Noi reguli de traversare a hotarelor R.Moldova, în legătură cu pericolul variantei Delta a COVID-19

1066
0

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit noi reguli de traversare a frontierei R.Moldova, necesare pentru a preveni riscul de răspândire a noilor variante ale virusului SARS-CoV-2. Astfel, începând de luni, 19 iulie, persoanele care traversează frontiera de stat, pe sensul de intrare în R.Moldova, și vin direct sau în tranzit din statele pentru care se impune regimul de autoizolare, vor trebui să completeze în mod obligatoriu o fișă epidemiologică, precum și să semneze o declarație pe propria răspundere prin care se vor obliga să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Lista acestor țări cuprinde 52 de state, printre care Rusia, Spania sau Irlanda.

Conform deciziei, persoanele care s-au aflat consecutiv ultimele 14 zile anterioare într-una sau mai multe țări clasificate ca zonă verde vor prezenta rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul R.Moldova pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Aceeași procedură se aplică pentru persoanele care vin din țările clasificate ca zonă verde, dar au tranzitat țări clasificate ca zonă roșie în termen ce nu depășește 24 de ore.

Există excepții pentru cei care pot prezenta dovada vaccinării, pentru copii, elevi și studenți care se întorc de la studii, șoferi de TIR și vehicule pe rute internaționale, precum și pentru persoanele care călătoresc din motive imperative de sănătate sau umanitare, lucrătorii transfrontalieri, posesorii pașapoartelor diplomatice și ai pașapoartelor de serviciu.

Oamenii care vin din țările clasificate ca zonă roșie trebuie să respecte regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile.

Excepție fac persoanele care dețin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, pe teritoriul R.Moldova, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din data de 19 iulie masca de protecție va trebui purtată nu doar în spațiile publice închise, ci și în spațiile publice deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice.

Menționăm că, în ultimele două săptămâni, incidența COVID-19 a constituit 26 de cazuri la 100.000 persoane. De asemenea, în ultima perioadă, rata morbidității a crescut de la 2 la 3,13 decese din 100 de cazuri de îmbolnăviri, iar rata de contagiozitate s-a majorat de la 0,75 în săptămâna a 21-a din anul curent la 1,05 în săptămâna a 27-a. Autoritățile moldovene încă nu au un mecanism de verificare a variantei Delta (India) a noului coronavirus, iar specialiștii din domeniu sunt convinși că aceasta a pătruns deja în R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE