Supărat pe o decizie CC cu privire la Stadionul Republican, PSRM amenință cu proteste „la nivel național”

963
0

PSRM amenință cu proteste „la nivel național” după ce Curtea Constituțională a respins solicitarea prin care socialiștii au contestat legalitatea actului de transmitere a teritoriului Stadionului Republican din Chișinău către Ambasada SUA din R.Moldova. Folosind retorica adoptată în timpul ultimei campanii electorale, PSRM insinuează că acest verdict al Curții ar fi rezultatul unor acorduri secrete dintre președinta Maia Sandu și ambasadorul SUA, Dereck Hogan, pentru susținerea PAS în timpul alegerilor parlamentare anticipate. „Această decizie a Curții Constituționale este un alt act de călcare în picioare a suveranității naționale a Republicii Moldova de către actuala guvernare de compradori și curatorii săi occidentali”, potrivit unui comunicat difuzat joi, 22 iulie, de socialiști.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Socialiștii insistă ca pe teritoriul Stadionului Republican să fie construit un nou complex sportiv sau un alt obiectiv de importanță socială, „în interesul Chișinăului și al locuitorilor săi”, și își cheamă susținătorii „să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi”.

Nemulțumirea socialiștilor vine după ce, cu doar o zi mai devreme, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea lor cu privire la Stadionul Republican, aceasta însemnând că teritoriul acestuia ar putea fi returnat Ambasadei SUA. Aceasta l-a obținut ca urmare a unei legi adoptate în 2018.

La scurt timp după victoria Maiei Sandu la prezidențialele din 2020, însă, coaliția PSRM-Șor-Pentru Moldova au abrogat fără consultări și dezbateri această decizie, sub pretextul că se dorește construcția unui parc de distracții. Ambasada SUA a reacționat dur la această decizie. Conform unui anunț al reprezentanților corpului diplomatic, „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

De asemenea, votul deputaților socialiști și al celor din Partidul „Șor” a fost contestat la Curtea Constituțională de către reprezentanții Platformei DA, ai PAS și ai PDM.

Drept urmare, Curtea a suspendat, pe 8 decembrie 2020, până la examinarea cauzei în fond, acțiunea legii prin care Parlamentul a abrogat decizia de transmitere a terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA. Examinarea acestei contestații în plenul Curții Constituționale va avea loc săptămâna viitoare, pe 29 iulie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE