Deputatul Partidului „Șor”, Petru Jardan, împreună cu un presupus complice, trimiși pe banca acuzării în dosarul Aeroportului Chișinău

580
0

Deputatul Partidului „Șor”, Petru Jardan, ex-director general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, va compărea pe banca acuzaților, împreună cu fostul director al departamentului financiar-administrativ al companiei, anunță Procuratura Anticorupție, care a finalizat și trimis în judecată dosarul penal în care cei doi sunt învinuiți de abuz de serviciu în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Mai exact, ei sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, atunci când „Aeroportul Internațional Chișinău” se afla în perioada concesionării, ar fi acționat de comun acord și cu rea intenție pentru a tăinui primele ce trebuia achitate unei companii de asigurări, ceea ce ar fi dus la nerespectarea contractului și la prejudicierea întreprinderii de stat cu aproximativ 3,7 milioane de lei.

Ambii inculpați pledează nevinovați și sunt cercetați în libertate.

Amintim că Parlamentul a acceptat pe 22 martie cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, și i-a ridicat lui Petru Jardan, precum și colegului acestuia de partid, Denis Ulanov, imunitatea parlamentară.

Ei au fost reținuți de procurori în seara aceleiași zile, însă ulterior eliberați sub control judiciar în urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău, menținută de magistrații de la Curtea de Apel.

Stoianoglo a invocat atunci, în plenul Legislativului, probe acumulate în cadrul cercetării penale ce ar demonstra că Jardan, ca director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău și membru al comisiei de concurs pentru concesionarea acestuia în 2013, a comis intenționat abuz în serviciu, în interesul unui grup criminal, prejudiciind întreprinderea cu 4,9 milioane de lei. În cazul lui Ulanov, acuzat de escrocherie și spălare de bani, Stoianoglo a declarat că acesta a prejudiciat statul cu 23,8 milioane de euro și 12 milioane de dolari. Acești bani ar fi fost achitați de fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor afaceristului Veaceslav Platon, în schimbul a 38% din acțiunile Victoriabank, pentru Casa Modei, edificiul companiei ASITO și activele altor firme de asigurări.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT