Sturza nu vrea ca tâlharii să decidă demisia lui Stoianoglo din funcția de procuror general

1843
1
Ex-premierul Ion Sturza
Ex-premierul Ion Sturza / Sursa FOTO: Florin Chirilă (Epoch Times)

Fostul premier Ion Sturza își rectifică poziția cu privire la demisa lui Alexandr Stoianoglo. Aparent, Sturza nu-și retrage îndemnul pe care l-a adresat cu doar o zi mai devreme actualului procuror general – de a demisiona din funcție de bună voie –, dar, totodată, acuză un cor „anti-Stoianoglo”, care ar fi orchestrat de fugarii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și instrumentat de „alți tâlhari mai mărunți, foști și actuali „procurori” dubioși care au nenorocit mii de oameni”. El se declară nedumerit că persoane de acest gen ar da, mai nou, indicații directe și indirecte noii guvernări, invocându-l ca exemplu pe fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Să avem luciditate și răbdare, să nu marșăm pe ținte false, servite de cei pe care noi ne dorim să-i punem la respect. Stoianoglo nu este o țintă legitimă azi!”, a scris Ion Sturza pe Facebook.


Postarea lui Sturza vine după ce Stoianoglo a fost acuzat că ar fi permis, prin inacțiune, ieșirea din țară a controversatului afacerist Veaceslav Platon, la scurt timp după alegerile anticipate din 11 iulie, precum și a altor persoane care figurează în dosare penale aflate în gestiunea procurorilor.

Astfel, Sergiu Litvinenco, ales deputat pe listele PAS, a declarat într-o emisiune la TV8 că „Procuratura Generală se comportă ca un purtător de cuvânt al lui Platon”.

„În momentul în care Platon a văzut că nu mai există certitudinea că procurorul general să rămână în funcție, a plecat pentru a fi în siguranță. El nu se va grăbi să revină în R.Moldova până nu va ști sigur dacă PAS poate, ca forță majoritară în Parlament, să forțeze destituirea procurorului general”, a spus la același post TV experta anticorupție Cristina Țarină, fostă vice-director al CNA.

Se mai cunoaște că din R.Moldova au plecat, în timpul sau la scurt timp după alegeri, alte persoane asupra cărora planează grave bănuieli de corupție, cum ar fi fostul deja deputat Vladimir Andronache sau Gheorghe Cavcaliuc, fost șef-adjunct al IGP și lider al unui partid care a concurat în campania electorală.

În privința celui din urmă, Procuratura raionului Sângerei a dispus reținerea și l-a anunțat în căutare, fiind cunoscut că se afla în Italia și că a refuzat public să se prezinte la interogatoriu în dosarul „verde de briliant”. Cavcaliuc este acuzat de huliganism în cazul incidentului din 6 aprilie, când mai mulți membri ai partidului său l-au stropit pe față cu soluție toxică pe vicepreședintele raionului Sângerei, acesta ajungând la spital cu probleme de vedere. După ce a devenit cunoscut că este în căutare, fostul șef din poliția moldovenească a scris pe Facebook că nu se ascunde și că se află în drum spre casă.

Amintim că luni, 19 iulie, Ion Sturza i-a adresat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, un îndemn să demisioneze nesilit de nimeni din funcție, pe motiv că l-a decepționat atât personal, cât și pe cetățenii R.Moldova, în general.

Fostul premier a făcut această sugestie la scurt timp după ce Olesea Stamate, ex-ministră a Justiției, aleasă în noul Parlament pe lista PAS, a declarat că activitatea procurorului general Alexandr Stoianoglo va fi evaluată și nu este exclus că va fi demis după ce va fi modificată Legea Procuraturii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here