Vaccinare cu iz politic

1000
0
Reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei s-au vaccinat împotriva Covid-19 la Centrul Municipal de Vaccinare. Foto: MSMPS

În plină campanie electorală, Mitropolia Moldovei a donat 1000 de vaccinuri Sputnik V din cele 2000 primite pentru clerul său din partea Patriarhiei moscovite

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, ne-a spus că donația a fost făcută la apelul autorităților moldovene pentru a suplini cererea de vaccin rusesc. „Biserica nu face politică și nu-i bine să facă”, susține pe de altă parte preotul Viorel Cojocaru de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău. În opinia sa, „în procesul electoral, această faptă poate fi interpretată și comentată diferit”.

Vadim Cheibaș

Într-un comunicat pe site-ul Mitropoliei Moldovei se anunță: „Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Direcția mitropolitană în persoana Secretarului Mitropoliei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, a oferit o mie de doze de vaccin Sputnik V pentru a suplimenta stocul de la Palatul Republicii”.

Vaccinurile au venit drept ajutor umanitar din partea Patriarhiei Ruse și sunt distribuite de către Mitropolia Moldovei pe teritoriul Republicii Moldova.

Vadim Cheibaș: „Nu se duce o evidență a clerului care se vaccinează”

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a declarat pentru GAZETA de Chișinău că Mitropolia a primit drept donație 2000 de doze de vaccin Sputnik V, dintre care a donat, la rândul ei, 1000. Serurile sunt păstrate la ANSP, în condițiile prevăzute. „Donația s-a făcut fără a se ține cont de numărul clerului, dar într-o cantitate posibilă dată de donator.”

Potrivit lui Cheibaș, preoții se vaccinează la libera alegere. „Și azi s-au vaccinat preoți la Centrul unic de vaccinare din Chișinău. Urmează să se mai vaccineze. Suntem în proces. Nu se duce o evidență a clerului care se vaccinează”, ne-a mai spus Cheibaș.

La întrebarea de ce au donat în plină campanie electorală cele 1000 de doze de vaccinuri Sputnik V, Cheibaș ne-a spus că „donația nu s-a făcut în plină campanie electorală. Am apelat la Patriarhia moscovită încă în luna martie, dar am primit lotul de vaccinuri în iunie. Iar donarea celor 1000 de doze pentru maraton a venit în urma unui apel din partea autorităților. Stocul de 3000 de vaccinuri Sputnik V dat pentru maraton se epuizase la ora 11.00 și afară mai rămâneau peste 1000 de oameni nevaccinați. Autoritățile din domeniu cunoșteau că avem depozitate dozele și ne-au cerut ajutorul”, a explicat secretarul Mitropoliei.

Despre donația făcută de Mitropolia Chișinăului a anunțat și edilul Ion Ceban pe contul său de facebook. Primarul scria că maratonul de vaccinare împotriva Covid-19 este organizat de Primăria Chișinău și de Ministerul Sănătății.

Potrivit lui Ion Ceban, 4362 de persoane s-au vaccinat în cadrul maratonului din 26 iunie. Astfel, 4000 de persoane au fost imunizate cu Sputnik V şi 362 – cu AstraZeneca şi Sinopharm.

Parohul Pavel Borșevschi: „Vaccinul, o realizare în medicină”

GAZETA de Chișinău a întrebat preoți de la cele două mitropolii ce părere au despre procesul de vaccinare și dacă aceștia se vaccinează cu serul donat de ruși.

Pavel Borșevschi

Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, Mitropolia Moldovei, ne-a spus că nu s-a vaccinat, pentru că a fost infectat cu Covid-19 și are anticorpi, iar medicii încă nu-i recomandă să se imunizeze.

Dar mă voi vaccina numaidecât. Optez pentru un vaccin european sau nemțesc. Trebuie să avem discernământ și fiecare dintre noi să gândească. Pentru că e mare păcat să nu cugeți – e o virtute dată de Dumnezeu. Nu trebuie să-ți dicteze nimeni ce este bine și ce este rău, trebuie să cugetăm”, ne-a mărturisit preotul.

Orice lucrare a medicinei tradiționale, dar care nu e în concordanță cu scriptura, un creștin nu poate s-o nege. Atunci când un creștin vorbește că vaccinul este de la diavol, mintea lui este de acolo, numai nu de la Dumnezeu. Vaccinul este o realizare a medicinei. Așa cum omenirea dăinuie azi tot datorită unor vaccinuri. Omenirea pierea demult din cauza Covid-19 sau de gripă spaniolă. E o prostie să nu crezi în vaccin și să negi un lucru propagat nu de un partid politic, dar de medicină, care este credibilă.

În lădița Sf. Pantelimon este și vaccinul împotriva Covid-19”

Noi avem medici buni în Sinaxarul bisericii. Sfinții tratau și cu darul lui Dumnezeu, și cu medicamente. În iconografie, Icoana Sf. Pantelimon este cu o lădiță de medicamente în mână, nu doar cu crucea. În lădița Sf. Pantelimon este și vaccinul împotriva Covid-19”, crede parohul Borșevschi.

Pavel Borșevchi nu cunoaște preoți care s-ar fi vaccinat recent cu Sputnik V, chiar dacă Patriarhia Rusă a dăruit Mitropoliei Moldovei, pentru cler, 2000 de doze de vaccin Sputnik V.

Nu știu ceilalți confrați de-ai mei, dar de la parohia mea, acum o lună, s-au vaccinat doi dintre preoți în România. Au cetățenia română și s-au vaccinat cu Pfizer.”

Din vaccin nu avem voie să facem politică”

Parohul bisericii „Sf. Dumitru” a ținut să mai spună că „este greșit să stigmatizezi biserica din cauza unui confrate care nu judecă. Biserica nu este împotrivă vaccinurilor, indiferent de cine sunt produse. Aici nu e vorba de Putin, Dodon sau Năstase. Cei care fac politică prin vaccin nu au minte. Din vaccin și din medicină nu avem voie să facem politică”, a opinat preotul Borșevschi.

Viorel Cojocaru, preot la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău, ne-a spus că părerea lui despre vaccinare e subiectivă.

Viorel Cojocaru: „Trebuie să respectăm libera alegere a creștinului”

Viorel Cojocaru

Ca preot, las decizia la libera alegere a credinciosului. Nu suntem împotrivă, dar nici nu putem obliga oamenii. Nu ține de atribuția bisericii să convingă lumea să se vaccineze. Și nu este atribuția bisericii să supună pe cineva vaccinării. Trebuie să respectăm libera alegere a creștinului. Aici e necesar ca doar medicii să se pronunțe. Recomandăm credincioșilor să se consulte cu medicii de familie”, ne-a comunicat Viorel Cojocaru, care ne-a mai spus că preoții de la Mitropolia Basarabiei se vaccinează, iar „tipurile de vaccin sunt alese la sugestia medicului de familie, din ceea ce oferă statul”.

Cât privește vaccinarea ce se promovează, Viorel Cojocaru crede că este o chestiune politică, care îl depășește. „Biserica nu face politică și nu-i bine să facă. Este obligatoriu să se ocupe de sănătatea sufletească.”

În electorală această faptă poate fi interpretată diferit”

Referindu-se la donația făcută de Mitropolia Moldovei, de 1000 de vaccinuri, Viorel Cojocaru a opinat că „depinde de obiectivul acestei donări. De fapt, 1000 de vaccinuri sunt nesemnificative pentru statul nostru. Iar în procesul electoral această faptă poate fi interpretată și comentată diferit”.

Preotul a ținut să menționeze că enoriașii nu s-au plâns după vaccinare, dar după boală da, problema fiind una psihologică, legată de postcovid. Un impact semnificativ l-a avut panica din societate, creată de pandemie.

Credincioșii trebuie să aibă încredere mare în Dumnezeu și să asculte de medici, acesta a fost mesajul promovat în discuții cu pacienții infectați cu Covid-19, pe care medicii, uneori, nu reușeau să-i scoată din depresie și atunci apelau la noi.”

Parohul Vasile Ciobanu: „Împărtășania e vaccinul vaccinurilor”

Întrebat despre procesul de vaccinare, parohul Vasile Ciobanu de la Biserica „Sf. Nicolae” din Costești, Ialoveni, ne-a spus că Mitropolia și-a exprimat exhaustiv părerea despre aceasta într-un comunicat.

Vasile Ciobanu

Vaccinarea este la libera alegere a fiecăruia, pentru că chestiunea este biologică, ține de medicină, și nu este teologică. Iar noi, preoții, nu suntem specialiști ca să ne pronunțăm”, a comentat preotul Vasile Ciobanu, care a fost infectat cu Covid-19.

Am anticorpi – 5,82 și nu mă vaccinez. Mă vaccinez când mă împărtășesc. Or cuminecarea este vaccinul vaccinurilor, în opinia mea”, a conchis preotul Vasile Ciobanu.

Din totalul de 20 de mii de doze de vaccin de Sputnik V aduse de curând în R. Moldova, 3000 au fost repartizate municipiului Chișinău.

La maratonul de vaccinare anti-Covid-19 din 26 iunie, populația a avut alegerea de a se vaccina cu Sputnik V, AstraZeneca, Sinovac și Sinofarm.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE