Pragul de validare a alegerilor a fost trecut, dar ritmul de participare a votanților a scăzut după-amiază

693
0

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie pot fi considerate valabile deoarece până la ora 16.00 a fost trecut pragul de validare de peste 33% dintre alegători. Totodată, în pofida unei prezențe masive în prima jumătate a zilei, rata de participare a scăzut cu aproximativ 5% în comparație cu cea înregistrată la aceeași oră la prezidențialele din noiembrie 2020, trecând de un milion de alegători înscriși pe listele de votare cu puțin de un sfert de ceas înaintea orei 16.00. Activitatea alegătorilor din diasporă rămâne însă foarte mare, aceștia înregistrând deja peste 140 de mii de voturi, chiar dacă numărul secțiilor deschise pentru ei este sub așteptare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, până la ora 16.00 a reușit să voteze un total de peste 35 la sută din alegători.

Cel puțin 32 la sută dintre aceștia au votat pe teritoriul R.Moldova, conform datelor prezentate în regim on-line de CEC.

În străinătate, potrivit acelorași date, până la aceeași oră au reușit să voteze peste 142 de mii de cetățeni ai R.Moldova.

Cea mai redusă prezență s-a înregistrat în după-amiaza zilei de duminică, 11 iulie, în regiunea autonomă Gagauz-Yeri, unde la vot au venit ceva mai mult de 20 la sută dintre alegători, iar cea mai mare participare – în două raioane, Criuleni și Rezina, unde au fost deschise secții inclusiv pentru deținătorii de pașapoarte moldovenești din Transnistria. Acolo s-ar fi prezentat până la ora 16.00 la secții deja aproximativ 40% din alegători.

Menționăm în acest context că poliția a raportat la prânz aproximativ 60 de încălcări ale normelor legale în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, pe când Asociația Promo-LEX, care desfășoară cea mai largă rețea de observatori, vorbește despre peste 200 de incidente, inclusiv în secțiile deschise pentru alegătorii din Transnistria.

Amintim că la prezidențialele din 2020 s-au prezentat la vot puțin peste 14 mii de alegători din Transnistria, în timp ce în diasporă au votat peste 263 de cetățeni ai R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE