Cetățenii R.Moldova pot obține deja certificate electronice de vaccinare anti-COVID

2084
0
pașaport de imunizare

Cetățenii R.Moldova care s-au imunizat împotriva COVID-19 pot obține începând de miercuri, 21 iulie, un certificat de vaccinare în format electronic, care se presupune că ar putea facilita călătoriile în străinătate. Procedura este gratuită și se face în câțiva pași simpli pe internet, accesând platforma certificate-covid.gov.md. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea, crearea acesteia a devenit posibilă cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și al Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Certificatele de vaccinare conțin deja două identificatoare de tip QR cod și sunt emise în trei limbi (română, engleză și rusă) și pot fi descărcate din Sistemul informațional al Registrului de vaccinare electronic”, spune Cernelea.

Așadar, pentru a obține certificatul, este necesar să intrați pe certificate-covid.gov.md și să apăsați butonul „descarcă certificat de vaccinare”.

După aceasta veți fi rugați să introduceți codul IDNP din buletinul de identitate și data de naștere, să treceți o simplă procedură de verificare a faptului că nu sunteți robot și să apăsați butonul „Verifică”.

Drept urmare, veți primi un certificat în format PDF, pe care îl puteți salva pe computer sau telefon, în funcție de unde ați accesat platforma.

Menționăm că, până la data de 21 iulie, în R.Moldova au fost vaccinați 15,1% din cetățeni. Una dintre cele mai mari rate de imunizare – de peste 50 la sută – este înregistrată printre cadrele didactice și educatorii din grădinițele de copii.

Totodată, autoritățile din sănătate iau în calcul vaccinarea obligatorie a unor categorii de cetățeni, a căror activitate presupune contactul direct cu alți oameni, cum ar fi bunăoară angajații din sectorul HORECA. Subiectul a fost abordat în cadrul unei recente ședințe a Consiliului Consultativ de Sănătate Publică pe lângă prim-ministru, transmite Sănătate INFO.

Aceasta se întâmplă în contextul în care, potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lumea se află în preajma unui nou val de infecții și decese provocate de noile variante de COVID-19.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT