Sabotaj la Guvern: Miniștrii afiliați PSRM nu au venit la ședință pentru a suplimenta bugetul alegerilor cu 22 de milioane de lei

937
1

Ședința în care Guvernul de la Chișinău urma să aloce miercuri, 7 iulie, încă peste 22 de milioane de lei, la solicitarea CEC, pentru finanțarea integrală a alegerilor anticipate din 11 iulie, a eșuat, în lipsă de cvorum. La ședință s-au prezentat doar doi dintre membrii Executivului în demisie – premierul interimar Aureliu Ciocoi și bașkana Găgăuziei, Irina Vlah. Alți trei miniștri – cel al Apărării, Victor Gaiciuc, cel al Internelor, Pavel Voicu, și cea a Educației, Lilia Pogolșa – s-au îmbolnăvit subit. Ministrul Agriculturii a anunțat că este „în teritoriu”, iar ministrul Justiției și viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari, nici măcar nu și-au motivat absența. În aceste condiții, secretarul general al PAS, Andrei Spînu, a acuzat un atac la adresa ordinii constituționale, în timp ce liderul PSRM, Igor Dodon, declarase în ajun că CEC ar trebui să se mulțumească cu cele 70 de milioane de lei ce i-au fost alocate anterior pentru organizarea și desfășurarea scrutinului anticipat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Membrii afiliați socialiștilor ai Cabinetului de Miniștri au boicotat practic ședința, chiar dacă pe agenda acesteia era înscris și un alt subiect, cu privire la alocarea unei sume cu mult mai mari – de 76.7 milioane de lei pentru „Arena Națională”.

Aureliu Ciocoi afirmă că acești bani ar fi prevăzuți în Bugetul de Stat ca un articol separat. Totodată, el a explicat că suma trebuia virată încă pe 23 iulie, lucru care nu s-a întâmplat și duce la creșterea penalităților pentru neachitarea la timp a sumei ce i se cuvine prin contract executorului lucrărilor de la „Arena Națională”.

Referindu-se la banii solicitați pentru alegeri, premierul interimar a dat asigurări că cele 22,46 de milioane de lei solicitate suplimentar vor ajunge la CEC până sau imediat după anticipate.

„Fac un apel către colegii și angajații electorali care urmează să își desfășoare activitatea în ziua scrutinului din 11 iulie, mă adresez către CEC, dând asigurări că Guvernul în demisie, garnitura actuală guvernamentală, va face tot posibilul să vireze 22.46 milioane de lei pentru CEC, sau până la data alegerilor sau imediat după 11 iulie, prin urmare pot garanta oficial că CEC va primi suma restantă, indiferent de până sau după data alegerilor”, a declarat Ciocoi.

De asemenea, el a anunțat că va face încă o tentativă de convocare a ședinței Guvernului, în după-amiaza zilei de vineri, 9 iulie.

Pe de altă parte, Andrei Spînu spune că așteaptă reacția organelor de drept, care, potrivit fruntașului PAS, trebuie să investigheze cine stă în spatele acestui boicot.

„Este clar deja pentru toți. Hoții fac tot posibilul pentru a se menține la putere. Scopul lor e să fure în continuare. Oameni buni, trebuie să ieșim la vot și să îi alungăm odată și pentru totdeauna de la guvernare. Vă rugăm, vorbiți cu toată lumea și pe 11 iulie să fim mulți, foarte mulți și să le arătăm că vremea lor a trecut”, a scris Spînu pe Facebook.

Menționăm în acest context că, la sfârșitul săptămânii trecute, Igor Dodon, la fel ca și alți fruntași socialiști, invoca ajutoarele care ar trebui acordate agricultorilor în urma inundațiilor din ultima vreme, pentru a justifica un refuz al Guvernului de a aloca suplimentul necesar pentru desfășurarea alegerilor. „Să golim acum Fondul de rezervă de 30 de milioane și ceva de lei și să rămânem fără bani în următoarele luni? Cine știe când va fi format guvernul. Cine știe dacă va fi găsit un compromis. Dar poate președintele va bloca orice proces politic”, insinua Dodon.

Amintim de asemenea că Guvernul a alocat deocamdată doar 70 de milioane de lei, din cele 125 solicitate inițial de CEC pentru organizarea și desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU