AUR, între provocare și victimizare. De la incidentele cu pretinșii grăniceri transnistreni la „filajul” SIS

842
0
24 iunie 2021. Caravana electorală AUR a fost reținută de trupele ruse de ocupație la Varnița

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat Procuraturii Generale să spună dacă filajul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) este realizat în cadrul unui dosar penal. De asemenea, membrii aceleiași formațiuni o acuză pe șefa statului, Maia Sandu, de faptul că demersul Serviciului ar fi fost dispus de la Președinție. De cealaltă parte, șefa statului a declarat că nu stă să verifice rapoartele financiare ale partidelor politice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nota directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) despre pericolul pe care l-ar prezenta participarea AUR la campania electorală din Republica Moldova a stârnit un val de acuzații venind dinspre membrii acestei formațiuni la adresa directorului acestei instituții, Alexandr Esaulenco, și a șefei statului, Maia Sandu.

Esaulenco este cetățean doar al Republicii Moldova. Beneficiara informațiilor directorului SIS este Maia Sandu, cetățeană a României, ca și noi – dl Chirtoacă, dl Bilețchi ș.a. Directorul SIS ne impută că noi ne-am întâlni la terase, la cafea și ceai, cu cetățeni ai României, probabil, colegi de-ai noștri. Și aceștia ne-ar da consultare electorală, iar noi i-am fi plătit cu bani din România”, a declarat Valeriu Munteanu pentru „Gazeta de Chișinău”, explicând acuzațiile formulate de directorul Esaulenco.

Prin demersul său, Esaulenco, insistă Munteanu, ar fi solicitat CEC să scoată AUR din cursa electorală pentru pericolul pe care îl prezintă această formațiune pentru securitatea statului.

Declarăm cu toată sinceritatea că nu am utilizat niciun consultant din România. Ne-am întâlnit doar cu prietenii și colegii noștri din AUR. Nu am plătit niciun ban în afara celor declarați la CEC”, a spus Valeriu Munteanu, afirmând că ceea ce îi nemulțumește pe membrii AUR este faptul că au fost filați de SIS fără un dosar penal.

Filajul poate să fie efectuat în cadrul unui dosar

Măsurile speciale de investigații – filajul, interceptarea telefoanelor, filmarea, fotografierea etc. – pot să fie realizate în cadrul unui dosar penal. Dacă nu există acest dosar, este o încălcare gravă din partea SIS, iar dacă există, aș vrea să știu ce ni se impută nouă și dlui Bilețchi”, a precizat fostul deputat și ministru PL.

AUR a depus o reclamație la Procuratura Generală pentru a afla ce anume stă la baza acestei urmăriri. De asemenea, formațiunea a depus un demers la Președinție, sub al cărei control se află SIS, pentru „a afla dacă opinia directorului Esaulenco este împărtășită de Maia Sandu”.

Acuzațiile AUR la adresa șefei statului sunt explicate de reprezentanții AUR prin faptul că SIS se află sub conducerea Președinției.

Maia Sandu nu a avut obiecții față de Esaulenco, director SIS pus de Plahotniuc și păstrat de Dodon. Vrem să aflăm de la Maia Sandu dacă aceste demersuri de scoatere a AUR din campania electorală sunt în consonanță cu viziunea dumneaei de campanie electorală corectă”, a precizat Munteanu.

De partea cealaltă, Maia Sandu a respins aceste acuzații, spunând, într-o emisiune de la Jurnal TV, că „Președinția nu verifică rapoartele financiare ale partidelor în campania electorală”.

La rândul său, SIS a publicat un comunicat în care susține că acțiunile sale nu se realizează în baza unor indicații, ci în baza cadrului legislativ care reglementează activitatea serviciului special: „În calitate de instituție cu atribuții în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul are în vizor evenimentele cu potențial de a genera riscuri la adresa securității, produsul analitic fiind remis beneficiarilor legali pentru a lua decizii în consecință”.

În pofida oricăror insinuări, menționăm că SIS nu monitorizează partidele politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din Republica Moldova.”

Serviciile de consultanță sunt legale

SIS a adresat, pe 18 iunie, o scrisoare CEC în care solicită luarea unei decizii „pentru înlăturarea cauzelor și condițiilor ce contribuie la amenințarea securității de stat” de către formațiunea Alianța pentru Unirea cu România (AUR).

SIS argumentează că liderul acestui partid a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că sunt consiliați în materie de campanie electorală de experți din România.

În acest context, în conformitate cu art. 39, 52 din Codul Electoral, se constată o bănuială rezonabilă a factorului extern în treburile interne ale statului”, se menționează în nota SIS adresată CEC.

Mai exact, Esaulenco s-a referit la următoarea declarație a lui Vlad Bilețchi, făcută în cadrul unei dezbateri televizate: „Noi suntem o echipă mare, pan-românească. Nu suntem de unii singuri. Dacă ar fi existat cheltuieli [cu consilierii – i.g.], acestea ar fi existat, ele ar fi fost raportate în raportul săptămânal de cheltuieli care se depune la CEC. AUR este partidul cel mai transparent și cel mai corect în privința finanțării”, a declarat Bilețchi.

În răspunsul său către SIS, Comisia Electorală Centrală a comunicat că „serviciile de consultanță în domeniul organizării campaniilor electorale din străinătate – prestate de persoane fizice și juridice – nu sunt interzise de prevederile legale.

Totodată, reprezentanții CEC au subliniat că rapoartele financiare prezentate de AUR nu denotă că ar utiliza mijloace financiare din străinătate. Cu toate acestea, reprezentanții Comisiei au informat SIS că vor „examina suplimentar corectitudinea și modul în care sunt reflectare cheltuielile din campania electorală” de către AUR.

Ce spune AUR despre acuzațiile de provocări

Scandalurile în care a fost implicată această formațiune în regiunea autonomă găgăuză și la Varnița, hotarul administrativ al Republicii Moldova cu regiunea transnistreană, au trezit bănuieli la anumiți comentatori politici că AUR ar fi vrut intenționat să provoace situații tensionate.

Cei de la AUR au decis în urmă cu o săptămână să forțeze acest punct vamal de pe Nistru, unde sunt instalate pichete de pretinși grăniceri transnistreni. Atmosfera a fost tensionată și risca să degenereze într-un conflict care ar putea să angreneze simbolic România într-o situație fără precedent”, se menționează într-o analiză G4media.

Munteanu respinge aceste acuzații, argumentând că AUR este o formațiune înregistrată legal în cursa electorală și că voiește doar să ajungă la cât mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova.

La începutul campaniei electorale, noi am contractat un autocar și ne-am angajat să ajungem în cele patru puncte cardinale ale Republicii Moldova. Am ajuns deja la Naslavcea, Giurgiulești, Criva și Palanca. Nu am putut să trecem prin Cimișlia și Cahul și să nu intrăm în Basarabeasca. Acolo a ieșit primarul Valentin Cimpoieș, în stare de ebrietate, și a început să ne atace”, ne-a relatat Munteanu.

Exact pentru același lucru am mers în regiunea găgăuză, pentru că sunt oamenii noștri. Pentru același lucru am vrut să ajungem în stânga Nistrului pentru că acolo s-a dorit deschiderea celor trei secții de votare. Nimeni nu ne vede când mergem la Ialoveni și Orhei, Glodeni etc.”

Și din moment ce suntem înregistrați ca partid care participă legal la această campanie electorală și acesta este teritoriul Republicii Moldova și aceștia sunt cetățenii noștri, nu există problemă.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE