Un nou angajament comun al Georgiei, Ucrainei și R.Moldova de a lupta în comun pentru aderarea la UE

1056
0
Liderii R.Moldova, Georgiei și Ucrainei - Maia Sandu, Salome Zourabichvili și, respectiv, Volodimir Zelenski - semnează la Batumi declarația cu privire la dorința celor trei țări de aderare la UE / Sursă FOTO: Facebook

Liderii Georgiei, Ucrainei și R.Moldova au semnat o declarație prin care reconfirmă dorința comună a acestor țări de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost adoptat în marja unui summit care s-a desfășurat în perioada 19-20 iulie la Batumi, cu participarea președintei Georgiei, Salome Zourabichvili, președintei R.Moldova, Maia Sandu, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel. Integrarea europeană nu are alternativă pentru cele trei țări și nicio parte terță nu ar putea influența această alegere suverană, se arată în declarație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Susținuți de voința puternică a popoarelor noastre de a deveni parte a familiei europene, suntem uniți în hotărârea noastră de a lucra în vederea obținerii recunoașterii perspectivei europene pentru Georgia, Moldova și Ucraina, deschizând calea pentru viitoarea aderare a celor trei state la UE”, accentuează cei trei șefi de stat.

Ei menționează și că tentativele Rusiei de anexare și ocupare ilegală a teritoriilor Georgiei, agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a R.Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și Europa în ansamblu.

„Suntem gata să explorăm împreună cu UE modalitățile de a realiza reglementarea pașnică a conflictelor și de a asigura pacea, stabilitatea și securitatea pe termen lung în regiune, inclusiv prin rolul și angajamentul sporit al UE”, punctează Salome Zourabichvili, Maia Sandu și Volodimir Zelensky.

În acest context, Maia Sandu a declarat că integrarea europeană pe care și-o doresc cetățenii R. Moldova și pe care ei au susținut-o prin votul la alegerile anticipate din 11 iulie presupune consolidarea instituțiilor statului, combaterea corupției, eliminarea judecătorilor compromiși din sistem și un sector public profesionist și integru. „Am reiterat că mizăm pe sprijinul partenerilor europeni în realizarea ambițioasei agende de curățare a țării și mi-am exprimat recunoștința pentru tot suportul de care am beneficiat până acum”, spune șefa statului.

Maia Sandu a folosit ocazia vizitei la Batumi și pentru întâlniri bilaterale cu omologii săi – Volodimir Zelensky și Salome Zourabichvili –, dar și cu Charles Michel. Ea i-a mulțumit șefului Consiliului European pentru planul de redresare economică a R.Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Uniunea Europeană la începutul verii, dar și pentru deschiderea de a sprijini autoritățile R.Moldova în implementarea agendei de reforme.

La rândul său, Charles Michel a declarat că mizează pe angajamentul Georgiei, Ucrainei și R.Moldova de a implementa agenda de reforme, „nu pentru a face pe plac Bruxelles-ului, ci în interesul poporului și al societăților voastre”.

„UE este alături de voi în deplină solidaritate. Rămân, de asemenea, provocări pentru reformele dumneavoastră. Obiectivul nostru comun este să depășim împreună aceste provocări. Vrem să cultivăm stabilitatea și reziliența în interesul cetățenilor noștri, împreună cu partenerii noștri transatlantici”, spune președintele Consiliului European.

Amintim că, după anunțarea rezultatului alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, mai mulți europarlamentari români din grupul Renew Europe au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, prin care le cer acestora să ofere o perspectivă clară de aderare R.Moldova.

Georgia, Ucraina și R.Moldova au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană în 2014, însă perspectiva aderării le este încă refuzată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE