Guvernul în exercițiu a reușit să aloce cele încă 22 de milioane promise CEC. Ce alte decizii au fost luate în ultima ședință

669
0

După câteva tentative nereușite, Guvernul interimar al lui Aureliu Ciocoi a alocat totuși miercuri, 14 iulie, cele peste 22 de milioane de lei solicitate de CEC pentru finanțarea alegerilor anticipate din 11 iulie. „Prin aceasta noi ne-am onorat angajamentul Guvernului dat Comisiei Electorale Centrale că banii cheltuiți pentru organizarea și desfășurarea scrutinului vor fi, și, iată că sunt virați în contul CEC”, a declarat premierul interimar. Anterior, el a garantat că acești bani, necesari în special pentru plata indemnizațiilor funcționarilor electorali, vor fi alocați până sau la scurt timp după alegeri. Prin diferite subterfugii, înaintea scrutinului, acestei decizii s-au opus miniștrii afiliați PSRM, care nu se prezentau la ședințele Guvernului, provocând lipsă de cvorum.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După desfășurarea alegerilor, Guvernul a solicitat repetat CEC să stabilească suma exactă a mijloacelor financiare necesare suplimentar și, prin urmare, Comisia a reconfirmat echivalentul de 22,468 milioane de lei.

Banii au fost găsiți în Fondul de rezervă al Guvernului, deși atât liderul PSRM, cât și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declarau înainte de alegeri că acesta nu poate fi golit de surse doar de dragul scrutinului.

Amintim că, inițial, Guvernul a alocat doar 70 de milioane de lei, din cele 125 solicitate inițial de CEC pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie. După aceasta, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că a obținut o susținere suplimentară de peste 20 de milioane, sub formă de consumabile necesare pentru protecția anti-COVID a funcționarilor electorali și cetățenilor care se vor prezenta la alegerile din 11 iulie. Cu toate acestea, spunea Cimil, suma nu era suficientă pentru a acoperi cheltuielile suportate în procesul de organizare și desfășurare a scrutinului anticipat.

Menționăm de asemenea că, tot miercuri, toți miniștrii rămași din garnitura instalată de socialiști după demiterea din funcția de premier a Maiei Sandu, au anunțat că își iau concediu.

Înainte de aceasta ei au reușit totuși să aloce alte 2,3 milioane de lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) pentru acordarea a 23 de indemnizații unice în valoare de 100 de mii de lei familiilor angajaților din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice care au decedat în lupta cu COVID-19.

De asemenea, ei au adoptat o decizie ce le va oferi bugetarilor o mini-vacanță în perioada sărbătorilor legate de aniversarea a 30-a de la proclamarea Independenței R.Moldova. Astfel, angajații vor avea liber cinci zile – de pe 27 până pe 31 august –, ziua de luni, 30 august, fiind declarată nelucrătoare. Aceasta va trebui însă recuperată sâmbătă, 21 august.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE