SUA felicită repetat R.Moldova pentru succesul PAS în alegerile din 11 iulie

706
1

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, Victoria Nuland, a felicitat-o pe președinta R.Moldova, Maia Sandu, pentru victoria PAS în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. „Încântată să o sun pe Maia Sandu pentru a o felicita, în numele Statelor Unite, pentru succesul alegerilor democratice din Republica Moldova și pentru a-i oferi sprijinul nostru pentru agenda de reforme a guvernului“, a scris Nuland pe contul său de Twitter.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Anterior, și Departamentul de Stat al SUA a adresat felicitări R.Moldova cu ocazia alegerilor din 11 iulie, câștigate categoric de PAS, menționând că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul guvern de la Chișinău.

„Alegerile au fost bine administrate, au fost competitive, iar libertățile fundamentale au fost în mare parte, respectate. Îndemnăm autoritățile moldovene să răspundă preocupărilor exprimate pe baza monitorizării efectuate de observatorii OSCE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Menționăm în acest context că, la puțin timp după alegerile din R.Moldova, a devenit cunoscut că Statele Unite vor avea un nou ambasador la Chișinău, începând din această toamnă. Este vorba despre Kent Doyle Logsdon, nominalizat de Casa Albă și care îl va înlocui în funcție pe Dereck J. Hogan la expirarea mandatului său de patru ani. În ajun, cu această ocazie, Hogan a fost decorat de președinta Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”, în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea sa și pentru susținerea eforturilor de a construi o societate democratică și prosperă în R.Moldova.

Pe de altă parte, Rusia, deopotrivă cu forțele de stânga din R.Moldova – PSRM și PCRM –, au acuzat în repetate rânduri SUA și, în particular, pe Dereck J. Hogan de implicare în afacerile interne ale administrației controlate de Igor Dodon.

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, declara bunăoară, după aflarea rezultatelor alegerilor din R.Moldova, că victoria PAS înseamnă, dintr-o perspectivă geopolitică, activizarea integrării R.Moldova în Uniunea Europeană, un parteneriat strategic cu SUA și România, iar în plus – realizarea unor proiecte comune cu Georgia și Ucraina.

În același timp, rezultatul alegerilor a fost salutat de numeroși lideri din Uniunea Europeană și, în mod special, de politicieni din România.

Astfel, mai mulți membri ai Parlamentului European din grupul Renew Europe au semnat o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului European, Charles Michel, prin care le cer acestora să ofere o perspectivă clară de aderare R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU