vă va ajuta. Cum, de altfel, nici Praga, Istanbul, Tel-Aviv, Dubai, Rostov și, mai departe, conform listei”.

Îndemnul lui Sturza vine după ce Olesea Stamate, fostă ministră a Justiției în Cabinetul Maiei Sandu, aleasă în noul Parlament pe listele PAS, a declarat la Jurnal TV că activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo va fi evaluată și nu este exclus că va fi demis după ce va fi modificată Legea Procuraturii.

„Pentru a declanșa acest mecanism, va trebui să adaptăm cadrul legal actual, ca să nu fie încălcată Constituția. Iar din momentul în care activitatea domnului Stoianoglo va fi evaluată și dacă va fi evaluată nesatisfăcător, el va fi eliberat din funcție. Asta se va întâmpla rapid. Avem deja proiectul de lege în acest sens și urmează a fi adoptat la primele ședințe ale noului Parlament”, spune Stamate.

Referințe la o posibilă demitere a lui Alexandr Stoianoglo au făcut alți fruntași ai PAS – liderul interimar al PAS, Igor Grosu, sau unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai formațiunii, Dumitru Alaiba.

„În 2019 (Eduard) Harunjen s-a ținut cam o lună după căderea șefului său (Vladimir) Plahotniuc, după care a cedat presiunilor societății și a plecat în demisie. Domnul Stoianoglo ceva așteaptă?”, s-a întrebat Alaiba pe Facebook.

Pe de altă parte, unul dintre liderii PSRM, care va fi de asemenea prezent în viitorul Parlament, Vlad Bătrîncea, afirmă că PAS nu ar avea în prezent niciun mecanism legal care ar permite demiterea lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

„Nu există o formulă legală astăzi, mandatul său este imperativ și este o persoană cu imunitate. Ei pot modifica legislația, aceasta este autoritatea Parlamentului, dar legea nu are forță retroactivă, aici este inclus principiul retroactivității. Adică acele condiții pe care le vor introduce prin modificarea legislației vor fi valabile pentru viitorul Procuror General, dar nu pentru Procurorul General care a fost numit mai devreme”, declară Bătrîncea, citat pe site-ul oficial al PSRM.

Amintim că numirea lui Alexandr Stoianoglo ca procuror general a fost precedată de demiterea guvernului Maiei Sandu. Astfel, într-o tentativă de a preveni preluarea controlului asupra organelor de cercetare penală de către gruparea fostului președinte Igor Dodon, în noiembrie 2019, pe atunci încă aliați la guvernare, premiera Maia Sandu, și-a angajat răspunderea pentru unele amendamente la Legea Procuraturii. Acestea i-ar fi permis să înainteze o listă scurtă de candidați la funcția de procuror general, însă o alianță formată la repezeală de PSRM cu PDM a răsturnat guvernul, aducând o nouă echipă, condusă de Ion Chicu.

În consecință, strategia de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor a fost abandonată, la fel ca și examinarea unor dosare cu privire la presupusa finanțare din exterior a socialiștilor, iar persoane importante din dosarele legate de frauda bancară, printre care cel mai vizibil este Veaceslav Platon, au fost eliberate din pușcărie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII